- Russerne var veldig, veldig sterke

Men landslagsledelsen blir ikke stresset ei uke før v-cupstart.

BESTE NORDMENN: Geir Ludvig Aasen Ouren (nr. 93) ble beste nordmenn med sin fjerdeplass, mens Martin Johnsrud Sundby (nr. 119) ble beste landslagsløper på sjetteplass. Begge blir trolig med til verdenscupåpninge i Gällivare neste helg.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
BESTE NORDMENN: Geir Ludvig Aasen Ouren (nr. 93) ble beste nordmenn med sin fjerdeplass, mens Martin Johnsrud Sundby (nr. 119) ble beste landslagsløper på sjetteplass. Begge blir trolig med til verdenscupåpninge i Gällivare neste helg.Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Den hjemlige langrennseliten ble satt kraftig på plass av tilreisende russere, som har lagt siste hånd på sesongforberedelsene i norske skiløyper.

Alexander Lekov, Petr Sedov og Jevgenij Belov opptok samtlige tre plasser på seierspallen, mens beste nordmann, Geir Ludvig Aasen Ouren, måtte ta til takke med fjerdeplass.

- Jeg føler at første del av jobben er gjort. Nå gjelder det å hente ut enda mer form og prestere om jeg får sjansen neste helg. Sesongens hovedmål er femmila i VM i Holmenkollen 6. mars, sier sørlendingen.

Blant landslagsløperne, var Martin Johnsrud Sundby med sin sjetteplass, den eneste som havnet blant de ti beste.

- Det var selvfølgelig fint for meg å få til et OK skøyteløp også, selv om jeg fikk bank av en hel haug med russere. Det er bare november, og i år har vi forsøkt å ikke være i så god form så tidlig. Vi får håpe det er russerne som gjør den feilen i år. Fullklaff var det likevel ikke. Det er masse å terpe på. Men jeg har trent på de små detaljene jeg skal trene på, og i dag fungerte det rimelig greit. Sånn sett er jeg veldig fornøyd, sier Johnsrud Sundby.

Russer-respekt Nasjonens store VM-håp, Petter Northug, skrudde av bryteren tidlig, og slentret inn til en 49.-plass med avskrekkende 3.35 bak vinneren Alexander Legkov.

Selv om det bare er ei uke igjen før konkurransealvoret tiltar i styrke med verdencupåpning i svenske Gällivare, lar ikke landslagsledelsen seg stresse nevneverdig av de store tidsdifferansene på 15 kilometeren på Beitostølen.

- Vi håper alltid å dominere, uansett om det er treningsrenn eller verdenscuprenn. God treningsform skader ikke.  Men vi vet at nivået på de andre ikke er noe dårligere enn det Martin presterer i dag. Vi er ikke bekymret sånn sett, sier sportslig leder Vidar Løfshus.

- Russerne var veldig, veldig sterke. De viste med løpene sine at formkurven deres er lengre framme enn vår. Når det er sagt, gikk de fort på ski. Det må vi ha respekt for og ta lærdom av for å nærme oss dem så raskt som mulig, sier sportssjef Åge Skinstad.

Seks ledige plasser Åtte mann skal med til Nord-Sverige.

Petter Northug har friplass, som sammenlagtseier av verdenscupen.

Også Kristian Tettli Rennemo, som måtte bryte dagens løp med astmaproblemer, er forhåndskvalifisert fram til jul som vinner av fjorårets Skandinavisk Cup.

Det betyr at det er seks plasser til fordeling. Løfshus garanterer langt på vei plass til tre av dem:  Martin Johnsrud Sundby (nr. 6 i dag), Tord Asle Gjerdalen (nr. 14) og Petter Eliassen (nr. 30).

Ouren inne I tillegg skal mye til om ikke Ouren blir tatt ut.

- Geir Ludvig har styrket sine aksjer betraktelig. Det blir vanskelig å komme utenom ham, sier Løfshus.

- Når det gjelder Geir Ludvig, så er han alltid god her. Han imponerte igjen. Jeg vet ikke helt hva han skal finne på for ikke å komme med til Gällivare, sier Skinstad.

Røthe, Jespersen eller Bjørndalen? Landslagsløper Simen Østensen stilte ikke til start i dag, og skal heller ikke være med til Gällivare. Heller ikke Eldar Rønning deltok, men skal etter planen gå senere i helgen. Da vil det bli tatt en ny vurdering av Skogn-løperens kandidatur.

Ungguttene Sjur Røthe (nr. 10) og Chris Jespersen (nr. 8) gjorde begge gode løp i dag, og er høyaktuelle. Ole Einar Bjørndalen var best av skiskytterne, men landslagsledelsen er usikre på om de skal ta ham med. 

- Vi sa at skiskytterne måtte overbevise oss, men overbeviste, ble vi ikke. Ole Einar har et ganske edruelig forhold til slike uttak. Han går i så fall verdenscupen i Gällivare for å vinne, og drar ikke dit for å konkurrere om en fjerdeplass, sier Løfshus.

Bjørndalen melder seg til tjeneste om han skulle bli spurt.

- Først må jeg komme med på laget, men jeg har lyst til å gå. Jeg er ikke ordentlig rå ennå, men formen er stigende, og mye kan gjøres på en uke, sier Bjørndalen, som var 11 sekunder raskere enn nest raskeste siskytter, Emil Hegle Svendsen.

Skiskytterne har forøvrig sin sesongåpning med børse på ryggen i morgen. Da er det sprint for både kvinner og menn, mens langrennsfolket også har sine sprintøvelser.