DOPINGTATT: Tatijana Firova testet positivt på en prøve fra Beijing-OL tidligere i år. Foto: Niklas Larsson / SCANPIX / Kod 10990
DOPINGTATT: Tatijana Firova testet positivt på en prøve fra Beijing-OL tidligere i år. Foto: Niklas Larsson / SCANPIX / Kod 10990Vis mer

Russisk idrettsstjerne: - Hvorfor kan ikke vi dope oss? Hvordan skal vi ellers få gode resultater?

Tatijana Firova har selv testa positivt.

(Dagbladet): Den ene dopingavsløringen etter den andre har kommet fram de siste månedene. Russland er en av landene som har flere utøvere som i det siste har testa positivt på ulovlige stoffer.

En av de er Tatijana Firova, en tidligere 400 meter-løper, som testa positivt på en retesting av en prøve fra OL i Beijing. Firova mener idrettsutøvere ikke vil kunne oppnå gode resultater om de ikke tar prestasjonsfremmende midler - slik «normale» mennesker gjør.

- En normal person kan ta forbudte stoffer om man vil. Så hvorfor kan ikke idrettsutøvere også ta de? Hvordan ellers kan vi få gode resultater?, sier Firova ifølge SkyNews.

- En krenkelse Dagbladet har tidligere skrevet om systematisk doping av russiske utøvere, og om den tidligere laboratoriesjefen Grigorij Rodtsjenkov som avslørte at Russland hadde et titalls dopede utøvere under vinter-OL i Sotsji i 2014.

Dopingen i russisk friidrett har vært så brutal, at nasjonen risikerer å ikke få med en eneste utøver i sommerens Rio-OL. Det var i november det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) bestemte at Russland skulle utestenges fra all friidrett på ubestemt tid.

- Det er en direkte krenkelse av menneskerettighetene, sa russiske Jelena Isinbajeva tidligere i år, og la til at hun ville gå til en internasjonal menneskerettighetsdomstol dersom utestengelsen ble stående.

Etter planen vil IAAF ta en endelig bestemmelse i løpet av juni, på om utestengelsen av alle russiske friidrettsutøvere skal gjelde.