Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russernes protest: Sang nasjonalsangen for full hals

Strider klart med IOCs retningslinjer. Utestengelsen av nasjonen opprettholdes.

SANG: De russiske ishockeyspillerne lot seg ikke stoppe og sang nasjonalsangen for full hals under medaljeseremonien. Dette strider med IOCs retningslinjer. AFP PHOTO / Brendan Smialowski
SANG: De russiske ishockeyspillerne lot seg ikke stoppe og sang nasjonalsangen for full hals under medaljeseremonien. Dette strider med IOCs retningslinjer. AFP PHOTO / Brendan Smialowski Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De olympiske utøverne fra Russland tok sitt andre gull i vinter-OL da de slo Tyskland i ishockeyfinalen søndag.

Da dommeren blåste av kampen brøt det ut full jubel blant de russiske hockeystjernene, men det var markeringen i etterkant som vekker oppsikt.

Russerne har konkurrert under det olympiske flagget i Pyeongchang, og heller ikke den russiske nasjonalsangen har vært tillatt i OL-arenaene. Det brydde ikke det russiske ishockeylaget seg om.

Strider mot retningslinjene

Da den olympiske sangen ble spilt over anlegget etter kampen og russerne fikk medaljene sine, satte de i gang med å synge sin egen nasjonalsang for å overdøve den olympiske hymnen.

Dette strider mot Den internasjonale olympiske komités (IOC) retningslinjer for hva russerne har lov til under OL.

Sist måned offentliggjorde IOC retningslinjer som sa at russerne skulle unngå noen form for offentlig publisitet eller kommunikasjon som kunne assosieres med flagget, nasjonalsangen eller andre nasjonalsymboler.

Ishockeyspillernes demonstrative synging strider klart med dette.

Forlenger utestengelsen

INTERVJUET AV CNN: Johannes Høsflot Klæbo ble intervjuet av CNNs Amanda Davies i Sør-Korea. Den amerikanske TV-kanalen kaller Klæbo for Norges svar på Justin Bieber. Video: CNN Vis mer

Russland er som kjent utestengt fra OL etter at det ble avslørt statsstøttet doping i det tradisjonsrike vintersportslandet. 168 russere ble likevel invitert til å delta som «uavhengige utøvere fra Russland» (OAR) under OL.

Til tross for at de angivelig mest suspekte utøverne var blitt luket ut før OL, har det langt fra vært problemfritt under mesterskapet. Først ble curlingspilleren Alexander Krusjelnitskij tatt for doping og fratatt bronsemedaljen han og partneren Anastasija Bryzgalova vant i mixed curling. Deretter ble bobkjøreren, Nadezjda Sergejeva, diskvalifisert for doping.

I natt diskuterte IOC om Russland skulle få slippe tilbake i det gode selskap og få gå under det russiske flagget på avslutningsseremonien i Sør-Korea. Et enstemmig styre har anbefalt å ikke oppheve utestengingen før etter OL.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!