Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Doping Russland

Russisk dopdrama: Hun kan ødelegge skiheltens OL-drøm

En dopet tresteghopper kan bli farlig for Russlands utestengte langrennsløpere.

IKKE TRODD: CAS-dommeren stolte ikke på Anna Pyatykhs forklaring om hvorfor hun stod på den russiske svindellista. Det gjør det verre for Alexander Legkov å få være med i OL til vinteren. FOTO: REUTERS/Jose Manuel Ribeiro
IKKE TRODD: CAS-dommeren stolte ikke på Anna Pyatykhs forklaring om hvorfor hun stod på den russiske svindellista. Det gjør det verre for Alexander Legkov å få være med i OL til vinteren. FOTO: REUTERS/Jose Manuel Ribeiro Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BARE et par uker før Alexander Legkov får lov til å konkurrere på ski igjen, kommer nyheten om den juridiske utviklingen som fort kan utestenge ham fra vinterens OL. En gjennomgang av dommen i Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) mot den russiske tresteghopperen Anna Pyatykh viser hvordan CAS-dommerne kan lenke en individuell sak opp mot den canadiske dommeren Richard McLarens avsløring av statlig russisk svindel:

  • Det er denne juridiske detaljen som åpner for å holde alle de seks russiske skiløperne fra Sotsji-skandalen som er identifisert av McLarens bevismateriale, unna vinterlekene i Pyeongchang.

Foreløpig har den store utfordringen vært å få brukt de to McLaren rapportene til å få dømt enkeltutøvere. Det har ført til at flere særforbund har nølt med å sette i gang juridiske prosesser mot de rundt 600 russiske utøverne fra mange ulike idretter som via tallkoder er identifisert med manipulerte prøver.

Det internasjonale Skiforbundet (FIS) er i akkurat denne situasjonen nå som CAS har valgt å la populære Alexander Legkov få konkurrere igjen. I løpet av et par måneder må skilederne avgjøre om bevismaterialet i rapportene holder til å starte en individuell sak mot den russiske OL-mesteren.

Der er her CAS sin 4 års utestengelse av tresteghopperen Anna Pyatykh fort forandrer det juridiske spillet.

DENNE dommen er avsagt av den danske jusprofessoren Jens Ewald som avgjorde en tvistesak i CAS mellom det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) og den rutinerte russiske utøveren. Dette er første gang de generelle avsløringene i McLaren-rapportene er tatt inn som avgjørende bevis mot en utøver.

Den 36 år gamle tresteghopperen ble tatt i retesting av prøvene fra London-OL 2012. Der ble det påvist bruk av russernes dopingdrikk «Hertuginnen». Altså akkurat slik McLarens hovedvitne Grigory Rochenkov, eks-sjefen på det skakkjørte dopinglaboratoriet i Moskva, hadde forklart. Det var han som med sin fagkunnskap hadde utviklet en blanding som ga de russiske utøverne små effektive doser med dop til bruk under OL.

Det spesielle med denne såkalte «Hertuginnen» var at miksen var sammensatt på en måte som den daværende vanlige dopkontrollen ikke klarte å finne ut av. Først med retesting basert på Rochenkovs egne analyser, ble det mulig å se hvordan idrettsverdenen var blitt svindlet.

Hos CAS er denne klare sammenhengen mellom Rochenkovs vitnemål i McLaren-rapportene og funn grunnlaget for utestengelsen av Pyatekh.

HVORVIDT det finnes en lignende reanalyse av Alexander Legovs prøve fra gulløpet på 5-mila i februar 2014, vet vi ikke. Der er B-prøven allerede manipulert, og det på en måte som CAS-dommerne i behandlingen av selve suspensjonen har ment at russeren ikke har maktet å forklare på et troverdig vis.

Her går den danske dommeren i Pyatykh-saken et steg videre og dømmer ut fra at man ikke nødvendigvis trenger selve prøven for å konkludere med at utøveren medvitende har deltatt i et svindelopplegg. Mens Pyatykh vitnet at hun ikke ante hvorfor navnet hennes stod på lista over hvilke OL-utøvere som skulle bruke dopingblandingen «Hertuginnen» under sommerlekene i London, slo CAS fast at forklaringen hennes ikke var troverdig. I denne saken holdt det altså at hun stod på selve lista.

I AVGJØRELSEN til CAS om å la Alexander Legkov få konkurrere igjen etter nesten ett års utestengelse, kommer det også fram en dyp mistro mot den russiske skihelten. Også disse dommerne mener at utøveren ikke har klart å forklare hvorfor også han står på en slik liste.

Det betyr at FIS-lederne har et juridisk sterk poeng om de velger å reise sak mot Legkov. Selv om hver sak skal avgjøres for seg, gjør domspapirene til Anna Pyatykh det langt mer usikkert om vi får se russeren forsvare OL-gullet sitt til vinteren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!