Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

McLaren-rapporten:

Russisk byrå: - Legkov og Vylegzjanin utestengt, mister Tour de Ski

Siterer Jelene Välbe.

- MIDLERTIDIG UTESTENGT: Russiske R-Sport melder i ettermiddag at Aleksander Legkov (t.h.) og Maksim Vylegzjanin mister Tour de Ski fordi de er midlertidig utestengt i etterkant av opplysningene i McLaren-rapporten. Foto: REUTERS / Phil Noble / NTB Scanpix
- MIDLERTIDIG UTESTENGT: Russiske R-Sport melder i ettermiddag at Aleksander Legkov (t.h.) og Maksim Vylegzjanin mister Tour de Ski fordi de er midlertidig utestengt i etterkant av opplysningene i McLaren-rapporten. Foto: REUTERS / Phil Noble / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det russiske nyhetsbyrået R-Sport melder i ettermiddag at storløperne Aleksander Legkov, Maksim Vylegzjanin og Jevgenij Belov mister årets Tour de Ski fordi de er blitt midlertidig utestengt i etterkant av McLaren-rapporten.

- De mister Tour de Ski på grunn av en midlertidig utestengelse, sier Jelena Välbe, president i Det russiske skiforbundet til R Sport.

- Statssponset doping

McLaren-rapporten hevdet at over 1000 russiske idrettsutøvere var innblandet i en statssponset dopingskandale.

Lille julaften meldte Den internasjonale olympiske komité (IOC) at 28 russiske utøvere ville bli utestengt. Blant disse skal det være seks langrennsløpere som mistenkes for å ha dopingjukset under OL i Sotsji for snart tre år siden, ifølge FIS.

- IOC vil starte etterforskningen av 28 utøvere hvor det er bevist at en eller flere av urinprøvene deres er utsatt for manipulasjon. Alle prøvene er blitt tatt under OL i Sotsji, het det i en pressemelding fra IOC.

McLaren fant ut at 28 av de 95 prøvene som hans etterforskere har undersøkt, hadde tegn av «manipulasjon», het det videre.

De 28 prøvene skal nå analyseres på nytt i antidopinglaboratoriet i Lausanne. IOC-styret har uttalt at tilfellene ennå kan anses som rene dopingtilfeller, men at tuklingen alene kan føre til utestengelser. Det ser vi nå et resultat av.

Det franske skinettstedet Ski Nordique gikk ut med navn på seks russiske langrennsløpere, og tre av dem på lista - Legkov og Vylegzjanin - skal altså ikke gå årets Tour de Ski, ifølge R-Sport.

Ikke offisielt ennå

Media- og prosjektkoordinator for langrenn i FIS, Michal Lamplot, sier til Dagbladet at Det internasjonale skiforbundet på nåværende tidspunkt ikke vet mer enn oss andre om nøyaktig hvilke løpere som stiller til start i Tour de Ski 31. desember.

- Jeg vet ikke mer enn deg akkurat nå. De nasjonale skiforbundene har ikke frist med å melde inn de endelige Tour-troppene før nyttårsaften klokka 14.30, to timer før det siste lagledermøtet, sier Lamplot til Dagbladet.

Årets Tour starter i Sveits på nyttårsaften, og avsluttes i monsterbakken i Val di Fiemme 8. januar.

DOPINGJEGER: Professor Richard McLaren. Foto: NTB Scanpix
DOPINGJEGER: Professor Richard McLaren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Suksess-OL

Russland tok til sammen fem langrennsmedaljer under OL på hjemmebane i 2014. Tre kom på 50 kilometer fristil der Martin Johnsrud Sundby ble nummer fire.

I tillegg tok det russiske herrelaget sølv både på stafett og sprintstafett .

Russlands president Vladimir Putin avviste disse beskyldningene i sin årlige juletale. Han innrømmer derimot at russisk idrett har et dopingproblem og at man skal etterforske alle dopingtilfellene.

Gir fra seg renn

Norges Skiskytterforbund er en av instansene som har krevd at avsløringene skal få følger for russerne. I forrige uke skrev de et brev til Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) med krav om å frata Russland verdenscuprenn.

Under 24 timer etter saken, bekreftet IBU at Russland gir fra seg både verdenscuprenn og junior- og ungdoms-EM.

- Det viser at Russland tar denne saken på alvor. Og at de har vurdert at i den situasjonen de er i var dette fornuftig å gjøre. Der viser Russland oss i IBU og sportsverden at de tar ansvar i den situasjonen de har kommet opp, sa IBU-president Anders Besseberg til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!