Russisk raseri: - Feil

Aleksandr Bolsjunov har fått straff en måned etter episoden med Joni Mäki. Det får pappa til å se rødt.

BLODIG SPØK: Det var ikke alle som skjønte Udnes Weng-tvillingenes spøk etter sprinten i i går, Julia Stupaks fanskare strekker seg inn i løypene i Oberstdorf og Petter Northug får gode tilbakemeldinger på sin siste reklamefilm. Video: Løkås/Haarstad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OBERSTDORF (Dagbladet): Den siste tida har det russiske laget forsøkt å ta bort presset fra Aleksandr Bolsjunov. Det har blitt sendt ut beskjeder om at han måtte avbryte et høydeopphold i Nord-Italia og at han har slitt med sykdom.

Sprinten torsdag ble også en nedtur. Null medaljer og ingen kvinner i semifinalen smaker dårlig for det russiske laget, til tross for at sprinten er øvelsen de hadde minst forventninger til.

Bolsjunov toppet det hele med å løpe forbi all presse, noe som skapte reaksjoner:

Raseri

Det blir spekulert i at årsaken er at Bolsjunov nå har fått straffen etter episoden med Joni Mäki i Lahti i januar. Der slo russeren etter finnen, før han hockeytaklet rivalen etter målgang.

Straffen gjør at Bolsjunov har prøvetid de fem neste rennene. Gjør han et regelbrudd - blir han utestengt i to konkurranser. Det betyr at flere VM-renn kan ryke.

Hovedpersonen selv var tilsynelatende uanfektet av situasjonen fredag. Han la inn enkelte smådrag for russiske kameraer, men ellers labbet han rundt på treningen i svært bedagelig tempo.

Pappa Bolsjunov derimot er rasende. Han kaller det et komplott mot Russland:

- De kommer med dommen nå rett etter VM-start. Det er for å sette et psykologisk press på ham. Det er lenge siden episoden, men det skjedde ikke noe før nå - rett etter VM-start. Jeg mener det er feil, sier pappa Bolsjunov til TASS, gjengitt i Aftonbladet.

Svensson valgte å gå på blanke ski i sprintfinalen, noe han ikke hadde gjort tidligere i finalen. Vis mer

Advarsel

Til tross for det ekstra presset forventer russerne at Bolsjunov kommer til å bli vesentlig bedre de nærmeste dagene.

Torsdag var det sju dager siden høydeoppholdet i Nord-Italia, og dermed er det forventet at han bare skal bli bedre og bedre:

- Han hadde god appetitt i dag tidlig, sier Bolsjunovs trener Jurij Borodavko til Dagbladet.

Den russiske veteranen parerte spørsmål om hvorfor eleven nektet å snakke med media etter nedturen i går og episoden med Joni Mäki.

Borodavko kommer likevel med en advarsel:

- Han visste ikke hva han skulle forvente på sprinten. Han har ikke trent så mye på grunn av sykdommen. Vi er fornøyd med fjerdeplassen, men forventer at han blir bedre og bedre framover.

- Hva kan vi forvente lørdag?

- Det kommer til å bli et tøft løp. Det er ikke snakk om Norge mot Bolsjunov. Det er andre på det russiske laget som kan gjøre det bra, og jeg tror også at flere kan henge seg på.

TRENER: Jurij Borodavko. Foto: Kristoffer Løkås
TRENER: Jurij Borodavko. Foto: Kristoffer Løkås Vis mer

- Snakket ut

Joni Mäki fikk mye oppmerksomhet etter episoden med Bolsjunov. Overfor Dagbladet bekrefter finnen at de har snakket sammen i etterkant:

- Ja, vi har snakket litt sammen. Vi har forskjellige meninger om hva som skjedde, men jeg mener fortsatt at det var en «race accident». Det skjer noen ganger, sier Mäki til Dagbladet.

Emil Iversen har tidligere uttalt at han har null tro på at Bolsjunov har vært syk. Eirik Myhr Nossum velger derimot å skryte av den russiske verdenscuplederen:

- Jeg har ingen grunn til å betvile det de sier. Hvis han var syk er det enda mer imponerende at han ble nummer fire på sprinten. Jeg håper alle vi kjemper mot er friske og raske, sier Nossum til Dagbladet.

- Han valgte å ikke snakke med noen i går. Er han presset?

- Jeg vet ikke. Det får russerne svare på. Han hadde helt sikkert lyst på medalje han som alle andre. Jeg er imponert over at han er nummer fire på sin dårligste distanse på papiret. Han blir skummel å ha med å gjøre på de resterende rennene.

Emil Iversen, Johannes Høsflot Klæbo, Sjur Røthe, Hans Christer Holund, og Simen Hegstad Krüger skal forsvare æren for de norske herrene i lørdagens renn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer