Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russland Tour de Ski 2018/19

Russersjokket: Nok et mirakel fra doptreneren

At også de russiske jentene nå utfordrer Norge, er bare hyggelig. Så lenge denne nye konkurransen er ærlig.

PLUTSELIG BEST: Selv Ingvild Flugstad Østberg i toppform ble litt for sein mot Natalia Neprjajeva på 10km i Tour de Ski. Og på de siste kilometerne var ingen i nærheten av farten til Anastasia Sedova. Russiske skijenter er på topp igjen etter tiår med dopingskandaler. Det øker kravet til en troverdig russisk dopingkontroll. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
PLUTSELIG BEST: Selv Ingvild Flugstad Østberg i toppform ble litt for sein mot Natalia Neprjajeva på 10km i Tour de Ski. Og på de siste kilometerne var ingen i nærheten av farten til Anastasia Sedova. Russiske skijenter er på topp igjen etter tiår med dopingskandaler. Det øker kravet til en troverdig russisk dopingkontroll. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEN sensasjonelle russiske jenteframgangen er et gode for langrennsporten. Bare den er til å tro på.

Rent resultatmessig er det ikke grunn til noe annet. At denne store langrennsnasjonen klarer å løfte fram en ny generasjon skijenter uten å jukse, er et naturlig resultat av bred rekruttering, svært god økonomisk støtte og bedre treningsmetoder.

Problemet er at denne suksessen er knyttet til dårlige minner. Dagens vinner Natalija Neprjajeva har gått i skole hos den gamle doptreneren Jurij Borodavko, mens Anastasia Sedova som i spurten utklasset resten av verdenseliten, trener i en av de byene der russerne nekter å slippe til inn dopingjegerne.

At dette skjer samtidig med at Sergej Ustjugov med seieren på 15km i Toblach er tilbake som den beste herreløperen etter å ha blitt utestengt fra sist OL på grunn gamle spor av juks, viser i det minste hvor sårbar den store russiske framgangen er.

Midt i sin egen suksess har Russland fortsatt ikke ryddet opp i et grunnleggende dopproblem.

I LANGRENN er den unnlatelsessynden ikke til å unngå å se:

  • Lite i internasjonal idrett har som russisk kvinnelangrenn vitnet om tragedien ved å gjøre seg avhengig av dop.

Etter at russerne i årtier dominerte sporten ved hjelp av ulovlige midler, førte alle avsløringene fram til OL i 2010 til at landet ble ribbet for kvinnelige skistjerner.

Få trente så hardt som de russiske jentene, men de trente feil. Der dopet tidligere hadde dekket over dårlige treningsforståelse, løp de seg i denne perioden tilsynelatende bare i senk. I flere år var russisk jentelangrenn fullstendig distansert. Selv det famøse jukseopplegget i forkant av Sotsji-OL, klarte ikke å få skikk på resultatene.

FØRST da den tyske treneren Marcus Cramer introduserte norsk kunnskap om en mer balansert mengdetrening, ble det rent sportslig orden på deler av det russiske langrennsmiljøet. Problemet er bare at dette miljøet er så stort og uoversiktelig at det er vanskelig å vite hva som egentlig skjer.

I hvert fall i følge Jurij Borodavko som nettopp forklarer sin egen utestengelse etter avsløringene rundt OL 2010 med at det var umulig som russisk landslagstrener å ha full kontroll over de stoffene de enkelte løperne benyttet.

Det var alltid noen andre som hadde lurt de dopingtatte løperne hans.

SAMTIDIG var det definitivt han som i fjor anklaget egne løpere for tysting etter at den internasjonale olympiske komite (IOC) først utestengte alle de russiske medaljevinnerne fra Sotsji-OL bortsett fra Ilja Tsjernousov; bronsevinneren på 5-mila:

At Ilja Tsjernousov kan føle seg rolig skyldes kun én ting: Han har vært en del av denne konspirasjonen og har angitt sine partnere og kamerater. Nå ser han på, leende, og ønsker å få medaljen sin, sa Borodavko til den russiske avisa Gazeta, og la til:

- Kanskje han er en av de anonyme informantene. Han har ikke kommet med en eneste støttende uttalelse til de utestengte utøverne, utøvere som dro ham til medalje.

er det Borodavko selv som står bak sammenlagtlederne i Tour de Ski. For i tillegg til sensasjonen Nataljia Neprjajeva, har han også Aleksandr Bolsjunov; i stallen sin.

Det er dette treningsmiljøet til en trener russerne selv utestengte for doping som de to siste vintrene har levert de unge løpere som har gjort sporten til en duell mellom Russland og Norge. For den mektige langrennsjefen Jelena Velbe valgte å hente Borodavko tilbake i forkant av de nye avsløringene om det store omfanget av svindel i det russiske skimiljøet som kom for to år siden med den andre McLaren-rapporten.

Det er mildt sagt spesielt for en stolt skinasjon som sliter med å rette opp omdømmet.

DEN russiske langrennsframgangen er svært bred. I utgangspunktet opererer det russiske landslaget med hele tre ulike treningsgrupper foruten de løperne som kommer utenfor de uttatte gruppene. Dagens andre overraskelse, Anastasia Sedova, er blant disse.

Hun er i seg selv en interessant historie. 23-åringen har gjennom to sesonger i vestlig baserte treningsgruppa til Marcus Cramer hatt stor framgang. Anastasia forteller hvordan møtet med Cramer forandret hele tenkningen hennes om trening:

- Han har fullstendig endret holdningen min til det å trene. Nå som jeg går tilbake til det gamle systemet, skjønner jeg hvor mye han egentlig har investert i meg, sa hun til "Faster Ski" i våres da hun begrunnet hvorfor hun plutselig brøt med denne treningsgruppa som holder til i Alpene, for så å dra tilbake til Russland.

BRUDDET var høyst personlig. Anastasia følte at det nære forholdet til Cramer over tid gjorde at hun ikke helt klarte å konsentrere seg om å gå fort på ski. Den flotte framgangen fra sesongen 2016/17, ble visst ikke fulgt bra nok opp sist vinter selv om hun avanserte fra nummer 40 til nummer 16 sammenlagt i verdenscupen. Uansett dro Anastasia hjem igjen til Sarov.

På det personlige planet var ikke bruddet verre enn at Cramer i sommer la opp rammene for Sedovas videre trening, men hun flyttet rett inn i traumet i russisk toppidrett. For Sarov er en mange russiske byer som er stengt for utlendinger. Historisk også for dopingkontroll.

Det var i en annen slik by; Saransk, at den største friidrettsskandalen skjedde med den tvers igjennom dopete russiske framgangen i kappgang. Beskyttet av den avstengte byen fikk den herostratisk berømte treneren Viktor Chegin i årevis bygge opp et dopbasert landslag uten internasjonal kontroll.

Nettopp det er utfordringen for en hjemflyttet Sedova når hun plutselig utklasser resten av verdenseliten på de siste kilometerne.

FOR nå raser den store kampen om hvordan omverdenen skal få kontrollere russisk sportssuksess. I morgen er det deadline på kravet fra Verdens Antidopingbyrå (WADA) om full adgang til datamaterialet i det stengte dopinglaboratoriet i Moskva, etter at det nasjonale russiske antidopingbyrået (RUSADA) igjen ble godtatt i september.

Dette er også en personlig kamp. Denne sesongen har Sedova vært nød til å stille opp til dopingkontroll utenfor bygrensene:

- En av betingelsene for å godta RUSADA igjen, var at vi som bor i stengte byer ikke skulle få muligheten til å lure oss unna kontrollen. Jeg måtte dra til en bensinstasjon fem kilometer utenfor bygrensa hver kveld mellom seks og sju for å vente på en dopingjeger som aldri kom, fortalte Sedova i en intervju sist vår.

Det er slike fortellinger som kommeer til å hefte ved russiske prestasjoner før landet skaffer seg et eget troverdig kontrollsystem.

-

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!