Russisk brøl vekker oppsikt

Stafetten på Lillehammer endte i en norsk-russisk duell. Underveis på den siste etappen spilte Sergej Ustjugov et spill med Johannes Høsflot Klæbo. - Jeg ble skremt, ler Norges ankermann.

SPESIELT: Johannes Høsflot Klæbo reagere på russisk kommunikasjon på Lillehammer. Video: NRK / Særsland / Løkås. Reporter: Løkås / Haarstad. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LILLEHAMMER/OSLO (Dagbladet): Norge var store favoritter foran dagens herrestafett på Lillehammer, og det var faktisk to norske lag som kjempet i toppen.

De største utfordrerne var de to russiske lagene. På den siste etappen var de fire lagene samlet og der var Johannes Høsflot Klæbo sterkest.

I spurten fikk han kamp av Sergej Ustjugov, men nordmannen var best og vant stafetten for Norges førstelag.

- Vi visste at vi har den beste av avslutteren. Så vi måtte bare holde følge. Johannes har kontroll hele veien. Det er godt å ha den beste sprinteren i verden, sier Emil Iversen etter målgang.

Russlands andrelag ble nummer to, mens Norges andrelag ble nummer tre.

SMILER: Klæbo kunne glise etter spurtshowet som sikret Norge seieren. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
SMILER: Klæbo kunne glise etter spurtshowet som sikret Norge seieren. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

- Skummel russer

Ustjugov er kjent for en særegen stil. Når han har selvtillit og er i form kan han finne på mye sprell. Russerens trener, Markus Cramer, sier at eleven ser på det som et pokerspill overfor Dagbladet.

Slik var det også dag. Klæbo avslører at det var mye russiske gloser i løypa også underveis i dagens etappe:

- Jeg forstår ikke russisk, så det er veldig vanskelig å forstå noe. Han kommuniserte litt til meg og mest til han andre russeren. Han skal få holde på, jeg kunne ikke brydd meg mindre, sier Klæbo og fortsetter:

- Vi gikk ut samtidig og da var han klar på at jeg skal gå ut først. Og jeg syntes han ser fryktelig skummel ut med det skjegget, så da turte jeg ikke å gjøre noe annet enn å høre på ham.

OVERRASKET: Russiske Sergej Ustjugov. Foto: NTB
OVERRASKET: Russiske Sergej Ustjugov. Foto: NTB Vis mer

Den russiske hovedtreneren Markus Cramer var fornøyd med ankermannen sin.

- Jeg er fornøyd med å se at Ustjugov er tilbake på dette nivået og kan kjempe med Klæbo. Vi vet at Klæbo er vanskelig å slå i spurten. Men kanskje med en annen taktikk så kan det være mulig. Men en gang vil det være mulig og jeg håper at det skjer i OL, sier Cramer til Dagbladet.

- Sa han noe til deg etter rennet?

- Han sa at i dag var det virkelig gøy. Han liker å gjøre løpet til et pokerspill. Han ropte «davai, davai»til Klæbo på toppen av motbakken, men Klæbo skjønner ikke russisk, sier Cramer og ler.

Davai betyr noe ala «kom igjen».

- For meg er det godt å se han slik fordi det betyr at han er i godt humør.

TRENER: Markus Cramer. Foto: Bjørn Langsem
TRENER: Markus Cramer. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Jevn spurt

Tross Klæbos spurtseier var ekspertene overrasket over Ustjugov og hvor jevnt det ble i spurten.

Han ga nordmannen en skikkelig kamp.

IKKE NOK: Sverige 2 hadde ikke nok folk, og bryter stafetten på Lillehammer. Video: Løkås / Særsland. Reporter: Løkås / Haarstad. Vis mer

- Jeg ble litt skremt av avslutning til Ustjugov. Han viser at Norge kan matche Russland i en OL-stafett, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland på NRK etter spurten.

Klæbo innrømmer at det ble jevnt, men sier at han hadde kontroll:

- Jeg følte ikke at jeg hadde en kjempespurt. Det var tett, men jeg tror det ser nærmere ut på TV, sier Klæbo.

- Fra kameravinkelen på TV så så det ut som Klæbo tapte, men to tideler er perfekt, sier Emil Iversen. 30-åringen forteller at det smakte godt med en opptur etter noen dårlige dager på Lillehammer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer