Russisk sjakklegende etter bekreftelse fra norsk taxisjåfør: - Det er unikt

Derfor elsker Kramnik å spille i Norge.

STAVANGER (Dagbladet): Tidligere verdensmester Vladimir Kramnik (40) skryter av Norge. Russeren, som for tiden er rangert som klodens nest beste spiller, er oppvokst i et land med stolte sjakktradisjoner, men forteller at han syns interessen i Norge er unik.

En prat med taxisjåføren som kjørte ham fra Sola lufthavn til Norway Chess-hotellet i Stavanger ble en ny bekreftelse på hvor kunnskapsrike mange nordmenn er etter flere år med Magnus Carlsen-hysteri.

- Jeg spurte om han spilte sjakk. Da sa han at han egentlig ikke gjorde det, men at han hadde sett mye sjakk på tv siden Magnus ble verdensmester og at han var interessert. Så viste det seg plutselig at han husket det sjette partiet mellom Vishy Anand og Magnus fra VM i Sotsji. Han snakket om hva som skjedde. Feilen som Magnus gjorde, som Anand ikke så og alle disse tingene. Det er virkelig en «sjakkboom» her i Norge og det er veldig, veldig fint. Jeg har alltid likt meg i Norge og synes det er flott å være her, sier Kramnik.

Lovpriser direktesendinger Russiske sjakkspillere har alltid fått masse oppmerksomhet i hjemlandet, men til tross for storspillet til verdensmestere som Anatolij Karpov, Boris Spasskij og Garry Kasparov har det aldri vært vanlig med direktesendte turneringer på tv.

I Norge har derimot mediene vært med på å revolusjonere formidlingen av sporten. Det er noe Kramnik trekker frem som en av hovedgrunnene til at han elsker å spille i Norge.

- Jeg finner det inspirerende å spille turneringer når partiene blir sendt direkte på tv. Det er ikke det at jeg trenger å bli berømt, men det er bare veldig fint. Det er unikt i verden. Selv ikke i Russland har det skjedd, heller ikke da sjakk var en nasjonal religion. Det er fantastisk at sjakk er så populært i Norge, forteller 40-åringen.

Ville spilt VM-kampen Hvis Kramnik hadde vært med og gått seirende ut av Kandidatturneringen sist måned ville årets VM-kamp ligget an til å bli et møte mellom nummer én og to på verdensrankingen. I stedet var det den ukrainsk-fødte russeren Sergej Karjakin som vant.

Dermed ville det vært naturlig å tro at Kramnik holdt med landsmannen sin i den kommende duellen mot Carlsen, men det er overraskende nok ikke tilfellet.

- Jeg er ikke en vanlig tilskuer. Jeg heier ikke på noen. Jeg har sympatier overfor begge spillerne. Jeg respekterer dem både som sjakkspillere og mennesker, så for meg vil det være vanskelig å støtte en spesiell. Jeg vil følge kampen og se hva de produserer over brettet. Det vil bli interessant for meg, forteller Kramnik, som tror Carlsen får en vanskelig kamp i november.

- Jeg forventer en tøff match, noe jeg er ganske sikker på at det blir. Det blir ikke enkelt for Magnus. Han er fremdeles favoritt, men Karjakin er en seriøs utfordrer. Det er også første gang på mange, mange år at det er en kamp mellom to fra den nye generasjonen spillere. Det er ingen pensjonister involvert, som meg eller Vishy. Det er fremtiden som spiller, og det er veldig bra for sjakken.

Blant Norway Chess-favorittene Under årets Norway Chess har Kramnik muligheten til å vinne turneringen for aller første gang. Det blir i sterk konkurranse mot navn som Carlsen, Levon Aronian og Anish Giri, men 40-åringen er alltid blant favorittene når han står på deltakerlista. Selv om han føler at alderen tynger.

POPULÆR: Kramnik er en av sjakkens største stjerner. Her skriver han en autograf i Stavanger.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
POPULÆR: Kramnik er en av sjakkens største stjerner. Her skriver han en autograf i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer

- Det er en stund siden jeg har gjort det bra, og det blir vanskeligere og vanskeligere ettersom jeg allerede er blitt 40 år. Jeg er egentlig litt bekymret, forteller Kramnik, uten at den nederlandske sjakkeksperten Dirk Jan ten Geuzendam legger for mye vekt på akkurat det.

- Kramnik er helt fin. Ikke vær urolig. Jeg snakket med ham da han var 18 år og da hadde han allerede alderskomplekser, spøker ten Geuzendam.

Dagblad-ekspert Einar Gausel tror på sin side at Kramniks evne til å spille mange uavgjort kan bli avgjørende.

- Jeg blir overrasket hvis han går helt til topps. Det blir fort litt for mange remiser til å vinne turneringen, slik som tilfellet også er med Giri, sier Gausel.

PS: Første runde av superturneringen i Stavanger starter i dag klokken 16.00 og vises direkte på TV 2 Sportskanalen.

Les også:

Carlsen-oppvisning vekker oppsikt: - Han sender en beskjed her

Tror svensk stjerneskudd kan ryste Carlsen

TEAM CARLSEN: Magnus og Henrik Carlsen i samtale med Arne Horvei i Stavanger.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
TEAM CARLSEN: Magnus og Henrik Carlsen i samtale med Arne Horvei i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer

Carlsen om egen prestisjefilm: - Jeg har ikke sett den

Carlsens sjakk-app verdt 130 millioner

Carlsen tilbudt mental hjelp etter fjorårets Norway Chess-drama

Dro på treningsleir til Spania: - Må overkomme psykisk barriere

Opprørt over Carlsens VM-motstander: - Det er respektløst