TIL RUSSLAND: Ole Gunnar Solskjær tar med seg Molde til St. Petersburg. Torsdag møter de Zenit St. Petersburg. Bildet er fra en annen anledning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TIL RUSSLAND: Ole Gunnar Solskjær tar med seg Molde til St. Petersburg. Torsdag møter de Zenit St. Petersburg. Bildet er fra en annen anledning. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Kvalifisering til Europa League

Russisk rival med skremmeskudd

Torsdag spiller Ole Gunnar Solskjærs Molde mot Zenit St. Petersburg. På de to siste kampene har russerne scoret 12 mål.

  • Stabæk – Molde 3–1

NADDERUD (Dagbladet): Ole Gunnar Solskjær og Molde ble slått av et meget effektivt Stabæk søndag kveld. 1-3 er ikke et spesielt hyggelig resultat å ha med i kofferten når laget onsdag setter kursen for St. Petersburg.

Torsdag er det klart for første kamp i playoff til Europa League. Og Molde møter et Zenit St. Petersburg i knallform. Den russiske giganten tok seg til playoff etter å ha slått Dinamo Minsk 8-1 sist uke. I går vant laget 4-1 over Ural i den russiske serien. Med seieren topper de nå tabellen.

- Et sterkt lag. Det er imponerende at de klarte å snu det mot Dinamo Minsk, sier Solskjær, og tenker på at hviterusserne ledet 4-0 fra første kamp.

BRAGD: Zenit St. Petersburg slo Dinamo Minsk hele 8-1 torsdag. Nå møter de Molde om tre dager. Foto: NTB scanpix
BRAGD: Zenit St. Petersburg slo Dinamo Minsk hele 8-1 torsdag. Nå møter de Molde om tre dager. Foto: NTB scanpix Vis mer

Solskjær har ikke tenkt så mye på storkampen ennå. I dag kommer Molde-bossen til å analysere tapet for Stabæk, noe som hektet laget av i gullkampen. Tirsdag og onsdag er det fullt fokus på det som skal skje torsdag. Vinneren over to kamper går til det lukrative gruppespillet i Europa League.

Kampen mellom Zenit og Ural i går gikk på førstnevntes mektige hjemmebane, Krestovskij stadion. Til stede var 45.545 tilskuere. Redaktøren for den lokale sportsavisa Sportsdaily - Ivan Zhidkov - opplyser til Dagbladet at han tror det vil komme rundt 50.000 tilskuere mot Molde. Det blir i så fall en helt ny erfaring for flere av spillerne. Spørsmålet er hvordan de vil takle den russiske heksegryta.

Den forrige kampen mot Minsk var folketom. Årsak: En rasismestraff for supporterne som skriver seg fra juni.

Charterfly

- Vi reiser onsdag morgen med charterfly. Vi skal forberede oss til kampen tirsdag og onsdag. Petter Rudi (analysesjef) så dem live mot Dinamo Minsk, forteller Solskjær.

- Jeg har vært i Russland en gang tidligere som trener, mot Rubin Kazan (i 2013). Vi vet hva vi møter mot russiske lag. Vi har spilt mot mange av dem i oppkjøringen i februar. Det blir trykk. Vi får håpe det blir en god opplevelse, sånn at gutta kommer til å huske kvelden.

Returkampen går i Molde uka etter.

Fem seriemesterskap

Zenit har vunnet serien fem ganger, seinest i 2015. Laget trenes av den tidligere russiske landslagsspilleren Sergei Semak (42). Han overtok etter italienske Roberto Mancini. Zenit spiller 4-3-3.

- Jeg synes Zenit har spilt bedre fra kamp til kamp. De er i stand til å vinne hjemme mot Molde. Men hvis de ikke vinner med 2-0 eller 3-0, tror jeg det kan bli ekstremt tøft i Molde, sier Ivan Zhidkov, redaktør i Sportsdaily, til Dagbladet.

- Norske lag er velorganiserte og kan være aggressive. Molde slapp ikke inn i et eneste mål mot Hibernian. Molde knuste Brann og Vålerenga (5-1 begge ganger). Det sier mye om kvalitetene i laget. Zenit består ikke av spesielt hurtige spillere. Det fører enkelte ganger til problemer. Hvis Zenit undervurderer Molde - hvilket ikke er usannsynlig - er det stor sjanse for å mislykkes, påpeker han.

Også Rosenborg og Sarpsborg skal ut i playoff mot henholdsvis Shkendija fra Makedonia og Maccabi Tel Aviv.

- Kjempebra

Stabæk-trener Henning Berg håper alle tre lagene lykkes, fordi det vil komme hele norsk fotball til gode.

- Det er ingen grunn til å snakke oss selv ned. Det er det mange andre som klarer. Men resultatene i Europa League er kjempebra. Det blir tøft for Molde mot Zenit. Men både Rosenborg og Sarpsborg har gode muligheter til å komme seg inn i gruppespillet. Får vi to lag inn, er det kjempebra for norsk fotball.

Berg fortsetter:

- Det løfter hele ligaen. Lagene får referanserammer mot bedre spillere og et høyere nivå. Det kan igjen løfte nivået her hjemme. Når Rosenborg, Sarpsborg og Molde spiller ute, kommer de inn i serien med litt høyere tempo. Det er med på å øke nivået på ligaen.