Doping i friidrett

Russisk sjukjemper fratas OL- og VM-medaljer

Tatjana Tsjernova tapte i CAS.

DØMT I CAS: Tatjana Tsjernova mister VM-gullet fra 2011 og OL-bronsen fra 2012 etter å ha blitt dømt i Idrettens Voldgiftsrett. <br>Foto: LEHTIKUVA / Martti Kainulainen/ NTB Scanpix
DØMT I CAS: Tatjana Tsjernova mister VM-gullet fra 2011 og OL-bronsen fra 2012 etter å ha blitt dømt i Idrettens Voldgiftsrett.
Foto: LEHTIKUVA / Martti Kainulainen/ NTB ScanpixVis mer

Den russiske sjukjemperen Tatjana Tsjernova blir fratatt både VM-gull og OL-bronse på grunn av brudd på dopingreglene.

Idrettens voldgiftsrett (CAS) har behandlet hennes dopingsak, og hun er dømt til utestengelse i tre år og seks måneder etter analyse av blodprofilene i hennes biologiske pass, som indikerte bloddoping. Til fratrekk i straffen kommer to års utelukkelse ilagt av Russlands antidopingbyrå, som hun sonet fra juli 2013.

CAS har bestemt at alle sjukjemperens resultater mellom 15. august 2011 og 22. juli 2013 skal strykes. Det betyr at VM-gullet hun vant i koreanske Daegu i 2011 og bronsen fra London-OL året etter må leveres tilbake.

I forbindelse med at Tsjernova er fratatt medaljer og har fått ny dopingutestengelse, er også løperne Jekaterina Sjarmina og Kristina Jugarova utestengt i henholdsvis tre og to år etter undersøkelser av blodprofiler.

Analyse av blodprofilene ble gjort i 2015, og tidligere i år ble Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) enig med løperne om å la CAS avgjøre sakene ettersom Russlands friidrettsforbund på det tidspunkt var suspendert.

(NTB)