Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russisk angrep etter sprintfinalene: - Knekker ikke oss

Snakket om anstrengt forhold til IOC.

PALLEN: Maiken Caspersen Falla, Stina Nilsson og Julia Belorukova på OL-pallen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PALLEN: Maiken Caspersen Falla, Stina Nilsson og Julia Belorukova på OL-pallen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Johannes H. Klæbo og svenske Stina Nilsson tok gullene på OL-sprintene i langrenn, der bronsemedaljene gikk til russerne Alexander Bolsjunov (21) og Julia Belorukova (23). Begge representerer OAR - Olympiske utøvere fra Russland, ettersom hjemlandet er utestengt fra lekene.

GULL: Oddvar Brå var gjest i Dagbladets studio rett etter at Johannes Høsflot Klæbo ble tidenes yngste mannlige gullvinner i langrenn i et OL. Her forteller han blant annet om når han skjønte at Klæbo kunne bli virkelig god. Vis mer

Russland har nemlig vært i konflikt med IOC (Den olympiske komité) - og begge bronsevinnerne fikk spørsmål om deres eget forhold til konflikten og IOC:

- Jeg er sjokkert. Det er vanskelig for meg, men jeg har klart å holde fokus. Derfor er jeg veldig glad, sier Julia Belorukova på pressekonferansen som Dagbladet var en del av.

Hun tok seg god tid og rundt ti sekunders tenkepause for hun fortsette om IOC-feiden.

- Ingenting knekker oss. Vi er sterke og vil kjempe til siste slutt, sier Belorukova om forholdet til IOC.

OVERRASKELSESKVINNE: Julia Belorukova. Foto: Afp
OVERRASKELSESKVINNE: Julia Belorukova. Foto: Afp Vis mer

Den russiske kvinnen tok en overraskende medalje, men er kjent som en god sprinter. Hun tok VM-sølv i lagsprint i fjor.

Takker fansen

BRAKK STAVEN: Det kjente spørsmålet «Hvor var du da Oddvar Brå brakk staven?» ble først stilt i Dagbladet, åtte år etter hendelsen. Hør hva Oddvar Brå egentlig tenker om at hendelsen fra 1982 er blitt en del av den norske folkesjela. Vis mer

Landsmann Alexander Bolsjunov var litt mer diplomatisk i svaret.

- Situasjonen (mellom IOC og Russland) er ikke lett. Alle vet at de beste ikke er her. Situasjonen ville vært annerledes med alle de beste russerne her, sier Bolsjunov.

På OL-stadion i Pyeongchang kunne man se russiske flagg heie fram medaljevinnerne, selv om de faktisk konkurrerer under et annet flagg i det pågående mesterskapet. De takket begge for støtten.

- Jeg er glad for at fansen er her. Jeg føler ikke bare deres nærvær, men jeg kjenner støtte fra hele nasjonen. Jeg hadde ingen plan for sprinten. Jeg gjorde bare det jeg elsker å gjøre. Jeg nøt det, sier 23-årige Belorukova.

Stina Nilsson var suveren i kvinnenes sprintfinale, og det samme var Johannes H. Klæbo blant herrene. Begge var overlegne allerede før oppløpet.

Også Klæbo fikk spørsmål om hvordan det er å konkurrere uten flere av sine russiske konkurrenter som er utestengt.

- Det er ingen optimal situasjonen for noen, sier Klæbo.

Avviste anke

Idrettens voldgiftsrett (CAS) valgte for få dager siden å avvise ankene til 47 russiske utøvere og ledere. Russerne ba domstolen overstyre IOC, som har nektet å invitere dem til OL.

Langrennsløperne Aleksandr Legkov, Maxim Vylegzjanin og Sergej Ustjugov, skiskytteren Anton Sjipulin og kortbaneløperen Viktor An er blant dem som har fått endelig nei fra idrettens egen domstol.

Den russiske idrettsministeren Pavel Kolobkov finner avgjørelsen urettferdig, mens man i verdens antidopingbyrå (WADA) mottar avgjørelsen med en viss glede.

- Jeg er glad for avgjørelsen, og måten de (CAS) har forklart den på, sa WADA-president Craig Reedie til nyhetsbyrået AP.

Voldgiftsdomstolen har kommet fram til at Den internasjonale olympiske komités (IOC) prosess for å komme fram til hvilke russiske deltakere som blir invitert ikke er å regne som en sanksjon, men snarere er en avgjørelse om hvem som er kvalifisert. Selv om den russiske OL-komiteen er suspendert, har IOC besluttet å invitere enkelte utøvere.

Russland som nasjon er utestengt fra OL som følge av avsløringen om statsstøttet dopingmisbruk.

Sprint klassisk menn:

Gull: Johannes Høsflot Klæbo, Norge,

sølv: Federico Pellegrino, Italia,

bronse: Alexander Bolsjunov, OAR,

4) Pål Golberg, Norge, 5) Oskar Svensson, Sverige, 6) Ristomatti Hakola, Finland, 7) Len Valjas, Canada, 8) Emil Iversen, Norge, 9) Teodor Peterson, Sverige, 10) Martti Jylhä, Finland.

Øvrig norsk: 22) Eirik Brandsdal.

Finale: 1) Klæbo 3.05,75, 2) Pellegrino 1,34 sek. bak, 3) Bolsjunov 1,36, 4) Golberg 3,81, 5) Svensson 7,73, 6) Hakola 20,72.

Sprint klassisk kvinner:

Gull: Stina Nilsson, Sverige,

sølv: Maiken Caspersen Falla, Norge,

bronse: Julia Belorukova, OAR,

4) Natalia Neprjajeva, OAR, 5) Hanna Falk, Sverige, 6) Jessica Diggins, USA, 7) Anamarija Lampic, Slovenia, 8) Sophie Caldwell, USA, 9) Krista Pärmäkoski, Finland, 10) Laurien van der Graaff, Sveits.

Øvrige norske: 11) Heidi Weng, 17) Ingvild Flugstad Østberg, 18) Kathrine Harsem.

Finale: 1) Nilsson 3.03,84, 2) Falla 3,03 sek. bak, 3) Belorukova 3,37, 4) Neprjajeva 9,14, 5) Falk 11,16, 6) Diggins 11,23.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!