Russisk raseri: - Seriøst?

Russland mener at IOC-president Thomas Bach driver med et skittent spill. I Norge får de lite sympati.

MISFORNØYD: Vladimir Putin fordømte sanksjonene mot russisk idrett på fredag. Veronika Stepanova mener at andre lands utøvere slipper billigere unna enn Russland gjør. Foto: NTB
MISFORNØYD: Vladimir Putin fordømte sanksjonene mot russisk idrett på fredag. Veronika Stepanova mener at andre lands utøvere slipper billigere unna enn Russland gjør. Foto: NTB Vis mer
Publisert

HAFJELL (Dagbladet). Lørdag morgen uttalte IOC-president Thomas Bach at utøvere fra Russland og Belarus kunne komme tilbake til sportsvarmen hvis de tok avstand fra regimet i Russland.

- Det handler ikke nødvendigvis om å få Russland tilbake. Det handler om å få idrettsutøvere med russisk pass tilbake i konkurranse hvis de ikke støtter krigen, sier Bach til den italienske avisa Corriere della Sera.

ÅPNER OPP FOR RUSSERNE: Thomas Bach. Foto: NTB
ÅPNER OPP FOR RUSSERNE: Thomas Bach. Foto: NTB Vis mer

- Seriøst?

Beskjeden blir uansett ikke tatt godt mot i Russland,

- Han prøver å destabilisere situasjonen internt i Russland. Utsagn som dette har bare ett formål. Han prøver å provosere, og de later som de prøver å hjelpe utøverne våre. Jeg tror ikke det er noen som vil følge forslaget, svarer den profilerte treneren Jurij Borodavko, som blant annet har ansvaret for Alexandr Bolsjunov, til Championat.

Veronika Stepanova er blant utøverne som har uttalt seg. Hun er i harnisk over Bachs forslag:

- Seriøst? Forventer Bach at vi skal legge oss flate og be om unnskyldning? skriver hun på sin egen Telegram-kanal.

Stepanova trekker blant annet fram den israelske OL-bronsevinneren Avishag Semberg, og kan ikke forstå at hun skal slippe å fordømme Isreals handlinger når de russiske utøverne «må»:

- Jeg har ikke noe imot henne, men hvis hun får lov til å delta uten å beklage, burde vi kunne gjøre det samme.

MYSTISK SKADE: Helene Marie Fossesholm prøver å skjule sin mystiske skade, pinlig tabbe under Heidi Weng intervju og veteranen Anders Aukland imponerer langrennsgutta. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

Fordømmer Norge

Tidligere denne uka trakk Norge seg fra et FIS-møte i Zürich fordi russiske ledere var der.

Det blir møtt med fordømmelse i Russland:

- Norge vil ikke roe seg ned. De lager en skandale, skriver Championat-journalisten Andrey Shitkhin i en kommentar.

Han fortsetter:

- Hva er det de er redde for? Å sitte i samme rom som Jelena Välbe? De er paranoide, men det er ikke overraskende. Norge har gjort dette til en skandale før, og nå gjør de det igjen.

UFORVENTET: Det er ikke alltid ting går som skistjernene hadde sett for seg etter målgang. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

Klar norsk beskjed

De siste dagers nyheter har også vært et samtaleemne i den norske langrennstroppen, og da Dagbladet møtte dem på Mosetertoppen fredag ga de klar beskjed retning Russland. Boikott er aktuelt også for utøverne:

- Jeg står bak dem (de norske lederne). Det er forkastelig det Russland holder på med. De har gjort store skader på Ukraina, truer landene som ligger rundt og begynner å true andre land også. Jeg syns det er så rart at det skjer i Europa. Utøverne er kanskje ikke de som direkte bestemmer hva som skjer, men jeg syns det bør få konsekvenser for Russland. Putin er også glad i idrett, så jeg tror det svir at de ikke får delta, sier Ane Appelkvist Stenseth til Dagbladet.

- FORKASTELIG: Ane Appelkvist Stenseth. Foto: Kristoffer Løkås
- FORKASTELIG: Ane Appelkvist Stenseth. Foto: Kristoffer Løkås Vis mer

Hun får støtte av de andre utøverne og trenerne på det norske kvinnelandslaget:

- Det viser et tydelig signal. Det er vanskelig å snakke om det. Det ville vært feil om russerne skulle gå verdenscup, men det er kjedelig å ikke gå skirenn også, hvis jeg skal tenke på meg selv. Jeg så at russere ikke får gå langløp, så får vi håpe at FIS gjør det samme, sier Lotta Udnes Weng.

STØTTER NORSKE LEDERE: Anne Kjersti Kalvå. Foto: Kristoffer Løkås
STØTTER NORSKE LEDERE: Anne Kjersti Kalvå. Foto: Kristoffer Løkås Vis mer

Anne Kjersti Kalvå følger opp:

- Det er klart at vi ikke ønsker at Russland skal få «styre på som de vil» sånn som lederne deres holder på. Hvis våre ledere mener at det er rette måten å gjøre det på, så står vi bak dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer