ANKLAGET FOR FORRÆDERI: Darja Klisjina er anklaget for forræderi, etter at hun ble godkjent som OL-utøver i sommer som nøytral utøver. Foto: EPA/ROBERT GHEMENT
ANKLAGET FOR FORRÆDERI: Darja Klisjina er anklaget for forræderi, etter at hun ble godkjent som OL-utøver i sommer som nøytral utøver. Foto: EPA/ROBERT GHEMENTVis mer

Russisk friidrettsutøver anklaget for landsforræderi etter å ha blitt OL-klar

Nå får hun støtte av idrettsministeren.

(Dagbladet): Russland er som kjent utestengt fra friidretten, men utøvere har kunnet søke om å få delta under mesterskap.

Søndag ble det kjent at den russiske lengdehopperen Darja Klisjina har fått innvilget sin søknad om å delta i Rio-OL i august, etter å ha møtt kriteriene for deltakelse.

For å kunne få OL-dispensasjon, måtte aktive kunne bevise at man under lang tid har stått utenfor det russiske systemet - og bli testet flere ganger og under lang tid av en antidopingorganisasjon.

- I prinsippet blitt anklaget for forræderi

Det har opprørt svært mange. For da Klisjina skrev på sin Facebook-profil at hun hadde blitt godkjent til å få delta under sommerens store høydepunkt, ble hun utsatt for en kommentarstorm, der hun ble anklaget for forræderi.

Nå tar den mye omtalte russiske idrettsministeren, Vitaly Mutko, lengdehopperen i forsvar.

- Hun har i prinsippet blitt anklaget for forræderi, men jeg vil ønske henne lykke til. Jeg vet at hun kjenner seg opprørt, sier Mutko til det russiske nyhetsbyrået Tass.

Kun én annen russisk friidrettsutøver har blitt godkjent til sommerens OL. Det er 800-meterløperen Julia Stepanova.

Spanjolen Bruno Hortelano (24) var sikker på at han hadde tatt sølv på 200 meter under EM. Så fikk han kontrabeskjeden. Video: Amsterdam 2016 Vis mer