Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russisk langrennsstjerne med stikk til Sundby: - Det er stygt

- Sporten blir mindre attraktiv, mener Nikita Krjukov.

SKEPTISK: Nikita Krjukov liker ikke langrennssportens utvikling. Foto: Fredrik Sandberg
SKEPTISK: Nikita Krjukov liker ikke langrennssportens utvikling. Foto: Fredrik Sandberg Vis mer

(Dagbladet): Russiske Nikita Krjukov har allerede gått inn i historiebøkene som en av tidenes beste klassisksprintere. Siden det litt overraskende OL-gullet i Vancouver i 2010, har fartskongen dominert klassiske sprintrenn internasjonalt.

Da han kapret VM-gullet i klassisk sprint i Val di Fiemme i 2013 etter å ha spurtslått Petter Northug, var det bred konsensus i langrennsmiljøet om at Krjukov var den sterkeste stakespurteren i feltet.

Men i år har ingenting fungert for 30-åringen, som håper å rette opp noe av inntrykket i dagens klassiske sprint i Drammen. Krjukov ble nr. 10 i sprinten i Kuusamo i november, men har ikke tatt verdenscuppoeng etter det.

Da han prøvde seg i skøytesprinten i Davos før jul, røk han ut i prologen og ble nr. 41. Hans eneste topplassering denne sesongen kom da han vant et renn i Alpen Cup i Hochenfilzen med svært variabel konkurranse.

Mens de norske sprinterne har tapt terreng sammenlignet med italienske Federico Pellegrino og hele det franske sprintlandslaget, er det enda verre for de russiske.

- Uestetisk og stygt De mellomeuropeiske nasjonene har oppnådd stor suksess med økt fokus på fartstrening i stedet for et sterkere utholdenhetsfokus som spesielt de norske sprinterne er kjent for.

Samtidig har de norske langrennsløperne vært med på å revolusjonere idretten med å gå uten festesmøring og stake hele løp på blanke ski. Den tendensen liker ikke klassiskeleganten Krjukov, selv om han har en glimrende stakespurt.

Han liker ikke at verdenscupleder Martin Johnsrud Sundby - eller andre - vinner klassiskløp på blanke ski og uten å ta i bruk stilartens sterkeste kjennetegn, diagonalgangen.

- Det ser ikke så fint ut. Staking i motbakker er uestetisk og stygt. Det gjør sporten mindre attraktiv hvis hele feltet bare skal pigge seg fremover beina samlet. Det er ikke den samme elegansen som når man går diagonalgang opp bakker, sier Krjukov til det russiske nettstedet Sports Express.

Sprinterne har i flere år testet ut staking i enkelte av de letteste sprintløypene, men Sundby har tatt stakingen til et helt nytt nivå i distanselangrenn.

Krjukovs innrømmelse Blant annet staket Sundby ifra konkurrentene på blanke ski da han vant i Toblach. Han gjorde det samme da han avgjorde verdenscupstafetten i Nove Mesto for to uker siden og da han ble norgesmester i Tromsø forrige uke.

BEST: Det er ikke lenge siden Nikita Krjukov var verdens beste klassisksprinter, som da han tok dette VM-gullet foran Petter Northug og Alex Harvey i 2013. Nå sliter han imidlertid stort med å henge med i utviklingen. Foto: AP Photo/Armando Trovati
BEST: Det er ikke lenge siden Nikita Krjukov var verdens beste klassisksprinter, som da han tok dette VM-gullet foran Petter Northug og Alex Harvey i 2013. Nå sliter han imidlertid stort med å henge med i utviklingen. Foto: AP Photo/Armando Trovati Vis mer

- Jeg liker ikke utviklingen. Jeg har sett bilder av hvordan nordmenn trener og ser at de fokuserer mye på dette. I Russland er vi mer opptatt av diagonalgang. Det er viktige at vi bevarer begge deler og at vi får løyper som er så tøffe at man må bruke festesmøring, sier Krjukov.

Han innser at de norske utøverne har fått et konkurransefortrinn gjennom stakerevolusjonen.

- Nordmenn er i snitt bedre enn oss på dette området. Det må vi innrømme. Jeg liker det ikke, men vi må nok innrette oss etter dette og trene mer på å stake, forteller Krjukov.

- Evolusjon er en måte som utvikler den raskeste metoden å komme seg frem på. Det var en tid da skøyting var helt nytt i langrenn også. Samtidig vil ikke staking ta over på samme måte, tror 30-åringen.

Russeren tror imidlertid ikke at staking vil ta helt overhånd.

- I motsetning til skøyting, kan ikke staking brukes effektivt i alle typer terreng. I veldig bratte og tøffe bakker, vil det aldri være det mest effektive, spår Krjukov.