Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northug skal teste VM-formen i Otepää

Russerne tror Northug bløffer om formen etter kryptisk SMS: - Han er gal

Et VM uten Petter Northug i storform er sjelden kost. Det har aldri skjedd så lenge Mosvik-ekspressen har deltatt. Konkurrentene er livredde for hva han vil finne på denne gang.

VIKTIG TEST: Petter Northug må vise formutviklingen på sprinten i Otepää i morgen. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
VIKTIG TEST: Petter Northug må vise formutviklingen på sprinten i Otepää i morgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

SJUSJØEN/FALUN (Dagbladet): Det er ti år siden Petter Northug tok sitt første VM-gull og forandret langrennssporten. Interessen økte betraktelig. Northug og VM har vært en symbiose siden gjennombruddet.

Vi må tilbake til VM i Oberstdorf i 2005 for å finne forrige VM uten Northug-dominans. Et mesterskap hvor de individuelle VM-gullene på herresiden ble broderlig fordelt mellom Vasilij Rotsjev, Pietro Piller Cottrer, Vincent Vittoz og Frode Estil, samt Tore Ruud Hofstad som nøkkelbrikke da Norge vant både lagsprinten og stafetten.

Så kom Northug og stjal showet. Riktig nok var hans første mesterskap, VM i Sapporo i 2007, preget av stang ut fram til han ydmyket konkurrentene på stafetten, men etter at han rykket fra Anders Södergren og dopingdømte Jevgenij Dementjev der, så han seg aldri tilbake. Etter det har Northug vært VM-kongen i ti år.

I Lahti tror mange nordmenn at 31-åringen vil miste både VM-kronen og -tronen etter en sesong helt uten toppresultater. Emil Iversen tror Northug kan glemme toppresultater i distanselangrenn, men tror samtidig at kompisen har gode medaljesjanser på VM-sprinten. Det tror også Finn-Hågen Krogh, Sindre Bjørnestad Skar og Ingvild Flugstad Østberg.

- Jeg tror Petter kan ta gull, i hvert fall på kortere distanser. Han kan berge seg med hurtighet og vinnermentaliteten, sier Krogh til Dagbladet.

GODT HUMØR: Petter Northug er mentalt sett i bra slag, men hvordan er han fysisk? Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GODT HUMØR: Petter Northug er mentalt sett i bra slag, men hvordan er han fysisk? Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Østberg tenker det samme.

- Det blir spennende å se hva Petter plutselig finner på. Jeg tror han kan komme i form, jeg, sier Gjøvik-jenta til Dagbladet.

- Petter er en løs kanon og en outsider. Jeg blir ikke overrasket om han slår til, forteller Bjørnestad Skar.

Northugs kryptiske melding

I en SMS til Dagbladet i dag svarer Northug, som går sprinten i Otepää i morgen, kryptisk om egen form:

- Topp tre i verden. Stor fart. Omdannet snø, er de tre stikkordene som Northug skriver til Dagbladet for å oppsummere oppkjøringen til VM.

38 verdenscupseire. 13 VM-gull. To OL-gull. To sammenlagttriumfer i verdenscupen. Northugs merittliste før denne sesongen var nesten stappfull, men Mosvik-ekspressen var fortsatt sulten, herjet i sommerens rulleskirenn, unngikk sykdom og ble rapportert i sitt livs form.

I november gikk han på en treningssmell, som Emil Iversen mener ble forårsaket av for sterke fantasier og drømmer om å ta tilbake langrennstronen fra Martin Johnsrud Sundby. Plutselig ble rolige langturer til virkelighetsnære og intensive femmiler hvor Northug konkurrerte mot Sundby i sitt eget hode.

Snart tre måneder inn i denne sesongen har ikke Northugs merittliste blitt supplert, langt ifra. 74-15-9-51-26-31-6-23 er Northugs individuelle plasseringer i de nasjonale og internasjonale rennene han har gått denne sesongen.

Russerne tror Northug bløffer

Den russiske leiren tror imidlertid at Northug bløffer om formen og at han har full kontroll.

- Petter er kongen av langrenn. Han er den beste skiløperen jeg har sett. Jeg håper og tror han er tilbake i form igjen. Petter er en av de jeg frykter mest i VM, sier årets Tour de Ski-konge Sergej Ustjugov til Dagbladet.

- Han er alltid god i mesterskap og har rutinene og kvalitetene som trengs for å avgjøre renn. Petter er en vinner. Jeg tror har har kontroll på formen og blir god i Lahti. Jeg tror ikke på at han har gitt opp distanserennene i VM. Petter blir nok sterk, tror mannen som i Russland blir kalt «elgen».

Nikita Kriukov er en annen russer som har et godt forhold og stor respekt for Northug. Der mange lurer på hvem som er raskest på et oppløp av Ustjugov og Mosvik-ekspressen nå, var spurtduellen Kriukov og Northug en intens affære i flere år.

Blant annet vant Kriukov gull på OL-sprinten i 2010 og VM-sprinten i 2013 like foran Northug.

- Det er godt å ha Petter tilbake i konkurranse igjen. Han har trent alene med brødrene i lang tid nå. Jeg tror han kommer til å bli på topp i VM. Han overdriver hvor ille det står til. Han er gal. Petter vil ta mange gull i Lahti, spår Kriukov overfor Dagbladet.

- Typer som Eirik Brandsdal og Martin Johnsrud Sundby bruker å være veldig gode i verdenscupen, men ikke i mesterskap. Da våkner Petter og jeg. Vi er litt like. Vi vet hvordan vi finner mesterskapsformen, forteller russeren.

- Hva er nøkkelen til mesterskapssuksess?

- Det handler om treningsprinsipper og være sterk mentalt. Jeg er trygg på det. Og Petter er en mester i det samme. Han tar det ikke alltid like seriøst i renn som ikke betyr noe. Petter spiller ofte et spill. Når det er VM, er han alltid på topp. Jeg tror han klarer det i år også.

Svensk stikk

Det som vi trodde var et kalkulert bedagelig tempo av Northug i langrennsåpningen på Beitostølen, viste seg å være det første symptomet på en skjebnesvanger treningsfeil etter siste høydopphold før sesongen.

31-åringen droppet høydeoppholdet i Pontresina i Sveits. Usikkerheten er stor: Vil Northug være i den formen han må være i når Lahti-sprinten går av stabelen?

Også franske Maurice Manificat håper at Northug slår kraftig tilbake.

- Det er vanskelig å si hvilken form Petter er i, men vi vil gjerne ha ham i slag i Lahti. Han tilfører langrennssporten noe ekstra. Han er kul som type og skaper action. Det er hele sporten tjent med, sier franskmannen til Dagbladet.

Emil Jönsson får gå 15 kilometer klassisk i VM i Lahti, men er vraket til sprinten og får ikke muligheten til å sette rivalen Northug på plass. Det har han aldri gjort i mesterskap, til tross for å ha vunnet sprintcupen sammenlagt flere sesonger.

Det bruker Northug å erte Jönsson for, som for eksempel da han i høst stusset over at Dagbladet omtalte svensken som en av tidenes beste sprintere og la til at han ikke mener Jönsson er blant de 70 beste i verden.

- Jeg kan nevne 70-80 stykker som jeg tipper er bedre enn Emil i sprint, sa Northug til Dagblaet.

Jönssons hån

Den svenske profilen er gladelig med på ordkrigen. Etter en tøff sesong uten toppresultater, kan han i hvert fall glede seg med at han har gjort det bedre enn rivalen Northug.

- Endelig noe positivt! Fy faen, hvor godt det er at du nevnte det, sa Jönsson i Falun og smilte bredt til Dagbladets journalist.

Han håper han får konkurerre mest mulig med Northug framover.

- Petter har reddet motivasjonen min mange ganger. Han har fått meg til å gå raskt. Han har gitt meg så mange verdenscupseire. Det er bra han kommer tilbake. Da øker han sjansene mine for å vinne, sier Jönsson.

- Aldri avskriv Petter Northug

Etter NM-stafetten på Lygna fortalte Emil Iversen til Dagbladet at han mer eller mindre avskriver Northug på distanserenn i VM, men tror kompisen kan ta medalje på sprinten.

- Jeg har troen på Petter i sprint, men distanseformen hans er temmelig begredelig. Det er ikke håp for Petter på distanserenn, men på sprinten kan han ta gull, mener Iversen.

Sjur Røthe vil imidlertid ikke utelukke Mosvik-ekspressen på lengre renn heller.

- Vi skal aldri avskrive Petter Northug, sier Røthe til Dagbladet.

Selv sa Northug følgende om egen form etter forrige ukes NM på ski:

- Resultatene her lyver ikke, det er ikke noe skuespill i de løypene her. Jeg er et godt stykke unna toppformen, og et godt stykke unna det som har med overskudd å gjøre, sa Northug til Dagbladet.

- Det har jeg en plan, i mitt hode i hvert fall, for hvordan jeg skal løse fram mot VM. Så får vi se om det er tidsnok. Det må et lite mirakel til, men det er sånn som bruker å skje. Jeg har begynt å tro på mirakler etter Falun, så jeg får håpe de mirakel-gudene er med meg inn i mesterskapet her også.

Ski-VM i Lahti 2017 arrangeres fra 22. februar til 5. mars 2017. I morgen går Northug verdenscupsprinten i Otepää. Det er generalprøven før VM-sprinten i Lahti.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling