BLE NUMMER FIRE: Martin Johnsrud Sundby kom bak Alexander Legkov, Maxim Vylegzhanin og Ilia Chernousov på femmila. Blir de tre russerne tatt i doping, kan Sundby få gullet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BLE NUMMER FIRE: Martin Johnsrud Sundby kom bak Alexander Legkov, Maxim Vylegzhanin og Ilia Chernousov på femmila. Blir de tre russerne tatt i doping, kan Sundby få gullet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Russisk dopingavsløring kan gi norske OL-medaljer: - Kjipt for Martin

Blir russerne dopingtatt, får Norge medalje på tre distanser.

(Dagbladet): Torsdag kveld ble det kjent at 14 russiske langrennsløpere angivelig skal ha vært dopet under OL i Sotsji i 2014. Det skriver New York Times, som har intervjuet den tidligere labsjefen, Grigorij Rodtsjenkov.

Han innrømmet til avisa at over hundre prøver skal ha blitt tuklet med under lekene for drøye to år siden. 15 russiske medaljevinnere skal ha vært dopet under lekene, deriblant Alexander Legkov.

Kan bety norske medaljer Det er vanskelig å si hvordan Russland skal bli felt i en dopingsak, dersom alle prøvene er destruert. Er det mulig å felle russerne på noe som helst vis, er det gode nyheter for Norges langrennsløpere.

Russland tok nemlig medalje i tre forskjellige langrennsdistanser under Sotsji-OL; gull, sølv og bronse på femmila, sølv på lagsprinten og sølv på stafetten.

Norge ble nummer fire i de samme distansene, noe som gjør at Martin Johnsrud Sundby blir tildelt gull på femmila dersom russerne på noen måte blir tatt for doping. På lagsprinten kan Ola Vigen Hattestad og Petter Northug jr. bli tildelt bronse, mens Eldar Rønning, Chris Andre Jespersen, Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug jr. kan bli tildelt bronse på stafetten.

- Kjipt for Martin Martin Johnsrud Sundby ble nummer fire, bak Legkov og hans landsmenn Vyleghzanin og Chernousov på femmila i Sotsji. Også Tord Asle Gjerdalen, Petter Northug og Chris Jespersen gikk denne distansen. Sistnevnte hadde akkurat fått med seg dopingnyheten da Dagbladet ringte, torsdag kveld.

- Om dette stemmer, er det kjipt for Martin. Han vil få gullet om de blir tatt, men det tror jeg ikke de blir. Det finnes jo ingen beviser for det. Men det er jo fullt mulig at det stemmer, så det blir spennende å se hva som skjer, sier Jespersen til Dagbladet.

I november bestemte det Internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) at Russland skulle utestenges fra all friidrett, i tillegg har det vært flere forskjellige dopingdommer mot russiske utøvere de siste årene. Det synes Jespersen er synd.

- Det ser jo ikke bra ut. Jeg er glad jeg er norsk og har det godt her i Norge. Jeg er heller ikke redd for at noen norske vil bli tatt i doping. Jeg tror vi har det for godt her hjemme. Er man norsk og blir tatt i doping, da må man nok bare flytte fra landet. Det er ingen sjanse jeg tror noen nordmenn er villige til å ta.

- Kjedelig - Med svært mange dopingtatte russere oppgjennom årene, finnes det noen rene utøvere?

- Ja, jeg tror det er noen. Det er jo alltid noen som ødelegger for andre, sier Jespersen.

Sammen med Jespersen, var Eldar Rønning en del av stafettlaget under Sotsji-OL. Han har fått med seg dopingavsløringen, men håper det ikke stemmer - selv om han kan få en bronsemedalje dersom Russland blir tatt for doping.

- Slike rykter har vi jo hørt tidligere, og jeg tenker at jeg bare må ta det med en klype salt. Det er veldig kjedelig med rykter om doping, og jeg mener det er både skadelig og kjedelig for sporten, sier Rønning til Dagbladet.

- Tror motstanderne bestandig er rene Han har hatt mye kontakt med russiske utøvere gjennom årene som langrennsløper, og omtaler de som både kompiser og konkurrenter. Når han får spørsmål om hva han tenker om alle de russiske dopingavsløringene og -anklagene, synes han det er synd, og mener det er skadelig for russisk idrett generelt.

Tross mange rykter de seneste årene om dopede russere, tenker Rønning at hver enkelt er ren når han møter dem på startstreken.

KAN FÅ BRONSE: Chris Andre Jespersen kan få bronsemedalje i posten, dersom russiske utøvere blir dopingtatt. Her fra 15-kilometeren fra OL i Sotsji. FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD
KAN FÅ BRONSE: Chris Andre Jespersen kan få bronsemedalje i posten, dersom russiske utøvere blir dopingtatt. Her fra 15-kilometeren fra OL i Sotsji. FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD Vis mer

- Det er viktig å ikke ha noen mistanker. Folk kan dope seg og bli tatt, men jeg tror bestandig at motstanderne er rene, sier Rønning.

- Det skal svi å jukse Selv om en russisk dopingdom kan gi medaljer til norske utøvere, håper Rønning det kun er rykter. Hvordan en eventuell dom skal komme dersom prøvene er destruert, vet ikke Rønning hvordan skal løses, ei heller om russisk langrennssport skal utestenges, i likhet med russisk friidrett.

- Vi får testa blod og urin, og de er forsegla. Nå får vi bare avvente og satse på at dette er rykter, men regelverket er jo slik at blir du tatt i doping blir du utestengt i to år. Jeg tror det er kjedelig for rene russere om de alle blir dratt over en kamp, og at de som felles nasjon blir utestengt. Eventuelt får kun de som har avgitt positiv prøve bli straffa i henhold til regelverket.

I likhet med Jespersen, tror Rønning det er svært store konsekvenser å bli dopingtatt om man er norsk.

- Vi har jo sett at man i norske dopingsaker blir framstilt som kriminell. Jo, man er kanskje det og. Det skal jo svi å jukse i idrett, slik som det er å jukse ellers i livet.

- Naturlig at WADA gjennomgår det de kan Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge, mener det er naturlig at WADA nå går gjennom det de kan finne ut av etter Rodtsjenkovs uttalelser. Dersom prøvene er fullstendig destruert, kan WADA trolig gå gjennom e-postkorrespondanser og liknende, som Rodtsjenkov hevder han har.

- Så får de finne ut hva som er tilstrekkelig av bevis for å eventuelt følge opp organisasjoner og enkeltutøvere, sier Solheim til Dagbladet.

Han forteller at Antidoping Norge har jobba med det russiske antidopingbyrået i flere år, og har gitt veiledning og bistand.

- Men vi har sagt fra dag én at vi ikke kan ta ansvar for hva de gjør og ikke. Vi hadde heller ingenting å gjøre med kontrollvirksomheten under OL, og det tror jeg ikke de russiske hadde heller. Det var nok en oppgave som var delegert fra IOC til organisasjonskomiteen.

- «Hva får jeg nå?» Dersom russerne på noen måte blir tatt for doping i Sotsji-OL, er det internasjonal idrett som bestemmer konsekvensen, forteller Solheim.

Han sier derfor at denne saken ikke kan sammenliknes med friidrett-utestengelsen til Russland.

- Internasjonal idrett får ta stilling til spørsmålet om noen ikke følger dopingbestemmelsene, altså om når det eventuelt er greit at de er med, og når de ikke får være med.

Man kan aldri vite med hundre prosent sikkerhet om en utøver uten å selv være klar over det, har blitt dopet under et mesterskap eller stevne, men Solheim forteller at utøverne har en plikt til å vite hva de får i seg.

- Utøverne selv har et ansvar å påse hva man får i eller på kroppen, og man har plikt til å spørre «hva får jeg nå», dersom noen eksempelvis prøver å gi deg en pille eller en sprøyte.

KAN FÅ BRONSE: Martin Johnsrud Sundby og Eldar Rønning (t.h.) kan få stafett-bronse i posten, dersom russiske utøvere blir dopingtatt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KAN FÅ BRONSE: Martin Johnsrud Sundby og Eldar Rønning (t.h.) kan få stafett-bronse i posten, dersom russiske utøvere blir dopingtatt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Langrennsløperen Tord Asle Gjerdalen ønsket ikke å kommentere saken, torsdag, utover det at han synes det er kjedelig for Martin Johnsrud Sundby om dopingavsløringene stemmer.

- Han hadde så gode resultater, sier Gjerdalen til Dagbladet.

Sportssjef Vidar Løfshus skrev i en SMS til Dagbladet, torsdag kveld, at han ikke har noen kommentar foreløpig.

- WADA GÅR GJENNOM DETTE: Anders Solheim i Antidpoing Norge mener WADA vil gå gjennom det de kan for å finne ut om det var dopede russere under Sotsji-OL. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
- WADA GÅR GJENNOM DETTE: Anders Solheim i Antidpoing Norge mener WADA vil gå gjennom det de kan for å finne ut om det var dopede russere under Sotsji-OL. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer