Russland la inn protest mot Therese Johaug

Russisk protest mot Johaug. Måtte avlegge forklaring

Russerne gir Therese Johaug skylden for Natalja Neprjajevas fall - som mer eller mindre serverte den gule trøya til Ingvild Flugstad Østberg. Overfor Dagbladet svarer Johaug på tiltale.

PROTEST: Russerne gir Therese Johaug skylden for Natalja Neprjajevas fall. Foto: NTB Scanpix
PROTEST: Russerne gir Therese Johaug skylden for Natalja Neprjajevas fall. Foto: NTB ScanpixVis mer

QUÉBEC/OSLO (Dagbladet): Ingvild Flugstad Østberg avgjorde i stor grad verdenscupen sammenlagt i dag etter en knallsterk fellesstart av Gjøvik-jenta og etter at Natalja Neprjajeva falt tidlig på fellesstarten og ble slått med over minuttet.

I intervju med Dagbladet gir nå Russlands tyske landslagstrener Markus Cramer skylden til Johaug for Neprjajevas fall, som knuser russernes håp om at de kan vinne den gule trøya hjem til verdens største land.

- Natalja lå i tetgruppa før den første utforkjøringen. Så endret Johaug spor rett foran henne. Da falt Natalja og brakk staven. Hun er veldig lei seg nå, for hun kjempet om den gule trøya. Det er ikke bra om dette skal avgjøre, forteller Cramer til Dagbladet.

- Synes du Johaug bør få en advarsel?

FRUSTRERT: Therese Johaug får skylden i Russland for Natalia Neprajevas fall. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FRUSTRERT: Therese Johaug får skylden i Russland for Natalia Neprajevas fall. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Ja. Som vi har sagt før, får vi russerne veldig mange advarsler, men ikke Norge. Jeg håper juryen vil sjekke situasjonen og se om det ble gjort noe galt. Dessverre finnes det ikke TV-bilder av situasjonen. Men jeg håper juryen ser på det som skjedde.

Kalt inn på teppet

Etter målgang skjedde akkurat det - og et møte ble avholdt mellom Geir Endre Rogn, Espen Bjervig, Therese Johaug, Markus Cramer, Natalija Neprjajeva og renndirektør Pierre Mignerey, hvor russerne la fram sin sak.

Johaug var klar på at hun ikke hadde sett den russiske løperen og ikke merket at hun kom raskt bakfra i sporet hun skiftet til. Uhellet skjedde i bunn av den andre bakken etter den første lange utforkjøringen, akkurat mellom tv-bildene.

Dermed er det ingen fotobevis for det russerne mener var kritikkverdig av Johaug.

Johaugs forklaring

Til Dagbladet sier Therese Johaug at det hele var et uhell.

- Det var et renn med mange fall i dag. Jeg kjørte nedover og hadde mye større fart enn hun foran meg. Det sporet ved siden av meg var ledig. Da byttet jeg spor. Så gikk hun ut i det samme sporet - bakfra, sier Johaug til Dagbladet.

- Det var overhodet ikke meningen at hun skulle falle inn i meg bakfra. Men jeg var foran, for jeg datt ikke. Men jeg merket at det var noen som falt bak meg. Det er dessverre sånt som skjer i fellesstarter, spesielt på et sånt føre. Jeg holdt selv på å falle to ganger.

FIS' konklusjon er at Johaug ikke gjorde noe galt og slipper unna både diskvalifikasjon og gult kort.

Østberg synes synd på Neprjajeva

Afterski #11: Therese Johaug kunne juble for gull, men ikke alt gikk etter planen etter rennet. Dette og mye mer i Afterski. Programleder/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Ingvild Flugstad Østberg ønsker ikke å ta sammenlagtseieren på forskudd, selv om hun sikret seg et solid forsprang og utgangspunkt før morgendagens avsluttende jakstart.

- Det er litt tidlig å gratulere meg. I morgen er det doble poeng. Du ser i dag at noen har uhell og at mye kan skje. Det gjelder å ha tunga rett i munnen hele veien, sier Østberg til Dagbladet.

- Jeg hørte at Neprjajeva falt. Det synes jeg ikke er noe morsomt. Jeg vil ikke vinne på grunn av uhell, men fordi jeg går raskere enn henne, tydeliggjør Gjøvik-jenta.

- Jeg kjente på det tidlig i dag at her er det viktig å holde seg i front av feltet. Plutselig bare føk Ebba ut av feltet, og jeg tenkte:« Fytti helsikke». Så hørte jeg bare roping og skriking. Da fikk jeg bare bruke litt mer krefter på å holde meg foran. Jeg er glad for det, men jeg holdt på å tryne selv.

Pärmäkoski takker Johaug

Krista Pärmäkoski er svært kritisk til at FIS sendte løperne ut i den isete løypa.

Den finske stjerna bemerker imidlertid at situasjonen ble bedre da Therese Johaug kom seg opp fra sin vanskelige startposisjon og inntok teten.

Da ble det nemlig langt mer strekk i feltet.

- Jeg så flere jenter falle. Det var vilt og grusomt. Etter jeg så de fallene, tenkte jeg at jeg trengte mer plass. Så kom Johaug bakfra og gikk opp i tet. Da ble det mer strekk i feltet, forteller Pärmäkoski til Dagbladet.

- Det hadde nok vært bedre med individuellstart i dag, mener hun.

Charlotte Kalla syntes fellesstarten var vel dramatisk.

- Det falt jenter i stort sett hver sving, sier Charlotte Kalla til Dagbladet.

- Det blir veldig trangt når det er sånne svinger og så skarpt føre. Det er ikke gøy når det er så mange tilfeldigheter.

FIS' renndirektør Pierre Mignerey beklager overfor Dagbladet at forholdene ble som de ble.

- Det var en overraskelse for oss da vi våknet til så isete raske forhold i morgentimene. Vi prøvde å gjøre løypa mindre farlig og sikre den bedre, men det hjalp ikke så mye som vi håpet, sier Mignerey til Dagbladet.