SØLVET SOM KAN BLI GULL: Kjersti Tysse Plätzers sølvmedalje i Beijing-OL i 2008 kan nå bli til gull. Det ble klart da IAAF denne uka valgte å anke det russiske antidopingbyråets avgjørelse om å utestenge blant andre gullvinneren fra Beijing i utvalgte perioder. IAAF og Plätzer ønsker at alle de seks russernes resultater strykes. Skjer det, får Plätzer gullet. Foto: AP Photo/David J. Phillip
SØLVET SOM KAN BLI GULL: Kjersti Tysse Plätzers sølvmedalje i Beijing-OL i 2008 kan nå bli til gull. Det ble klart da IAAF denne uka valgte å anke det russiske antidopingbyråets avgjørelse om å utestenge blant andre gullvinneren fra Beijing i utvalgte perioder. IAAF og Plätzer ønsker at alle de seks russernes resultater strykes. Skjer det, får Plätzer gullet. Foto: AP Photo/David J. PhillipVis mer

Russisk dopingskandale avslørt. Nå kan anke gi norsk gulljubel

Kjersti Tysse Plätzer kan få gull fra Beijing-OL.

(Dagbladet): Det internasjonale friidrettsforbundet anker det russiske antidopingbyråets straffeforslag angående seks russiske friidrettsutøvere.

Om anken blir etterfulgt av idrettens voldgiftsdomstol (CAS), vil Kjersti Tysse Plätzer bli olympisk gullvinner på 20 kilometer kappgang i Beijing i 2008.

Hun ble nummer to bak Olga Kaniskina, som er én av de seks russerne som er utestengt for doping.

- Dette er kjempebra! Skulle det komme en avgjørelse som beviser at jeg er den riktige gullvinneren, er det kjempekjekt å få det bekreftet, sier Plätzer til Dagbladet.

- Helt på sin plass Også Trond Nymark vil kunne titulere seg som verdensmester fra 2009 om anken etterfølges.

38-åringen ble kun slått av Sergej Bakulin på 50 kilometer kappgang i Berlin, og Bakulin er også blant de seks russerne.

De fire andre er kappgjengerne Valerij Bortsjin, Sergej Kirdjapkin, Vladimir Kanajkin og 3000 meter hinder-løperen Julija Zarudneva. De seks ble avslørt og offentliggjort etter at en tysk tv-dokumentar om doping i russisk idrett ble sendt i desember.

- Det er helt på sin plass at CAS anker avgjørelsen. Om det ikke får konsekvenser når folk blir tatt, kommer vi aldri dette ondet til livs, sier visepresident i Norges Friidrettsforbund Tore Hordnes til Dagbladet.

Norges Friidrettsforbund var tydelige på at de ønsket saken anket etter at den ble kjent i januar.

Står samlet Det var det russiske antidopingbyrået (RUSADA) som foreslo at resultatene til de seks utøverne kun skulle strykes for utvalgte perioder.

Det ville ikke Norges Friidrettsforbund ha noe av. De allierte seg blant annet med det australske og irske friidrettsforbundet for å få IAAF til å ta saken videre til CAS.

- Vi har vært i kontakt med IAAF i flere omganger for å få saken anket. Svein Arne (Hansen, friidrettspresident, red. anm.) har pratet med dem flere ganger.

- Hvor mye press har dere satt på IAAF for å få saken anket?

- Sammen med det irske og australske forbundet har vi vært veldig tydelige på at deres resultater må strykes. IAAF har også vært tydelige på at de også ønsker at de russiske utøverne mister alle medaljer og resultater, forklarer Hordnes.

I tillegg har Plätzer og andre utøvere og tidligere utøvere i verdenstoppen gått sammen og satt advokater på saken for å undersøke muligheten til å frata russerne flere medaljer enn de RUSADA foreslo.

Tror på minst ett gull Foreløpig er det ikke satt en dato for når saken blir behandlet, men etter det Dagbladet forstår vil det neppe skje før sommeren.

Visepresident Hordnes er trygg på at Nymark blir verdensmester på 50-kilometeren fra 2009 etter at anken er behandlet. Det skyldes at blodpassene ble brukt og testet etter for seks år siden.

Han er mer usikker på om anken fører fram for resultater før blodpasset ble innført i 2009.

I tillegg til en mulig gullmedalje fra Beijing-OL i 2008 vil Plätzer få to bronsemedaljer, henholdsvis fra VM i 2007 og EM i 2006, om Kaniskinas resultater blir strøket.

- Det er litt uvisshet rundt det formelle med analysemetodene som ble brukt før 2009. De må oppfylle analysekravene som stilles til prøver som innlemmes i blodpasset.

- Det gjør at Kjerstis gullmedalje nok er en 50/50-sjanse, fordi det blir en veldig formell sak hos CAS. De kommer nok til å vurdere alle disse tingene nøye og være grundige på hva de kan bruke som bevismateriale, utdyper Hordnes.

Håper på Rio Om CAS finner beviser som gjør det riktig å stryke Kaniskinas og de fem andres resultater også fra tiden før 2009, drømmer Kjersti Tysse Plätzer om å motta gullmedaljen fra Beijing under OL i Rio de Janeiro neste sommer.

- Det hadde vært stort om vi fikk det til og mottar medaljene i Rio. Det hadde vært supert, smiler hun.

- Jeg har stor sans for at Kjersti ønsker å motta medaljen på en ordentlig måte. Det er trist for de involverte om de mottar medaljene i posten og ikke får anerkjennelse de fortjener. Det har ikke vært kutyme for å gjøre noe sånt, verken i sommer- eller vinter-OL. Men en gang må være den første, avslutter visepresident Hordnes.

DEN GANG DA: Kjersti Tysse Plätzer (til venstre) var svært fornøyd med sølvmedaljen på 20 kilometer kappgang i Beijing-OL i 2008. Nå kan det bli gull. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
DEN GANG DA: Kjersti Tysse Plätzer (til venstre) var svært fornøyd med sølvmedaljen på 20 kilometer kappgang i Beijing-OL i 2008. Nå kan det bli gull. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI Vis mer