Russisk raseri: - Et svik

Tidligere skitopp reagerer kraftig på varslet overgang fra Russland til Finland.

BYTTER: Daria Virolainen avbildet under en jaktstart i finske Kontiolahti i 2017. Den kommende sesongen kan hun bli å se i finsk drakt. Foto: EPA/KIMMO BRANDT
BYTTER: Daria Virolainen avbildet under en jaktstart i finske Kontiolahti i 2017. Den kommende sesongen kan hun bli å se i finsk drakt. Foto: EPA/KIMMO BRANDT Vis mer
Publisert

Daria Virolainen har pallplasser i verdenscupen i skiskyting.

Hun er også datteren til en av Russlands største vinterhelter i Anfisa Reztsova, som har VM- og OL-gull i både langrenn og skiskyting. Søsteren hennes, Kristina Reztsova, representerte Russland i OL i Beijing, hvor hun var med å ta sølv på stafett og bronse på mixed stafett.

Virolainen har siden 2018 vært fraværende fra skiskytingssirkuset etter å ha blitt mor.

Bytter

Hennes tidligere trener varsler at 33-åringen nå er klar for et internasjonalt comeback.

Men siden russiske og hviterussiske utøvere er utestengt fra å delta i verdenscupen og mesterskap grunnet krigen i Ukraina blir det trolig i finske farger man får se Virolainen.

- Hun har allerede fått statsborgerskap. Hun har bodd lenge i Finland med familien sin, om hun orker kan hun konkurrere for Finland kommende sesong, sier hennes tidligere trener, Leonid Myakisjev til Match TV.

PROPAGANDASHOW: TV-profilen sjokkerer på Putins propagandashow i Moskva. Reporter: Emma Dalen. Vis mer

Han påpeker at trebarnsmoren fikk sitt siste barn så seint som i år.

- Hun har ikke trent så mye, men har naturligvis fortsatt muligheten til å konkurrere, sier treneren videre.

33-åringen er gift med den tidligere skiskytteren Roman Virolainen, som representerte Hviterussland i OL i 2002.

- Et svik

I Russland vekker valget om å bytte nasjonalitet sterke reaksjoner.

- Hvordan skal man ikke se på dette som en fornærmelse? Jeg har allerede sagt at jeg anser slike overganger - uansett idrett som et utelukkende svik mot de som kjemper for vårt elskede land i disse tider, men hun har åpenbart andre tanker i hodet sitt, sier Vladimir Dratsjev til Match.

56 år gamle Dratsjev hadde selv en suksessrik karriere i skiskyting med en rekke mesterskapsmedaljer. Han er også tidligere president i det russiske skiskytterforbundet.

- Det er synd. Jeg vil ikke kalle det et svik, alle har rett til sin mening, og en idrettskarriere er kort. Men dette landet har gitt henne alt, man burde stå med moderlandet sitt også i vanskelige tider, sier den russiske skiskytterlegenden Aleksandr Tikhonov til Sports Express.

Virolainens mor har også kommentert det, hun står på at datteren helst skulle representert Russland.

- Hun ønsker å fortsette å gå, dette med Finland handler om hvor håpløs situasjonen er. Jeg støtter henne i det, men hun vil selvfølgelig helst representere Russland. Vi vet ikke hvor lenge denne situasjonen vil vare, men forhåpentligvis kan hun returnere til Russland og være på lag med søsteren sin, sier Anfisa Reztsova til Sports Express.

Til Iltalehti har president i det finske skiskytterforbundet, Kalle Lähdesmäki bekreftet at Virolainen kan søke om å gå for Finland, men at hun foreløpig ikke har gjort det.

Hun deltok nylig i et finsk mesterskap i rulleskiskyting, hvor hun tok sølv på 15 kilometer. Der representerte hun en finsk klubb.

Hun vil heller ikke bli den første skiskytteren som bytter over til Finland. Nasstasia Kinnunen representerte tidligere Hviterussland, men byttet for to år siden over til Finland etter å ha fått statsborgerskap i 2020. Også hun er gift med en finsk mann.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer