Russisk rulett

Med 10 mann de siste 40 minuttene leverte Besiktas mesterligaens største sjokk så langt. I natt kokte Londons utallige tyrkiske restauranter over av glede.

LONDON (Dagbladet): Og med god grunn. Stjernespekkede Roman Abramovichs Chelsea fortjente nemlig ikke mer enn det de fikk denne kvelden. Hvilket var null og niks og som åpner veien for massiv kritikk og sjølransakelse.

Fordi Besiktas, som i løpet av klubbhistoriens seks CL-bortekamper ikke hadde tatt et eneste poeng da de kom til London, skulle slås.

- Flaut

- Dette er flaut, sier Chelsea-kaptein John Terry.

- Vi skuffet alle. Både oss sjøl og supporterne. Forsvarsfeilene vi gjorde er utilgivelige. På dette nivået taper du når du dummer deg ut på denne måten, sier en beskjemmet Terry.

Chelsea-manager Claudio Ranieri er blitt betydelig bedre til å snakke engelsk i løpet av sommeren. Men han har ennå ikke lært betydningen av «never change a winning team». Og derfor kastet han alt han hadde av internasjonale storstjerner innpå fra start mot Besiktas.

De holdt et drøyt kvarter.

For det var ikke så mye som skulle til for å velte Chelsea etter 20 dominerende minutter uten scoring. Alt Besiktas trengte var et kjapt tatt frispark utenfor hjemmelagets 16-meter. Og man trenger ikke å ta en Beckham og bøye ballen i mål når motstanderne står og sover.

Alt som skal til er hurtighet og presisjon i det man foretar seg.

Håpløst forsvarsspill

Frisparket som startet elendigheten på Stamford Bridge ble slått til umarkert kantspiller på venstresiden. Uten press fra motstander fikk han plukke ut den han ville med crossballen. Og mannen han fant midt foran mål var Sergen Yalcin.

Som gjorde 1-0 til Besiktas på lagets første alvorlige angrep på mål.

0-2 var ikke alvorlig en gang før den samme Yalcin begravde ballen i mål. Det var bare helt håpløst forsvarspill av den dobbelte mesterliga-vinner og verdensmester Marcel Desailly. Greit at det var glatt i regnværet sørvest i London, men utspillet fra Besiktas-keeper Cordoba hadde han all verdens tid til å klarere.

Men så gjorde han ikke det.

Marcel Desailly mistet fotfestet isteden.

Bommert

Chelsea-keeper Carlo Cudicini så faren og startet dermed på sin store bommert. Da han rykket ut fra mål for å avverge. Men ute ved 16-meterstreken må han ha ombestemt seg av straffesparkfare eller frykten for et rødt kort.

Og så trakk han seg fra duellen.

Og etterlot seg et åpent mål.

To mål bak til pause byttet Ranieri Mutu og Crespo med Hasselbaink og Duff. Før det hadde Babayaro gått ut med skade. Og omgangen var ikke mer enn et halvt minutt gammel da Gallas ble kneskadet. Og tvunget til å spille kampen ut.

Aldri farlige

Tyrkias VM-helt Ilhan Mansiz gjorde alt han kunne for å hjelpe Chelsea da han klarte å pådra seg to gule kort for å sparke bort ballen. Da var det 40 minutter igjen på klokka. Men sjøl med 10 og en halv mot 10 og nesten fullt hjemmehus ble Chelsea aldri skikkelig farlige.

Og:

Det løskruttet de fyrte løs gikk stort sett alltid i kroppen på Ronaldo.

Nei, ikke han som to ganger har vært kåret til verdens beste fotballspiller. Og nei, ikke han med overstegsfintene heller. Men en ny Ronaldo - en forsvarsklippe av en Ronaldo. Som holdt buret rent for Besiktas.

OVERLISTET: Besiktas' Sergen Yalcin sto midt foran mål, da han fikk en crossball. Da var det bare å dundre den forbi Chelseas keeper Varlo Cudicini, og Besiktas ledet sensasjonelt 1- 0 over Chelsea på Stamford Bridge.