Russisk hodebry: - Noe må skje

Vegard Ulvang håper at Russland kommer tilbake til langrennssirkuset, men er redd det kan ta svært lang tid.

ÅPNER OPP: Vegard Ulvang mener noe må skje før Russland kan komme tilbake til verdenscupen i langrenn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ÅPNER OPP: Vegard Ulvang mener noe må skje før Russland kan komme tilbake til verdenscupen i langrenn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

BEITOSTØLEN / VAL MÜSTAIR (Dagbladet): Et av de store spørsmålene Det internasjonale skiforbundet (FIS) må ta stilling til framover, er hva som skjer med utøvere fra Russland og Belarus, som er utestengt fra verdenscupen inntil videre.

Store deler av verden har utestengt dem for krigen i Ukraina, mens FIS' offisielle grunn er utøverens sikkerhet. Altså de russiske utøvernes.

Det var FIS' Council som tok avgjørelsen i mars, og forlenget den etter sterke signaler fra Den internasjonale olympiske komité (IOC) i høst.

Det var likevel mange innen skiidretten som gjerne ville skille mellom idrett og politikk, og ha russerne på startstreken.

UTELATT: Aleksandr Bolsjunov er blant de russiske utøverne som ikke får delta i verdenscupen. FotO: NTB
UTELATT: Aleksandr Bolsjunov er blant de russiske utøverne som ikke får delta i verdenscupen. FotO: NTB Vis mer

- Trist

Vegard Ulvang ledet langrennskomiteen til FIS da avgjørelsen i Council - FIS' øverste organ - ble tatt.

De hadde ingen stemmerett i avgjørelsen, men Ulvang forteller at det var mange innen skiidretten som gjerne ville skille mellom idrett og politikk, og ha russerne på startstreken.

- Som regel lever vi i vår lille idrettsboble, og plutselig blir du utfordret til å tenke om vi skal fortsette å leke når det kriges. Da lander vi ulikt. Våre holdinger og oppfatninger er speilet av hvor du kommer fra og vår bakgrunn. Det må vi respektere. Jeg respekterer at flere i min komité var veldig for deltakelse, og at Skandinavia var veldig på andre siden, sier Ulvang til Dagbladet.

- Når tror du at russerne kan komme tilbake?

- Jeg aner ikke. Noe må skje, enten med regimet eller krigen. Om argumentet er sikkerhet, så er det like farlig nå som i Holmenkollen, sier Ulvang, og tenker på verdenscupen i mars, da russerne måtte dra før rennet startet.

Russland opplevde også vandalisme, og utøvere har sagt de følte seg truet i etterkant.

I NORGE: Det russiske laget pakket sammen og dro fra Holmenkollen. Foto: NTB
I NORGE: Det russiske laget pakket sammen og dro fra Holmenkollen. Foto: NTB Vis mer

- Det er ikke noe som har endret seg. Jeg håper virkelig at verden normaliserer seg, at vi får russerne på banen igjen og at vi kan snakke sammen som folk igjen. Det som skjer nå er bare trist. Det virker som dagens FIS-styre ser til IOC, og så følger man dem. Der virker det til å være en viss bevegelse, men jeg er redd dette kan ta svært lang tid, sier Ulvang.

- Ikke avhengige

59-åringen, som har veldig godt innsyn i langrennsverdenen, påpeker at langrenn ikke er avhengige av Russland, eller noen andre land, så lenge interessen for å gå på ski og konkurrere er der. Ulvang påpeker likevel at Russland er en stormakt, også økonomisk.

DIREKTE: På direktesendt TV kan ting gå galt, og det fikk NRKs eminente langrennseksperter erfare på Beitostølen. Video: Løkås/Haarstad. Klipp fra NRK Vis mer

- Får vi med store og sterke økonomiske land som Tyskland, vil økonomien stige. Får vi med Russland, som er en stormakt, så vil økonomien stige. Det er ikke noen katastrofe om Russland ikke er med, men samtidig så kan langrenn kan bare drives der det er vinter og snø - stort sett. Det er ikke så mange land.

Mannen som tok tre OL-gull i OL i 1992 fortsetter:

- Russland er verdens største vinterland. Det er vinter hele veien til Vladivostok. De har flere skiløpere enn oss. De er den største skinasjonen, så det er klart at de må med. Jeg hadde store, våte drømmer om Russland. Det er et svært land med en stor økonomi, og med langrenn som en populær idrett har vi et finansielt marked utenfor Skandinavia. Men i dag er dessverre klimaet mye kaldere enn under den kalde krigen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer