ETTERFORSKES: Svetlana Kriveljova mistenkes for brudd på dopinbestemmelsene i Aten-OL i 2004. Foto: SCANPIX/AFP/ERIC FEFERBERG
ETTERFORSKES: Svetlana Kriveljova mistenkes for brudd på dopinbestemmelsene i Aten-OL i 2004. Foto: SCANPIX/AFP/ERIC FEFERBERGVis mer

Russisk OL-mester dopingetterforskes

Svetlana Kriveljova har både VM- og OL-gull.

Tidligere VM- og OL-vinner Svetlana Kriveljova mistenkes av IOK for brudd på dopingbestemmelsene i Aten-OL, der kulestøteren tok bronse.

- Den internasjonale olympiske komité (IOK) har varslet oss om etterforskningen og bedt oss om å ta kontakt med utøveren, bekreftet den russiske friidrettspresidenten Valentin Balakhnitsjov tirsdag.

Under et styremøte i Lausanne neste uke, skal IOK diskutere mulige dopingsaker fra OL i den greske hovedstaden i 2004.

Kriveljova ble tildelt bronsemedaljen etter at lagvenninnen Irina Korzjanenko ble fratatt gullet da hun testet positivt for det anabole steroidet stanozolol. Og den medaljen vil den tidligere kulestøteren gjerne beholde.

- Jeg skal be dem om å dra til helvete dersom de kommer og spør etter medaljen min, sa Kriveljova forrige uke, ifølge avisen All-Sport.

- Jeg var i sporten i 20 år og gjorde aldri noe imot reglene. Vanligvis var det motsatt: Jeg ble ofte tildelt noen andres medaljer fordi de hadde brutt dopingreglene, la 43-åringen til.

Kriveljova vant OL-gull i Barcelona i 1992 og VM-gull i Paris i 2003. I tillegg er hun blitt tildelt ytterligere to gullmedaljer i innendørs-VM fordi utøverne foran henne på resultatlisten ble dopingtatt.

I 1999 fikk Kriveljova med seg gullet etter først å ha endt på 3.-plass. Den gangen var det ukrainske Vita Pavlysj og den nevnte Korzjanenko som ble flyttet ut av seierspallen fordi de hadde brukt stanozolol.

I 2004 dro hun fordel av at Pavlysj for annen gang testet positivt for det samme stoffet. Den ukrainske kulestøteren ble da utestengt på livstid.

Under nøyere testing av prøvene fra 2004-OL, fant IOK fem mistenkelige resultater i juli. De har foreløpig ikke navngitt utøverne det gjelder, men det synes klart at Kriveljova er en av dem.

(NTB)