Utestengt i hemmelighet

Russisk langrennsløper dopingtatt

Sergej Volkov (21) har testet positivt på et forbudt stoff, opplyser det russiske antidopingbyrået RUSADA.

Publisert
Sist oppdatert

Den russiske langrennsløperen Sergej Volkov (21) er utestengt for brudd på antidopingreglene.

Det opplyser det russiske antidopingbyrået (RUSADA) i en pressemelding Dagbladet har fått tilsendt.

Der heter det at Volkov er utestengt i seks måneder for brudd på antidopingreglene punkt 4.1 og 4.2. Dette innebærer at han har testet positivt på et forbudt stoff og/eller en forbudt metode i henhold til WADAs reglement.

Utestengelsesperioden har tilbakevirkende kraft fra han ble tatt 19. januar - og er dermed straks ferdigsonet idet dopingsaken offentligjøres av RUSADA.

Sergey Volkov har ifølge FIS-sidene ikke konkurrert siden han testet positivt på et forbudt stoff 19. januar.

Hvilket forbudt stoff det er snakk om, opplyser RUSADA ikke.

Volkov er en lovende russisk langrennsløper som blant annet ble nr. 4 på sprinten i junior-VM i Oberwiesenthal i 2020, da ett år eldre Ansgar Evensen vant. Volkov var på den VM-sprinten den beste utøveren født i år 2001.

Volkov vant flere sprinter i russiske FIS-renn og i Eastern Europe Cup forrige sesong før han testet positivt på et forbudt stoff 19. januar.

Dagbladet har kontaktet Volkov, men foreløpig uten å få svar.

Bolsjunovs test-tall bekymrer

I mai skrev Dagbladet at Russlands største langrennsstjerna Aleksandr Bolsjunov har blitt dopingtestet oppsiktsvekkende få ganger av RUSADA. I 2020 ble han ikke dopingtestet én eneste gang av det russiske antidopingbyrået.

Dette bekrefter det russiske antidopingbyrået (RUSADA) til Dagbladet i en e-mail.

2020 var et av Bolsjunovs beste sportslige kalenderår, med suveren sammenlagtseier i verdenscupen - og i Tour de Ski - i både 2019/20 og 2020/21, som er russerens to eneste sammenlagttriumfer i totalcupen og i Tour de Ski.

Tallene fra RUSADA forteller videre at Bolsjunov dessuten bare ble dopingtestet én gang av det russiske antidopingbyrået i 2019.

I gjennombruddssesongen 2018 ble imidlertid langrennsprofilen testet fem ganger av RUSADA, mot fem ganger i 2021 og fire ganger så langt i 2022, hvor Bolsjunov vant tre OL-gull i Beijing

Der Bolsjunov ikke ble testet av RUSADA i løpet av hele 2020, gjennomførte Antidoping Norge 454 dopingprøver fordelt på 116 langrennsløpere samme år. Les mer om den saken her:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer