REDD: Julia Stepanova føler seg ikke trygg etter hackerangrep. Foto:  REUTERS/Isaiah J. Downing/NTB Scanpix
REDD: Julia Stepanova føler seg ikke trygg etter hackerangrep. Foto:  REUTERS/Isaiah J. Downing/NTB ScanpixVis mer

Russisk dopingvarsler frykter for livet etter hackerangrep

- Hvis noe skjer med oss så skal dere vite at det ikke var en ulykke.

(Dagbladet): Julia Stepanova er varsleren som var med på å avdekke den systematiske og statlige dopingen i russisk idrett. Over hundre russiske utøvere ble blant annet utestengt fra Rio-OL etter avsløringen.

Nylig måtte russeren flykte fra hjemmet sitt etter to hackerangrep hvor hennes private epostkonto og en profil hos Verdens antidopingbyrå (WADA) ble angrepet.

Alle utøvere må legge inn opplysninger i et system som heter ADAMS (Anti-Doping Administration and Management System) og samtidig registrere hvor de er hver dag i tilfelle de skulle bli dopingtestet.

WADA bekreftet seinere at Stepanovas passord til de interne WADA-sidene ble stjålet. Hun så seg nødt til å evakuere hjemmet sitt av frykt for at hackerangrepene var et forsøk på å finne ut hvor hun oppholder seg.

- Den eneste grunnen til at noen vil hacke en ADAMS-profil er for å finne ut ditt nøyaktige tilholdssted. Vi fant ut at det var tryggere å finne et nytt sted, sier Stepanova ifølge Reuters.

Nå frykter hun at hun kan bli utsatt for noe kriminelt.

- Hvis noe skjer med oss så skal dere vite at det ikke var en ulykke, sier hun.

Stepanova og ektemannen har ved flere anledninger uttrykt bekymring over sikkerheten i kjølvannet av dopingskandalen. Vitaly Stepanov sier at han ikke vet hvem som hacket konas profil, men forteller at de ble overvåket av russiske myndigheter.

Stepanova ble først lovet å få konkurrere på 800 meter under nøytralt flagg i Rio-OL, men ble likevel utestengt ettersom hun tidligere er tatt for doping. Det mener hun var urettferdig og galt.

- Når du ser på OL og leser nyheter om hva som skjer der, er jeg på en måte glad for at jeg ikke dro. Dersom noen ville skade oss, ville det være veldig lett å gjøre det der, sier Stepanova.