INVITERER TIL FEST: Vladimir Putin ønsket tilreisende fans velkommen på russisk tv fredag. Foto: Alexei Nikolsky / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB Scanpix
INVITERER TIL FEST: Vladimir Putin ønsket tilreisende fans velkommen på russisk tv fredag. Foto: Alexei Nikolsky / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB ScanpixVis mer

Fotball-VM

- Russerne vil få vekk tiggere, prostituerte og hunder til VM

Russland er klare for VM-fest, men ikke alle er velkomne.

Torsdag begynner VM i Russland. Russerne gjør seg klare til å være vertsland for et arrangement som «hele verden» kommer til å følge med på.

Den britiske storavisa The Guardian hevdet mandag at det foregår en opprenskning i de russiske VM-byene for å fjerne løshunder.

Daily Telegraph skrev allerede i midten av mai at det brukes blant annet giftpiler og giftig mat til hundene for å rydde opp.

- Det gir hundene en sakte, og smertefull død, ofte med brekninger som gjør at de kveles i sitt eget spy før de kollapser, skriver The Guardian.

Nå skriver Independent at også tiggere, hjemløse og prostituerte fjernes fra gatene i de elleve VM-byene.

Fraktes vekk med busser

Den britiske avisa skriver at flere dusin hjemløse i VM-byen Jekaterinburg skal ha blitt busset til nabobyen Chelyabinsk.

Det samme skal ha skjedd i VM-byen Kazan.

Vika Ryzhkova er koordinator for Nochlezhka-prosjektet, en frivillig organisasjon som hjelper hjemløse i St. Petersburg med husly og andre tjenester.

Hun sier at de har fått forsikringer fra myndighetene om at de ikke vil sette i gang noen ekstraordinære tiltak for å fjerne hjemløse i St. Petersburg.

Ryzhkova frykter derimot at det er færre organisasjoner som kan hjelpe de hjemløse i andre VM-byer.

- Det er mange organisasjoner, her og i Moskva, som kan skape en skandale hvis de begynner med massedeportering. De er ikke redde for oss, men de ønsker ikke hodepinen, sier Ryzhkova til Independent.

Skremte sexarbeidere

Andre deler av den russiske underverdenen forventer enda røffere behandling, skriver avisa.

Irina Maslova, sjefen for Silver Rose, en uavhengig organisasjon som representerer prostituerte, sier at kvinnelige sexarbeidere har blitt skremt før VM.

- De fleste bordellene i St. Petersburg har besluttet å ikke jobbe. Vi ringte rundt 18 av dem, og responsen var den samme - at ting har blitt så skumle at de ikke kan holde dørene åpne, sier Maslova til Independent.

Myndighetene har også slått hardt ned på eskortetjenester på Internett. De sexarbeiderne som vil fortsette å jobbe, må gjøre det under politibeskyttelse.

- Jentene betaler dem hele tida - det er en veldig merkelig form for skatt. Politiet er ansvarsløse og generelt udugelige til å behandle folk humant, sier Maslova.

- Alle skal føle seg hjemme

Russland-president Vladimir Putin ønsket tilreisende fans velkommen til Russland på fredag.

- Vi har gjort vårt beste for å sørge for at alle våre gjester - spillere, støtteapparat, og selvfølgelig fans - skal føle seg hjemme i Russland, sa Putin på russisk tv seks dager før VM, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Vi har åpnet både vårt land og våre hjerter til verden, fortsatte presidenten.

Russland sparker VM i gang da de møter Saudi-Arabia torsdag klokka 17.00.