RISIKERER LIVSTIDSUTESTENGELSE: Darja Pisjtjalnikova tok OL-sølv i diskos i London. Nå har hun avlagt en positiv dopingprøve for annen gang, og risikerer dermed livstidsutestengelse fra idretten. Foto: REUTERS / Fredrik Sandberg / NTB Scanpix
RISIKERER LIVSTIDSUTESTENGELSE: Darja Pisjtjalnikova tok OL-sølv i diskos i London. Nå har hun avlagt en positiv dopingprøve for annen gang, og risikerer dermed livstidsutestengelse fra idretten. Foto: REUTERS / Fredrik Sandberg / NTB ScanpixVis mer

Russisk OL-medaljør dopingtatt

Darja Pisjtjalnikova risikerer livstidsutestengelse.

(Dagbladet): Den russiske diskoskasteren Darja Pisjtjalnikova, som tok sølv under OL i London i august, risikerer livstidsutestengelse fra idretten etter at hun har avlagt en positiv dopingprøve som viste spor av anabole steroider.

Det bekrefter det russiske antidopingbyrået, RUSADA, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- WADA (det internasjonale antidopingbyrået) ba RUSADA om å ta prøver av Pisjtjalnikova. Testen avdekket spor av et tungt stoff (et anabolt steroid). TEsten var med andre ord positiv. Det er et faktum. Nå venter vi på en offisiell bekreftelse, sier RUSADA-topp Nikita Kamajev.

Pisjtjalnikova har bedyret sin uskyld og bedt om at B-prøven også skal analyseres. Skulle også den gi et positivt utslag, får det store konsekvenser for 27-åringen, som sonet en utestengelse på to år og ni måneder mellom juli 2008 og april 2011 etter å ha forsøkt å tukle med egne prøver før OL i Beijing.

- I praksis står en utøver som blir tatt for annen for anabole steroider i fare for å bli utestengt fra åtte år til livstid. Hva gjelder OL-sølvet avhenger det av når utestengelsen trer i kraft dersom hun blir funnet skyldig, sier Kamajev.

Lederen for det russiske friidrettsforbundet (VFLA), Valentin Balakhnitsjev, avventer videre saksgang til B-prøven er ferdig analysert.

- Jeg vil gjøre det klart at VFLA har forpliktet seg i kampen mot doping, men dessverre er ikke dette noe isolert tilfelle. Vi har hatt nok av disse sakene i russisk idrett. Likevel er dette sjokkerende nytt for meg, sier Balakhnitsjev.