Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russisk favoritt umulig å gjøre noe med for Northug: - Et skremmeskudd

På herrenes jaktstart i Tour de Canada.

PÅ PALLEN:: Petter Northug ble nummer to, snaut 17 sekunder bak Sergej Ustjugov. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PÅ PALLEN:: Petter Northug ble nummer to, snaut 17 sekunder bak Sergej Ustjugov. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

QUEBEC (Dagbladet): Petter Northug gjorde et iherdig forsøk på å hente inn russiske Sergej Ustjugov, men var aldri nærmere enn ti sekunder unna lederen.

I starten av løpet samarbeidet han med Emil Iversen, som før halvveis måtte gi slipp etter hardkjøret i starten. Derfra og ut var Northug alene.

- Emil hadde en litt middels dag. Dersom han hadde hatt en kjempedag, tror jeg vi hadde tatt igjen Ustjugov, sier Northug til NRK.

Ustjugov har vært veldig sterk i årets Tour, og viste seg også som den sterkeste i dag. Til slutt ble det en solid seier - 17.7 sekunder foran Petter Northug.

- Det var en hardt fight. Han gikk fort. Jeg prøvde å utlikne farta og gå fortere i perioder. Jeg fikk det litt på slutten. Det var en hard og artig fight, sier Northug.

Skremmeskudd Russeren er nå den store favoritten til å vinne Touren, og leder totalt med 22.7 sekunder etter at han fikk fem bonussekunder mer enn Northug.

- Et skremmeskudd til Petter Northug og de norske utøverne, sier NRKs Fredrik Aukland.

Northug viste likevel at han er i form.

- Jeg kjenner at jeg har det vondt på de siste to rundene. Men for å ha det vondt må du være i form, sier Northug.

Sliten En sliten Emil Iversen ble nummer tre - 1.02,2 bak vinneren. Alex Harvey slo Martin Johnsrud Sundby i kampen om fjerdeplassen. Sistnevnte var likevel raskest av samtlige.

- Jeg må bare si meg fornøyd med å bli nummer tre. Det gikk tungt i dag. Det gikk for fort i padlinga. Det ble en tøff åpning. Jeg skjønte at jeg måtte slippe ganske tidlig, sier Iversen.

Iversen var imponert over Ustjugov.

- Han er i en klasse for seg selv. Han er sterk, sier Iversen.

Nå er det to hviledager i Tour de Canada.

12-15 kilometer (mål): Ut på siste runde leder Ustjugov med 12,3 sekunder til Petter Northug. Han har hele tiden ledet med over ti sekunder.

Ustjugov virker veldig sterk, som han har gjort under hele Touren. Nå øker han til 16,1 sekunder foran Northug, som ikke kommer noe nærmere.

- Han virker sterk Ustjugov. Har klart å gå fra i front, sier Fredrik Aukland, som tror på en spennende Tour med Northug i form.

8-12 kilometer Iversen har mistet noen meter til Northug som er ti sekunder bak Ustjugov ved åtte kilometer. Det betyr at Northug må gjøre jobben selv dersom det skal bli seier.

Han har altså tatt innpå snaut sju sekunder på lederen siden starten rundt halvveis i løypa. Sundby og Harvey kommer til å gjøre opp om fjerdeplassen. De er fortsatt snaut to minutter bak Ustjugov.

Emil Iversen er preget nå. Han er 20 sekunder bak teten. Northug taper et lite sekund, og er rundt elleve sekunder bak.

- Dette er kritisk for Emil, sier NRKs Fredrik Aukland.

Etter 10,7 kilometer har Ustjugov økt til Northug, men bare litt. Det er 13,4 sekunder mellom dem. Iversen er 18 sekunder bak Northug. Han har fått det skikkelig.

4-8 kilometer Ut på den andre runda er det 13,7 sekunder fra Emil Iversen og Petter Northug opp til Sergej Ustjugov.

Den norske duoen jobber hardt for å ta innpå forspranget, og foreløpig går de fortere enn russeren. Lenger bak i feltet er Sundby og Harvey rundt to minutter bak teten.

I KNALLFORM: Sergej Ustjugov vant jakstarten.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
I KNALLFORM: Sergej Ustjugov vant jakstarten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Duoen tapte noen sekunder etter passering. Da Northug begynte å dra igjen, ble de sekundene hentet tilbake. Ved 6,7 kilometer er det 12,6 sekunder opp til Ustjugov. Samtidig ser Iversen litt sliten ut.

- Ustjugov går styggfort, sier NRKs Fredrik Aukland.

0-4 kilometer: «Den russiske bjørnen» Ustjugov ser ut til å gå hardt ut fra start. Det spørs om ikke de to nordmennene bak må samarbeide for å ha en sjanse til å ta ham.

- Han kommer nok til å gå fort lenge, sier NRKs Jann Post om Ustjugov.

Northug og Iversen er tidlig samlet. Etter 2,1 kilometer er den norske duoen 21,8 sekunder bak Ustjugov. De tar innpå noen sekunder til 2,7 kilometer.

Iversen og Northug bytter på å dra i jakten på lederen.

- Dette er helt riktig taktisk, mener NRK-ekspert Fredrik Aukland.

Før start: Den fjerde etappen av Tour de Canada er 15-kilometer jaktstart. Det er totalt fire runder.

Russiske Sergej Ustjugov går ut 17 sekunder foran Petter Northug og 25 sekunder foran Emil Iversen på etappen.

- Det tror jeg blir tøft, sier NRKs Fredrik Aukland om sjansene til Northug og Iversen for å ta igjen russeren.

Et stykke bak ledertrioen er Alex Harvey, som er nesten to minutter bak den russiske lederen.

Martin Johnsrud Sundby og Finn Hågen Krogh følger på plassene bak, men de har godt over to minutter opp til Ustjugov.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram