Ny russisk dopskandale

Russisk sjokk etter avsløringen

Russerne framstår totalt overrrasket etter at WADA har åpnet ny sak mot landet for juks. Nå risikerer Russland å miste OL-plassen.

SJOKKERT: De nye avsløringene kom overraskende på russerne. Mediene holder en forsonende tone etter at landet på nytt er satt under offisiell etterforskning av WADA for juks.FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach
SJOKKERT: De nye avsløringene kom overraskende på russerne. Mediene holder en forsonende tone etter at landet på nytt er satt under offisiell etterforskning av WADA for juks.FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I GÅR ettermiddag ble det lagt fram dokumentasjon på at russiske myndigheter trolig har forfalsket deler av det materialet som er hentet ut av russernes eget dopinglaboratorium i Moskva:

  • Det bevismaterialet som russerne har delt med resten av verden, stemmer ikke.

Dette sannsynlige jukset gjør at WADA nå har startet den formelle prosessen for igjen å kaste ut Russland ut av den internasjonale dopingkampen. Denne gangen betyr det at OL også ryker.

Russerne har bare fått tre uker til å forklare hvorfor materialet deres er blitt manipulert. Nå mener WADA alvor.

SELV om det har gått rykter om en slik svindel, kom denne nyheten fra styremøtet til Verdens Antidopingbyrå (WADA) i Tokyo som et sjokk. Typisk nok er reaksjonene fra russerne selv svært forsiktige der nyhetsbyrået Tass siterer den folkevalgte fotballprofilen Valeri Gazzaev som understreket at det nå ikke er noen grunn til å politisere dette dopspillet. Selv propagandanettstedet Russian Times holder en forsonende tone. For denne avsløringen setter den historisk stolte idrettsnasjonen i knipe:

  • Russland har sviktet alle. Og aller mest seg selv.

Denne siste gjennomgangen av flere tusen prøver fra dette omdiskuterte laboratoriet, var jo ment å avslutte russernes mangeårige skandaløse svindel med idrettsheltene sine.

Det var nå de siste russiske utøverne skulle bli dømt, slik at det igjen ville være mulig for Russland å konkurrere på vanlige vilkår i hvilken som helst idrett. I stedet ble utestengelsen forsterket ved at styret i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) i går nektet å ta russerne tilbake i sporten.

At russerne selv har valgt å ødelegge denne sjansen ved å jukse på nytt, er ikke til å tro.

Men altså sant likevel.

FØRST og fremst er det fortvilende for russerne selv. De som vil rydde opp i toppidretten der, er tilsynelatende uten kontroll. Forleden tok Yury Ganus; den nye sjefen for det rusiske antidopingbyrået (RUSADA), et voldsomt oppgjør med fortida på et seminar for internasjonale langrennstrenere i Trondheim. Nå forteller den samme Ganus hvor usikker han er på opprydningen:

- Jeg håper på det beste, men jeg bor i et land der vi må være klar for alt mulig, sier han i et intervju med New York Times.

Klarere kan det kanskje ikke sies. Ingen har noen grunn til å tro på Russland når det gjelder gjennomført ærlig idrett.

OM tre uker blir landet sannsynligvis igjen ekskludert som medlem i Verdens Antidopingbyrå (WADA). Da russerne fikk tilbake medlemsskapet der i september i fjor, var det under forutsetning av at landet hjalp til med å avklare alle de gjenstående sakene fra svindeltida.

Den jobben ble tilsynelatende gjort etter at dopingekspertene i januar i år til slutt fikk tilgang til det da avstengte laboratoriet i Moskva. Derfra hentet WADA ut tusenvis av prøver og alle dataene de ønsket fra det såkalte LIMS-systemet (Laboratory Information Management System).

Så ble ytterligere nær 3 000 prøver tatt ut i april, før WADA i sommer opplyste at dette materialet hadde avslørt nesten 300 mistenkelig utøvere. Foreløpig har det gitt 43 konkrete dopingsaker som nå blir rettslig prøvd av de ulike internasjonale særforbundene.

UNDERVEIS har Yury Ganus og den nye ledelsen i det nasjonale russiske antidopingbyrpet (RUSADA) fått ros for hjelpen til denne internasjonale etterforskningen. Rapportene gikk ut på at samarbeidet mellom russerne og resten av verden var i ferd med å normalisere seg. Før gårsdagens skandale så det til og med ut som den skeptiske friidretten var i ferd med å slippe Russland inn igjen etter Doha-VM.

Med denne siste avsløringen er alt dette forsoningsarbeidet ødelagt, og russerne står plutselig i en mye vanskeligere posisjon. For da de ble ønsket velkommen tilbake til WADA for ett år siden, skjedde det med en advarsel:

  • Dersom Russland på nytt brøt betingelsene for WADA-medlemsskapet, kunne det bety at også OL-plassen røk.

Som kjent ønsket den internasjonale olympiske komite (IOC) Russland tilbake i den olympiske familien allerede under avslutningsseremonien i Pyeongchang i 2018.

DENGANG brydde ikke IOC-sjef Thomas Bach seg om at landet ennå ikke var tatt opp som medlem av WADA igjen. Meningen var at Russland skulle være med i Tokyo-OL til neste sommer.

Men med denne nye skandalen blir IOC-presidenten nødt til å bry seg. For i mellomtida har WADA fått muligheten til å nekte OL-plass til de som ikke har et godkjent antidopingsystem.

Og det har snart ikke Russland.

HVORDAN russerne kunne risikere å havne i en slik situasjon, er ikke til å forstå. Laboratoriet i Moskva der de siste forfalskningene har funnet sted, er underlagt undervisningsdepartementet. Svindelen er altså igjen statlig styrt.

Men selve plottet og avsløringen er fortsatt et mysterium.

KANSKJE er dette et resultat av det storpolitiske spillet som gjorde at data fra laboratoriet i Moskva havnet i hendene på amerikansk etterretning? Noen dager før jul for to år siden samlet etterforskningssjefen i WADA Gunter Younger, de fleste som betydde noe i dopingjakten i internasjonal idrett til hastemøte i Lausanne.

Da hadde WADA noen uker tidligere mottatt den sentrale databrikken til russernes dopinglabb i Moskva i en forsendelse fra USA. Nå var det tid for å dele opplysningene om Russlands svindel videre med flest mulig internasjonale idretttsledere slik at jukserne fikk sin rettferdige straff.

- LIMS-dataen er kanskje ikke alene nok til å få noen dømt, men dette er troverdig bevis som kan brukes i kombinasjon med andre fakta for å få sterke nok saker, sa Gunter Younger på møtet dengang.

- Ved å samordne LIMS-materialet med McLarens etterforskning og andre tekniske bevis, kan vi få mange utøvere dømt, fortsatte WADAs politisjef.

Sånn ble det ikke. Da en rekke russiske saker var oppe til ankebehandling i Idretttens Voldgiftsdomstol i februar 2018, gikk de fleste utøverne fri. Ingen av dommerne var i tvil om at Russland som stat hadde jukset, men bevisene holdt ikke til å dømme flere enn 11 russiske OL-deltakere.

Men nå er dette materialet på nytt aktuelt som en del av det puslespillet som til slutt kan stoppe Russlands svindel for godt.

ALLEREDE i sommer da WADA opplyste om alle sakene som ville bli reist på grunnlag av det utleverte datamaterialet fra Moskva, understreket etterforskerne deres at dette materialet ikke stemte helt med den LIMS-dataen som de hadde fått av amerikanerne to år tidligere.

WADA varslet derfor at de ulike databasene skulle kontrolleres mot hverandre for å finne ut hva som var feil.

Det er i dette systematiske arbeidet med å samordne ulikt etterforskningsmateriale man nå har sett mistenkelige spor.

DET vi vet om den første forsendelsen fra USA, var at den inneholdt omfattende informasjon om prøvetakning og manipulasjonen av tusenvis av russiske idrettsutøvere utført i Moskva mellom januar 2012 og august 2015.

Høsten 2017 da WADA mottok disse opplysningene, var man allerede kommet langt i etterforskningen av Sotsji-svindelen på grunnlag av tilståelsen til Gregory Rodchenkov; den tidligere sjefen for Moskva-laboratoriet og fagmannen bak jukset.

Rodchenkov hadde rømt til USA rett etter nyttår 2016. Da hadde nettet begynt å snøre seg sammen rundt de russiske kjemikerne som i årevis gjennomførte denne svindelen på Moskva-labben. Rodchenkov fryktet for livet, men kom seg unna og har siden snakket mer enn villlig både med etterforskere og medier fra sitt skjulested i USA.

OM det var han som også ga amerikanerne den sentrale LIMS-dataen, er imidlertid usikkert. Det har vært snakket om Tim Sobolevsky; avhopper nummer to fra Moskva-labben, men selve bakspillet er altså fortsatt uavklart.

Derimot ble det åpenbart at dette materialet fra USA som kom høsten 2017, forandret etterforskningen i WADAs favør. Med vitnemålet til Rodchenkov, de to sterke rapportene til WADAs uavhengige etterforsker Richard McLaren pluss forsendelsen fra amerikansk etterretning med Moskva-labbens egen LIMS-brikke, måtte den internasjonale idretten ta et rettslig oppgjør med russerne.

KVALITETEN av det oppgjøret går det an å diskutere. Akkurat den diskusjonen blir dessverre ofte preget av politisk ståsted noe gårsdagens forvirring rundt både Russland og Kenya viser. Det eneste som betyr noe for idretten er jo å beskytte selve konkurransen for svindel.

Og det er her Russland igjen har gått seg helt vill.

FOR når det nå er blitt avslørt at russisk idrett sannsynligvis har fortsatt å manipulere bevis mens de stod med buksa nede etter Sotsji-svindelen, er det helt slutt:

  • Ingen vil konkurrere med Russland igjen, før denne supermakten i sport er til å tro på.

Sånn har russerne sviktet stjerner som Darya Klishina; lengdehopperen som i alle disse årene har vært symbolet på den ærlige russiske idretten.

Nå har hun gitt opp, og det bør de fleste andre også gjøre framover. Uansett hvordan WADA til slutt konkluderer i denne pågående saken om russisk manipulasjon, er den siste advarselen ikke til å ta feil av.

De russiske enkeltutøverne som heretter skal konkurrere i VM og OL, er nødt til å bli kontrollert av uavhengige eksperter. Altså etter modell fra friidrettens testing.

Russland som sportsnasjon er ikke lenger til å stole på.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer