Ski-VM:

Russisk raseri mot ski-VM

Russisk journalist nektet akkreditering til ski-VM i Planica. Begrunnelsen er begrenset plass, ifølge PR-sjef Tomi Trbovc.

Ski-VM: En av bakkene i Planica det skal konkurreres i under ski-VM 2023. Foto: Daniel Sannum Lauten
Ski-VM: En av bakkene i Planica det skal konkurreres i under ski-VM 2023. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den russiske journalisten Andrej Sjitkin er svært opprørt etter å ha fått avslag på akkrediteringen sin til ski-VM i Planica 2023.

- Det ville vært bedre om de bare sa at russiske journalister ikke får komme til Europa, sier Sjitkin til Dagbladet.

Han reagerer på begrunnelsen han fikk for avslaget fra organisasjonskomiteen i slovenske Planica. I avslaget skriver arrangøren at de kan avslå søknader, blant annet på grunn av begrenset plass i pressesonene.

«Selv om det blir prioritert å gi tilgang til pressen, store nasjonale nyhetsaviser, store nettsider og bransjepublikasjoner, antyder det ikke automatisk at representantene fra media nevnt over kan få akkreditering.»

- Er dette ytringsfrihet? Dette er holdningen russiske journalister blir møtt med, sier Sjitkin til Dagbladet.

- Ikke sant

PR-sjef for ski-VM 2023 i Planica, Tomi Trbovc, sier til Dagbladet at det ikke stemmer at avslaget kommer fordi han er russisk.

- Det er ikke sant at avslaget kommer på begrunnelse av at han er fra Russland og representerer russiske medier. Vi har gitt avslag til flere andre, blant annet fra Norge, Sverige og Østerrike.

- Vi er nødt til å prioritere de store lagene. Flere russere har søkt om akkreditering, noen har fått nei og noen har fått ja, sier PR-sjefen.

Trbovc legger til at dette er helt vanlig, og at det skjer i alle mesterskap at noen får avslag på søknaden sin.

- Pussig begrunnelse

Reidar Sollie, leder i sportsjournalistenes forbund, forstår at russiske journalister fra tradisjonelle russiske medier, ikke blir prioritert. Begrunnelsen for avslaget derimot, mener han er pussig.

- Begrunnelsen for avslaget er pussig. Det kan skje at man får avslag på begrunnelse av kapasitet, men jeg tror ikke det er grunnen her, sier Sollie til Dagbladet.

Han legger til:

- Så lenge Russland er utestengt fra alle internasjonale mesterskap, så er det greit at russiske journalister fra tradisjonelle russiske medier, ikke blir prioritert.

Sollie tilføyer at han er opptatt av at rettighetene til uavhengige russiske journalister, som fordømmer krigen, blir ivaretatt.

Ikke veien å gå

Heller ikke Norsk Journalistlag (NJ) mener det er riktig å utestenge russiske journalister fra internasjonale konkurranser.

- Vi har hele tida argumentert for at man ikke skal utestenge russiske medier, sier leder for NJ, Dag Idar Tryggestad, til Dagbladet.

Da krigen i Ukraina brøt ut i februar, åpnet NJ solidaritetsfondet sitt for å bistå ukrainske journalister i krigsområdene. Dette fondet har NJ også åpnet for å bruke til å støtte uavhengige russiske journalister.

Fondet får rundt en halv million friske midler inn hvert år, men også før krigen brøt ut, ga NJ sin støtte til russiske journalister. Da Dmitrij Muratov var i Oslo i anledning fredsprisen, lovet også Tryggestad støtte til russerne.

- Vi understreket at vi skal stille opp for både han og kollegene i Russland. Det vil vi nå gjøre, sa Tryggestad etter møtet han hadde med Muratov i Oslo før jul for et drøyt år siden.

PR-sjef Tomi Trbovc har kontaktet Dagbladet, og hevder at det er ingen ved navn Andrej Sjitkin som har søkt om akkreditering.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer