Russisk sjokkbeskjed: - Må ned i vekt

Den russiske treneren Jurij Borodavko gir Natalja Neprjajeva klar beskjed om at hun bør ned i vekt. Til Dagbladet sier juniorverdensmester Veronika Stepanova at hun frykter hvordan dette blir oppfattet i Norge.

SØLV: Natalja Neprjajeva(til venstre) sammen Tatjana Sorina, Julija Stupak og Jana Kirpitsjenko etter VM-sølvet i mars. Foto: NTB
SØLV: Natalja Neprjajeva(til venstre) sammen Tatjana Sorina, Julija Stupak og Jana Kirpitsjenko etter VM-sølvet i mars. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har rast en vektdebatt i norsk langrenn den siste tida. En rekke forhenværende og nåværende langrennsess har stått åpent fram med sine historier i Dagbladet.

Tidligere denne uka reflekterte den norske herretreneren Eirik Myhr Nossum rundt åpenheten. Han trodde blant annet at landslaget har misoppfattet sin egen åpenhet rundt mat og trening.

Må ned i vekt

Det er ikke bare i Norge vekt er et tema. Den russiske treneren Jurij Borodavko, som blant annet har hovedansvaret for superstjerna Aleksandr Bolsjunov og Natalja Neprjajeva, snakket nylig åpent om vekten til sistnevnte.

Han ga klar beskjed om at hun må ned i vekt:

- Ideelt sett bør hun veie 62-63 kilo for å prestere optimalt, men akkurat nå så står vekta i veien for at hun skal kunne ta nye steg, sier Borodavko ifølge ski-nordique.net.

Langrenn.com har også omtalt saken i Norge.

GIR BESKJED: Jurij Borodavko. Foto: NTB
GIR BESKJED: Jurij Borodavko. Foto: NTB Vis mer

Vanskelig

Den russiske 26-åringen har preget kvinnelangrenn de siste åra. Hun var med på det russiske laget som tok stafettsølv i VM i mars, og har pallplasser både i sprint og distanse i verdenscupen de siste åra.

VM i Oberstdorf ble delvis spolert av et brudd i armen, og Neprjajeva har skumle planer om å slå tilbake under OL i Beijing i februar.

SVENSK «HÅN»: Tiril Udnes Weng angret seg etter en salve mot de svenske uttalelsene i dagene før stafetten, Heidi Weng jublet hemningsløst etter stafett-gullet, og den russiske kjendis-reporteren Dmitrij Gubernijev er ikke ikke begeistret for vingene til TIX. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

Borodavko hevder at utøveren har en jobb å gjøre hvis hun skal nå det målet, og at det nesten er umulig for henne å komme seg ned i vekt:

- Problemet er at hun ikke har noe fett hun kan miste. Det er nesten bare muskler, og derfor blir det vanskeligere å gå ned i vekt uten at det påvirker prestasjonene. Hun kan ikke kutte ut proteiner og leve bare på karbohydrater. Vi må bare håpe at hun kan forbrenne det når konkurransesesongen starter.

Reagerer

Kommentaren kommer garantert til å bli diskutert framover. Den russiske juniorverdensmesteren Veronika Stepanova forsvarer treneren:

- Nå kommer den skandinaviske pressen til å stemple Borodavko. Ikke prøv dere, skriver russeren på Instagram og henviser i innlegget direkte til Dagbladets og VGs journalistikk om forstyrret spiseatferd og spiseforstyrrelser i skisporten de siste ukene.

Stepanova fortsetter:

- Ulike trenere har forskjellige måter å jobbe med sine utøvere på. Det at trenere og journalister i andre land ikke forstår hvordan problemer med vekt kan tas opp, er deres problem.

Dagbladet har vært i kontakt med Stepanova, som ble individuell juniorverdensmester i Vuokatti i Finland i februar.

- Det er viktig at dette temaet snakkes om og ikke unngås av frykt for å fornærme noens følelser. Jeg ønsker at vi har en gjensidig ærlighet mellom alle involverte om vekt og ernæring, sier Stepanova til Dagbladet.

REAGERER: Veronika Stepanova. Foto: Privat
REAGERER: Veronika Stepanova. Foto: Privat Vis mer

- Som en ung kvinnelig idrettsutøver foretrekker jeg absolutt at trenerne og rådgiverne mine er ærlige med meg om helse og hva som skal til for at jeg skal prestere bedre. Slik har jeg hatt det helt siden jeg vant min første lokale konkurranse i en alder av 10 år, forteller hun og legger til:

- Men jeg foretrekker at denne diskusjonen, om blant annet vekt, foregår mellom meg og trener - og uten at det blir en offentlig diskusjon i media, sier den russiske juniorverdensmesteren.

Stepanova sier videre til Dagbladet at hun personlig ikke kan huske å ha møtt en skiløper som hun vet sliter med en spiseforstyrrelse.

- Jeg tør å påstå at jeg kjenner hundrevis av unge skiløpere. Ingen av disse har en spiseforstyrrelses-diagnose, sier det russiske stortalentet til Dagbladet.

- Selv har jeg ofte lyst på usunn mat, enten det er søtsaker eller potetgull. Jeg tror ikke vi tenker så annerledes enn våre jevnaldrende som ikke driver med sport, mener hun.

I 2020 fikk Dagbladet et anonymt brev om påståtte, utbredte problemer med forstyrret spiseatferd på topplan og nedover klassene i norsk langrenn. Flere i miljøet snakket løst om det samme. Men det var bare påstander og enkelt­historier. Ingen hadde forsket på feltet på 16 år.

Var det virkelig så ille? Vi ville undersøke. I nesten et år har Dagbladet, ved hjelp av nye journalistiske metoder og gjennom hundrevis av menneskemøter, undersøkt omfanget av forstyrret spiseatferd og spise­forstyrrelser i vår nasjonalsport langrenn – og skiskyting.

Vi har foretatt røntgen­målinger, hormon­tester og omfattende, validerte psykologiske tester i jakten på dokumentasjon. Vi har også undersøkt langtids­virkningene av flere års ernærings­underskudd blant utøverne. Dagbladet har i tillegg brukt spesiell teknologi og analyse av store mengder data i søket etter svar. Det vi fant, bekreftet ikke bare ryktene. Det var mye verre.

Funnene er dystre, mener eksperter. I de neste ukene og månedene skal vi fortelle en helt ukjent historie om den norske nasjonal­idretten – og dokumentere den.

Les alle sakene her

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer