Russisk dopingangrep på Norge

Russiske skiledere retter kraftig skyts mot norske løpere og deres bruk av astmamedisin.

På en pressekonferanse etter det russiske mesterskapet klinket sjeftrener Aleksander Kravtsov og landslagslege Aleksander Dimitrijev til mot Norge.

- Hvorfor ser vi så mange norske langrennsløpere og skiskyttere som sier at de astmatikere og derfor trenger medisin til å hjelpe seg?

- Enten er de syke og må ha behandling eller så får de konkurrere på like vilkår som alle andre, sier Dimitrijev til nyhetsbyrået Reuters.

- Dekker dopbruk

Han la til at russerne hevder at mange vestlige utøvere ganske enkelt fordekker sitt dopingbruk ved å benytte stoffer til å behandle astma.

De russiske langrennsløperne Larissa Lazutina og Olga Danilova ble avslørt for bruk av NESP under OL i Salt Lake City.

Duoen Kravtsov og Dimitrijev hevder fortsatt at de to kvinnene ble utsatt for et komplott - fordi Den internasjonale olympiske komiteen (IOK) og Verdens antidopingbyrå (WADA) ønsket å frata Russland medaljer.

- Vi er dømt til å tape i kampen mot doping fordi vi ikke har noen innflytelse i WADA. Det sitter ikke en eneste russer i WADA-styret, sa Dimitrijev.

Den norske langrennslegen Kai Håkon Carlsen sa nylig til NTB at han antok at cirka 30 prosent av norske langrennsløpere på landslagsnivå bruker astmamedisin.

Trening og konkurranser i streng kulde kan gi permanent astma eller plager som gir seg relativt fort.

(NTB)

MISTENKELIGGJORT: Russiske skiledere stiller krasse spørsmål ved Thomas Alsgaard og andre norske utøveres bruk av astmamedisin.