Tour de Ski:

Russisk krise

Russisk langrenn er isolert. Det fører til både krangel og TV-bråk.

HELT ANNERLEDES: Det pleide å være to russiske storløpere som konkurrerte med Johannes Høsflot Klæbo om å være verdens beste langrennsløper. Nå er både Sergej Ustjov og Aleksandr Bolsjunov utestengt, og det tærer på forholdet mellom de to stjernene. Det er kaos i russisk langrenn. FOTO: NTB/ Terje Pedersen.
HELT ANNERLEDES: Det pleide å være to russiske storløpere som konkurrerte med Johannes Høsflot Klæbo om å være verdens beste langrennsløper. Nå er både Sergej Ustjov og Aleksandr Bolsjunov utestengt, og det tærer på forholdet mellom de to stjernene. Det er kaos i russisk langrenn. FOTO: NTB/ Terje Pedersen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

MENS det internasjonale langrennsmiljøet er samlet til fest i Tour de Ski, konkurrerer de russiske løperne for seg selv hjemme i Russland. Der står det slett ikke så bra til med sporten.

Utestengelsen fra internasjonale renn begynner å gå flere på nervene. De to største stjernene slåss i løypa, men denne dramatikken får russerne ikke lenger se direkte på TV:

  • Langrenn er blitt strøket fra programmet til den største sportskanalen.

Da Aleksandr Bolsjunov, Sergej Ustjugov og alle de andre russiske skiheltene ble utestengt fra verdenscup og ski-VM etter invasjonen i Ukraina, mente TV-sjefene at sporten ikke lenger kunne forsvare sendetida.

Det er mulig at noen av disse sjefene angrer seg etter at Ustjugov uheldigvis meide ned den yngre rivalen i løypa i romjula. Sjelden har det vært mer dramatiske TV-bilder fra sporten enn da en forslått og forvirret Aleksandr Bolsjunov begynte å gå i feil retning etter krasjet:

- De er som to bukker som bestemmer seg for å teste hverandre. Det gagner ikke noen av dem. Verken resultatene eller helsa, sa den mektige russiske skipresidenten Jelena Välbe til Match TV.

Ordene falt etter at de største stjernene hennes smalt sammen midt under semifinalen i romjulssprinten i Krasnogorsk rett utenfor Moskva.

DA hadde de to sloss i mediene i ukevis om hvem som var tøffest. Det begynte med det som virket som uskyldig erting av veteranen Ustjugov, men er blitt stadig bitrere.

Denne sesongen står 30-åringen utenfor landslaget, og har vært beskyldt for å være for dårlig trent:

- Han er blitt en ryggsekk, ertet landslagsgutta; altså en slapp skiløper som bare så vidt henger med i feltet. For uten internasjonale renn er det vrient for enkelte av russerne å holde satsingen sin oppe.

Da Sergej Ustjugov før jul likevel vant en klassisk sprint i den russiske cupen, svarte han på denne kritikken med å gi de tapende landslagsgutta det samme kallenavnet.

flyttet tullet seg til premieutdelingene og løypa.

I VINTER har det vært flere episoder med krangel om sporvalg mellom de to store sportsheltene. Bolsjunov fikk gult kort etter å ha tråkket over Ustjugovs ski flere ganger i klassisk sprint:

- Det er ikke naturlig å gjøre noe sånt. Jeg hadde aldri gjort det, sa en overrasket Ustjugov til reporterne i målområdet rett etterpå:

- Når jeg bytter spor, hopper jeg ikke på skistøvlene til konkurrentene eller prøver å slå dem ned. Alt må være fornuftig, mente han, og ba om å få se TV-bildene fra rennet før han trakk noen konklusjon om hvorfor Bolsjunov hadde gjort dette mot ham:

- Langrenn er en kontaktsport. Jeg er ikke forulempet, men det føles ubehagelig, avsluttet Ustjugov den gang feiden før han forlot stadion.

TV-BILDENE avklarte i hvert fall skyldspørsmålet. Aleksandr Bolsjunov fikk advarsel, og risikerte å bli strøket i den russiske cupen.

Der smalt det uforskyldt to renn seinere. Nå var det Ustjugov som kjørte ned Bolsjunov før en vrien sving i den raske løypa i Krasnogorsk slik at begge forsvant fra rennet.

Det var en såkalt «hendelse» som hører denne sporten til, men den fem år yngre rivalen ble liggende i snøen med et forslått ansikt:

- Konflikten er preget av blod, fastslo kommentatoren i Sport-Express.

Og bak ligger den dystre muligheten for at russisk langrenn forsvinner for lang, lang tid om ikke Putin stopper den vanvittige krigen sin mot Ukraina.

DET gjør at lederne nå ber de to stjernene om å ta til fornuft. Begge trenere vil at de slutter fred:

- Egentlig er det ingen konflikt dem imellom. De vil bare ikke at den andre skal vinne. Det er poenget, sier Ivan Bragin. Han trener nå Sergej Ustjugov i en privat gruppe utenfor det russiske landslaget etter at tyske Markus Cramer; veteranens mangeårige hjelper, ble tvunget til å gi seg sist vår på grunn av Russlands invasjon i Ukraina.

- Hver av dem vil komme først. Det er derfor sånt skjer, legger Bragin til, og får støtte av landslagstrener Jurij Borodavko:

- Når ingen vil gi seg, kommer alle til å lide, mener Borodavko:

- Vi skjønte ikke at denne rivaliseringen mellom Sergej og Aleksandr kunne utvikle seg slik. To stribukker kan ikke bare skrike til hverandre. Jeg har hørt på begge, og hver av dem mener de har rett, forteller han til sportsnettstedet Championat.com.

DET har aldri vært noen spesielt god stemning mellom Sergej Ustjugov og Aleksandr Bolsjunov. De to beste herreløperne har hele tida holdt til i ulike treningsgrupper i et russisk system som lenge bevisst har lagt opp til en tøff rivalisering mellom forskjellige elitemiljøer.

Det nye de siste åra er dominansen til gruppa til omdiskuterte Jurij Borodavko; treneren som kom seg igjennom suspensjon etter tidligere samarbeid med dopingløpere, og nå er ubestridt som Jelena Välbes nærmeste mann på landslaget.

Nettopp Borodavko sto bak løperne som overtok for den da utestengte Sergej Ustjugov under vinter-OL i Pyeongchang i 2018. Seinere ble han arkitekten bak den store russiske framgang i Beijing-OL sist vinter.

MEN nå er alt sammen stoppet opp på grunn av Putins krig, og russisk langrenn kaver for å få gjennomført en sesong i full isolasjon:

- Det blir verre og verre, så hvorfor skjule det. Det gjelder ikke bare ski, men alle idretter. Jeg blir ikke overrasket om noen avslutter karrieren på grunn av manglende motivasjon, sa Jelena Välbe til Sport 24 i oktober da styret i det internasjonale Skiforbundet (FIS) til slutt bekreftet at Russland ville forbli utestengt inntil videre.

Siden russerne ikke får konkurrere i utlandet, stoppet sportskanalen Match TV de stadig mer populære sendingene fra langrenn. Sporten har opplevd en seerboom de siste vintrene etter de flotte resultatene til Aleksandr Bolsjunov og Natalja Neprjajeva.

Aldri har langrenn samlet så mange TV-seere i forhold til russiske publikumsfavoritter som kunstløp, ishockey og skiskyting.

Men så ble det plutselig slutt for denne nye store russiske propagandasporten.

Og det er bare Putins egen skyld.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer