Russisk Kollen-slakt

Russisk avis: - Det er ingen aktive fotball-hooligans i Norge, selv om det forekommer slåssing. Men de har ski-hooligans. Hvert år forvandles Holmenkollen til en alkoholfestival som får konsekvenser.

FOLKSOMT: Johannes Høsflot Klæbo fører an på femmila sist helg. Som vanlig var det mye folk - og alkohol - i Holmenkollen. Foto: Geir Olsen / NTB
FOLKSOMT: Johannes Høsflot Klæbo fører an på femmila sist helg. Som vanlig var det mye folk - og alkohol - i Holmenkollen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge er fylt med store folkefester, både denne helga, og var det forrige helg - i Holmenkollen.

Fredag, lørdag og søndag står skiflyging på programmet i Vikersund. Det samme gjør skiskyting i Holmenkollen - der det var langrenn, hopp og kombinert sist helg.

Selv om russerne er utestengt på grunn av Ukraina-krigen, rapporterer russiske aviser om det som skjer på idrettsfronten. Storavisa Sport Express slakter synet fra Holmenkollen forrige helg.

Amerikanske Ben Ogdens taktikk skaper debatt blant utøverne. Video: Løkås/Haarstad/Dagbladet TV-sporten, NRK. Vis mer

Omkvedet er at Norge ser ut som oppskriften på et sivilisert samfunn, men slik er det slett ikke, ifølge avisa:

- Hvis du graver litt dypere, så går det ikke så bra på idrettsarenaen. Det er ingen aktive fotball-hooligans i Norge, selv om det forekommer slåssing. Men de har ski-hooligans. Hvert år forvandles Holmenkollen til en alkoholfestival som får konsekvenser, skriver avisa, og sikter til femmila for herrer sist lørdag.

Avisa omtaler Holmenkollen Skifestival som et alkoholmaraton der fulle skifans igjen ikke klarte å oppføre seg.

Det svenske stjerneskuddet Edvin Anger havnet i krangel med vaktene. Video: Løkås/Haarstad/Dagbladet TV-sporten Vis mer

- Skandinavene spør seg hvorfor det ikke er mulig å kontrollere oppførselen til fansen, heter det.

- Norge ser ut til å være standarden på et sivilisert liv. Ja, avgiftene er høye. Men vi ser bilder av hus ved fjordene, inntektene fra olje og gass er høye, veiene er flotte og økologien fungerer. Hvis du teller antall medaljer i OL og sammenlikner det med folketallet, vil de vinne vinter-OL med enda større margin. Alt virker sedat, fredfullt og nobelt. Men er det virkelig så enkelt? spør avisa.

Og konkluderer med «et nei».

VEKKER OPPSIKT: Holmenkollen får omtale i Russland. Foto: John Terje Pedersen
VEKKER OPPSIKT: Holmenkollen får omtale i Russland. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

- Minnene fra Skifestivalen i 2018, som utviklet seg til galskap, lever fortsatt i minnene til nordmennene, skriver avisa.

Da Dagbladet snakket med lederen av Holmenkollen Skifestival tidligere i uka - Stefan Marx - sa han at i underkant av 45.000 mennesker tok turen til Kollen sist helg. Også denne gang ble det mye fyll, uten at det kom ut av kontroll.

- Det ble ingen blålys-kjøring denne gangen. Det var noen som ble kjørt til legevakt, men uten blålys. Jeg tenker det sier sitt, forteller Marx.

Skiskytinga i Holmenkollen pleier å gå for seg i roligere former.

Kombinertstjerna Jarl Magnus Riibers første skiflygingshopp noen gang ble av det formidable slaget. Video: NRK Vis mer

I Vikersund - der kvinnenes prøvehopping ble avlyst i dag på grunn av snøværet - pleier folk heller ikke å gå av veien for en fest.

Mennenes trening skal etter planen avvikles klokka 14.45 fredag og kvaliken er klokka 17.00. Kvaliken teller i Raw Air-sammendraget.

- Vinden skal avta utover dagen og vi håper å gjennomføre trening og kvalifisering for herrene som planlagt, sier generalsekretær Per Bergerud i Flying Team Vikersund.

- Vi er klare for Raw Air-finalen og 10.000 billetter er nå ute. Lørdag er det meldt seks grader, sol og fine forhold. Det ligger an til en flott hopphelg, erklærer Bergerud i en pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer