Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russisk OL-krise: Et suspekt dødsfall, ny juks og en brysom TV-reporter

Hardt å få russisk friidrett på plass til Rio-OL. Men hva gjør Putin da?

ENDA et avslørende program fra den tyske journalisten Hajo Seppelt presser de internasjonale idrettslederne til å ta et nytt oppgjør med den russiske dopkulturen. Seint i går kveld sendte TV-kanalen ARD programmet «Russian Red Herring» som kom med videobevis på at både nye russiske ledere og utestengte trenere fortsetter svindelen som før.

I så fall er den russiske planen om å renvaske friidretten sin tidsnok til å få den med i Rio-OL i august , også død som en sild.

Men der stopper farsen.

FOR dette kan være alvor. Det er nettopp Seppels tidligere programmer som presset det internasjonale dopingbyrået (WADA) til å undersøke hva som har skjedd i russisk friidrett. Sannheten om en statskontrollert dop var så brutal at russisk friidrett nå er suspendert på ubestemt tid.

I det siste programmet blir Anna Antseliovich, nyansatt sjef for det russiske antidopingbyrået (RUSADA), anklaget for å ha hjulpet utøvere gjennom dopingprøver, mens den suspenderte stjernetreneren Vladimir Mokhnev blir avslørt på video mens han er i gang med trenerjobben som om ingen ting har hendt.

Hele materialet ble før søndagens TV-program gitt til Rune Andersen, den norske sjefen for undersøkelseskommisjonen som i løpet av våren skal gi sin anbefaling om hvorvidt russisk friidrett skal få være med i OL. Det er Andersen som nå skal avgjøre om dette materialet tilsier at suspensjonen opprettholdes

MEN saken kan være langt verre. ARD-programmet fortalte på nytt historien om det plutselige dødsfallet til Nikita Kamaev; den tidligere sjefen for det russiske antidoping byrået. Kamaev planla å skrive en bok om russisk dop, og hadde ifølge Seppelt  skriftlig dokumentasjon om det medisinske maktspillet midt i russisk idrett. Så døde Kamaev plutselig i februar av hjertestopp bare 52 år gammel.

Fortellingen om et mulig suspekt dødsfall ble først publisert i Sunday Times for tre uker siden. Denne engelske avisa samarbeider med Seppelt og ARD om avsløringene, og Nikita Kaemav hadde to måneder før tatt kontakt med en Times- reporter for å fortelle om bokplanene sine. De omfattet materiale om russisk dop helt tilbake til 1980-tallet.

Det nye er sammenhengen mellom et brysomt historisk vitne som beleilig forsvinner og jukset som tilsynelatende bare fortsetter. Det plasserer dette russiske dopingspillet inn i et dystert bilde av en stat som ikke skyr noen midler for å få det som den vil.

DA blir også spørsmålet om russisk friidrett skal holdes utenfor OL til storpolitikk. Allerede rett etter gårsdagens TV-program ga en an av de andre suspenderte trenerne amerikanerne skylden:

-  Dette blir gjort for å dra ut prosessen med å avgjøre om vi får være med i Rio-OL. Det skjer etter politisk påvirkning fra amerikanerne. USA kontrollerer både sport og politikk, hevdet Vladimir Kazarin til Reuters.

Reaksjonen minner om forklaringen fra den russiske sportsministeren  Vitaly Mutko i går kveld:

- Det er besynderlig at en tysk statlig TV-kanal er så opptatt av situasjonen i Russland. På nytt er noe tatt ut av sin sammenheng for å lure folk. Russland er en stor nasjon med 83 ulike regioner. Det er mulig at en suspendert trener jobber med en eller annen ett eller annet sted, men garantert ikke med landslaget, sa Mutko.

I SAMTALE med sitt nasjonale nyhetsbyrå Tass går Mutko lenger i konspirasjonsteorien om at dopingavsløringene egentlig bare er et vestlig forsøk på å ramme Russland:

- Det er rart at disse ARD-dokumentarene får lov til å fortsette. Det fører til tanken om at dette er et forsøk på å påvirke en organisasjon rett før den skal ta en viktig beslutning, sier Mutko.

Underforstått; de ulike filmene om idrettsdop som Hajo Seppelt har fått vist på den nasjonale tyske allmennkringkasteren ARD er resultat av en politisk styrt kampanje. Den russiske sportsministeren tror altså at myndighetene i de store vestlige landene gjør akkurat som ham.

DETTE er et ekko av de første reaksjonene etter WADA-rapporten før jul om statsdop i Russland. Dengang grep Vladimir Putin selv inn noen dager seinere og forsikret at russerne likevel skulle rydde opp.

Det skjedde muligens fordi russerne regnet med at både det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) og den internasjonale olympiske komiteen (IOC) ville nøye seg med en tidsbegrenset utestengelse. Alt var ment å ordne seg før Rio-OL.

Denne siste dokumentaren gjør det vrient. Friidretten kan ikke gå inn i et nytt mesterskap uten et troverdig oppgjør med sitt eget juks. Det oppgjøret vil  så fall presse fram en politisk konflikt om selve OL, med mindre russerne selv velger å ta skammen ved å stå utenfor.

Nå ser det ikke slik ut.

HADDE HISTORISK MATERIALE:  Nikita Kamaev  satt på dokumentasjon om forbindelsen mellom russiske myndigheter og dopmisbruket. Så døde han plutselig. FOTO: AP Photo/Alexander Zemlianichenko,
HADDE HISTORISK MATERIALE: Nikita Kamaev satt på dokumentasjon om forbindelsen mellom russiske myndigheter og dopmisbruket. Så døde han plutselig. FOTO: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Vis mer