Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russisk raseri mot svensk stjerneskudd

Frida Karlsson fikk gjennomgå av russiske Julija Belorukova i vinter. Nå kommer det et nytt angrep fra russerne, som sier at stjerneskuddet kunne ha blitt blind.

FÅR KJEFT: Frida Karlsson får beskjed om å skjerpe seg. Selv tar hun ikke kritikken veldig tungt. Foto: NTB Scanpix
FÅR KJEFT: Frida Karlsson får beskjed om å skjerpe seg. Selv tar hun ikke kritikken veldig tungt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Frida Karlsson har tatt langrennsverden med storm. 20-åringen ble historisk i VM i Seefeld da hun kapret totalt tre medaljer, noe ingen juniorer tidligere har klart i et seniormesterskap.

Samtidig har hun rukket å irritere på seg flere av verdens beste langrennsløpere med sin litt uryddige stil i felt.

På stafetten i VM i Seefeld var det Ingvild Flugstad Østberg som ropte til Karlsson underveis fordi den svenske jenta gikk oppå bakskiene til Gjøvik-jenta.

MEDALJEGLIS: Therese Johaug var overlegen på kvinnenes tremil i VM. Bak fulgte Ingvild Flugstad Østberg og Frida Karlsson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MEDALJEGLIS: Therese Johaug var overlegen på kvinnenes tremil i VM. Bak fulgte Ingvild Flugstad Østberg og Frida Karlsson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Irriterte

Under verdenscupavslutningen i Quebec skapte hun ny irritasjon i løypa. Karlsson blokkerte for Julija Belorukova og kom borti henne med staven.

Den vanligvis så sindige russeren eksploderte og responderte med å slå staven inn i Karlsson - ikke ulikt situasjonen mellom Didrik Tønseth og Magne Haga i NM.

FIS tok grep umiddelbart og diskvalifiserte Belorukova for usportslig oppførsel

Det førte til russisk irritasjon, og trener Markus Cramer fortalte Dagbladet etter løpet at han var lite imponert over stilen til Karlsson:

- Det Frida gjorde, var ikke rett. Hun bruker skistavene som en roer bruker sine årer. Hun må ha kontroll på stavene sine, så denne disken er ikke rett.

Afterski #7: En kan trygt si at den russiske langrennsløperen Julia Belorukova byr på seg selv i sosiale medier. Vis mer

Nytt angrep

Det nærmer seg sesongstart, og en skulle tro at fjorårets resultater og problemer er glemt, men slik er det ikke. I hvert fall ikke fra russisk hold.

Svenske Expressen snakket denne helga med det russiske landslagets tyske treneren Markus Cramer, og de kom fort inn på situasjonen i Quebec.

Cramet sier at situasjonen absolutt ikke er glemt, og at problemet russerne hisset seg opp over er at verken juryen eller TV-seerne fikk se hva Karlsson egentlig gjorde mot Belorukova.

- Hun ble truffet av Karlssons stav to ganger. Den ene gangen traff staven halsen, den andre gangen holdt den på å treffe øyet. Det var flaks at hun hadde på seg briller, ellers så kunne hun ha blitt blind. Det var derfor hun var så sint, sier han til Expressen.

Cramer legger til at han fortsatt ikke syns det var greit av sin elev å slå Karlsson, men at begge gjorde feil og at begge burde ha bli straffet.

I Russland har de hatt samtaler om situasjonen:

- Jeg har sagt til henne at det ikke var ok, uavhengig av hva Frida gjorde først. Og jeg håper at svenskene har hatt den samme praten med Frida. Jeg forstår at hun er ung og at mye er nytt, men hun må faktisk skjerpe seg. Det er andre utøvere rundt henne, hun kan ikke vifte med stavene på den måten, sier Cramer.

OVERRASKENDE SPENNENDE: Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther fulgte innspurten på 10-kilometeren, og er mektig imponert over det svenske supertalentet Frida Karlsson. Video: NRK / Malene Storrusten Vis mer

Ingen plan om å forandre seg

Russland har gått så langt at de har tatt kontakt med FIS for å diskutere situasjonen.

Ifølge russisk hold kommer FIS nå blant annet til å ha flere dommere ute i løypa, spesielt når det er sprint:

- Det holder ikke alltid å se på TV-bildene, noen må få med seg helheten i situasjonen, sier Cramer.

Svenske Expressen hilste også på Frida Karlsson i italienske Val Senales. Hun mener fortsatt at russerne overreagerer:

- Jeg mener at jeg ikke brøyt noen regler. Jeg tror heller ikke at jeg har noen spesiell teknikk. Kanskje hun bare kom for nære meg eller at det ble en spesiell vinkel. Jeg vet ikke, for det er vanskelig å se bakover, sier Karlsson diplomatisk til den svenske avisa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media