Russisk etterretning skal overvåke OL-utøverne

Vil granske all kommunikasjon.

STOREBROR SER DEG: Russlands President Vladimir Putin tenner OL-ilden under en seremoni i Red Square, Moskva. Nå kommer det rapporter om at Russland vil overvåke alle som skal være på plass under mesterskapet i Sotsji. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV/NTB Scanpix
STOREBROR SER DEG: Russlands President Vladimir Putin tenner OL-ilden under en seremoni i Red Square, Moskva. Nå kommer det rapporter om at Russland vil overvåke alle som skal være på plass under mesterskapet i Sotsji. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Utøvere og publikummere som skal være på plass under OL i Sotsji i februar neste år, vil bli nøye overvåket av russiske myndigheter. Det er engelske The Guardian som har fått tilgang på dokumenter som tyder på at vi vil få se den mest systematiske formen for overvåking i mesterskapets historie.

Det er den føderale sikkerhetstjenesten FSB som har planer om å overvåke all kommunikasjon mellom utøvere og tilskuere. Med offentlige anskaffelser fra russiske kommunikasjonsselskaper vil nyinstallerte telefon- og internett-spioner gi FSB frie tøyler til å fange opp telefonsamtaler og/eller datatrafikk ved bruk av sensitive ord eller setninger nevnt i e-poster, nettprat og sosiale medier.

Det er de to russiske journalistene Andrei Soldatov og Irina Borogan, som er eksperter på området, som har sortert dusinvis av åpne kildekoder til tekniske dokumenter som har blitt publisert offentlig. De fant ut at det har blitt gjort store endringer på telefonforbindelser og internett-nettverk i Svartehavet for å sikre omfattende overvåking og filtrering av all trafikk, et system som kalles Sorm.

Advarer amerikanere - Du kan for eksempel bruke søkeordet Navalnij, og finne ut hvilke mennesker i en bestemt region som bruker ordet Navalnij, sier Soldatov, med henvisning til Aleksej Navalnij, som er Russlands mest kjente opposisjonspolitiker.

- Så kan disse menneskene bli sporet videre, sier Soldatov.

En brosjyre fra det amerikanske utenriksdepartementet advarte tidligere i år alle som skal reise til OL neste år om å være ekstremt forsiktig med all kommunikasjon.

De to russiske journalistene har oppdaget at FSB har jobbet med å oppgradere Sorm-systemet siden 2010 for å være sikker på at de kan tåle den ekstra trafikken som vil oppstå under lekene. Alle med telefon og internett-adgang blir tvunget til å installere Sorm-bokser, og så fort det er gjort har FSB tilgang til all data uten at du vet om det. Det betyr at all kommunikasjon kan bli loggført.

Snowden-saken Disse rapportere likner svært mye på det varsleren Edward Snowden kom med til The Guardian om overvåkningsprogrammet Prism. Snowden avslørte at han i sin tidligere jobb hos NSA ved hjelp av overvåkningsprogrammet Prism kunne avlytte hvem som helst, når som helst.

Etterretningsorganisasjonen NSA betaler milliarder til telekomselskaper for hemmelig tilgang til deres kommunikasjonsnettverk, ifølge Washington Post.

Avisa avslørte også en annen spionprogramvare, nemlig Xkeyscore. Analytikere som bruker programmet, kan få tilgang til å overvåke personer digitalt uten noen spesifikk tillatelse, ifølge dokumentene avisen har fått tilgang til.

Sjefen for National Security Agency (NSA), general Keith Alexander, forsvarte bruken av overvåkningsprogrammet Prism, og mente at programmene har gjort det lettere å spore opp terrorister.

1. august fikk Snowden asyl i Russland, etter å ha oppholdt seg i transittavdelingen på Moskvas internasjonale flyplass Sjeremetevo i seks uker. USA ville ha ham utlevert og stilt for retter for spionasje, men Russlands president Vladimir Putin valgte i stedet i gi Snowden asyl, i første omgang i ett år.

Siden har det vært helt stille om hva Snowden gjør i sitt nye hjemland. Det var Snowden som avslørte at de amerikanske etterretningsorganisasjonene CIA og NSA i prinsippet overvåker oss alle.