HETSET: Den russiske lengdehopperen Darja Klisjina konkurrerer under nøytralt flagg i London, det er ikke alle like fornøyde med. Foto: Andrej Isakovic / AFP PHOTO
HETSET: Den russiske lengdehopperen Darja Klisjina konkurrerer under nøytralt flagg i London, det er ikke alle like fornøyde med. Foto: Andrej Isakovic / AFP PHOTOVis mer

Friidretts-VM, London:

Russisk lengdehopper: - Jeg ble stemplet som en forræder

Darja Klisjina er russisk, men konkurrerer under nøytralt flagg.

(Dagbladet): London er i disse dager vertskap for VM i friidrett. Blant alle verdens nasjoner er det en gruppe utøvere som konkurrerer under nøytralt flagg og uten nasjonalsang.

Russland er utestengt fra friidretten, men 19 utøvere har fått dispensasjon til å delta i VM.

Blant disse er Darja Klisjina. Lengdehopperen var den eneste russiske utøveren som fikk delta i fjorårets Rio de Janeiro. Hun forteller til BBC at det ikke er enkelt å være russisk under nøytralt flagg.

Stemplet som forræder

I forkant av fjorårets OL ble Klisjina først utestengt, som resten av de russiske utøverne, men etter å ha anket til Idrettens voldgiftsrett, CAS, fikk hun delta.

I tiden fra anken ble sendt inn til dommen ble klar, verserte det flere rykter om at Klisjina skulle delta i Rio under nøytralt flagg, slik hun nå gjør i London. Det fikk russerne til å reagere.

- Jeg ble hudflettet og stemplet som en forræder av mitt eget folk, fordi de trodde på ryktene, forteller hun til BBC.

Netthets og harselering i sosiale medier ble et nytt tilskudd i Klisjina sin hverdag.

- Jeg prøvde å unngå lese det som ble kommentert på Instagram-bildene mine, men det var umulig. I tillegg hadde jeg venner som sendte meg tekstmeldinger om hva folk hadde skrevet om meg.

Forbanna på dem som snakket

Den russiske utestengelsen kom i kjølvannet av dokumentaren «Hemmelig dopingmappe: Hvordan Russland produserer sine vinnere», som ble vist av den tyske tv-kanalen ARD i 2014.

To av nøkkelpersonene i nevnte dokumentar var den russiske mellomdistanseutøverne Julija Stepanova og hennes ektemann Vitaly.

Darja Klisjina forteller i intervjuet med BBC at hun var forbanna på Julija og ektemannen.

- Hun skapte en stor røre som involverte veldig mange. Vi hadde utøvere som aldri har vært involvert i doping, men hun fikk det til å virke som om alle var involvert.

At Russland sliter og har slitt med doping er ingen hemmelighet. Klisjina selv, bedyrer sin uskyld.

- De som velger å dope seg - det er deres valg. Jeg ønsker aldri å snakke stygt om noen. Jeg sover godt vel vitende om at jeg aldri har tatt noe.

Flagget

Darja Klisjina som skal i ilden i kveld under kvalifiseringen til lengdekonkurransen, forteller at hun ser fram til å konkurrere.

- Jeg gleder meg til å konkurrere i London. Jeg synes det er synd at jeg ikke får bruke de russiske fargene, men slik er situasjonen og vi vet at vi er fra Russland.

Videre forteller hun at hvis det skulle bli slik at hun vinner konkurransen, finalen går fredag kveld, og hun skal ut på sin æresrunde for å bli hyllet av publikum, så vil hun ikke ta imot et russisk flagg.

- Jeg ønsker ikke flere problemer.