KRITISK: Jevgenij Belov ble kun slått av Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug i Tour de Ski 2014/15. Etter Sundby-dommen har han rykket opp til 2. plass. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KRITISK: Jevgenij Belov ble kun slått av Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug i Tour de Ski 2014/15. Etter Sundby-dommen har han rykket opp til 2. plass. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Russisk skistjerne hevder Sundby-anken var en strategisk plan: - Det var WADA som anket, svarer Skiforbundet

Jevgenij Belov reagerer på at Martin Johnsrud Sundby soner sin straff om sommeren i stedet for i konkurransesesongen. Norges Skiforbund er tydelige på at russeren misforstår og at det var WADA og ikke de som bestemte det.

(Dagbladet): Den russiske langrennsstjerna Jevgenij Belov (26) tjener - ifølge Dagbladets beregninger - totalt 185 000 norske kroner etter at Martin Johnsrud Sundby ble disket fra Tour de Ski 2014/15 og i tillegg falt fra 1. til 6. plass på verdenscuplista sammenlagt.

Majoriteten av denne saftige summen, er et resultat av at Belov rykket opp fra 3. til 2. plass i Tour de Ski etter Sundby-dommen. Det gir imidlertid ikke Belov noe glede, som uttaler seg på samme måte som Petter Northug og Dario Cologna gjorde til Dagbladet etter at også de tjente svært godt på Sundby-dommen.

- Å få bedre plasseringer og premieinntekter i ettertid, betyr ingenting for meg, sier Belov i et intervju med den russiske avisa Sport Express.

Forsiktig Legkov

Dagbladet har i sommer vært i kontakt med både Aleksander Legkov og Maxim Vylegzhanin, som begge er anklaget for doping etter sjokkfunnene fra Sotsji-OL, men foreløpig foreligger det ingen bevis imot dem.

HISTORIEN ENDRES: Martin Johnsrud Sundby triumferte foran Petter Northug og russiske Jevgenij Belov i Tour de Ski 2014/15. I ettertid har de to sistnevnte rykket opp til henholdsvis 1. og 2. plass. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HISTORIEN ENDRES: Martin Johnsrud Sundby triumferte foran Petter Northug og russiske Jevgenij Belov i Tour de Ski 2014/15. I ettertid har de to sistnevnte rykket opp til henholdsvis 1. og 2. plass. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Den russiske duoen har vegret seg mot å uttale seg om Sundby-saken - i motsetning til blant annet finnene, polakkene og franskmennene. Legkov benyttet heller muligheten til å forsvare seg selv mot alle dopinganklagene da han var i Norge i sommer.

- Jeg har ikke noen spesiell mistanke mot Sundby og har egentlig ikke satt meg nok inn i saken til å uttale meg. Jeg har et godt forhold til de norske og er glad for at Petter Northug har støttet meg, sa Legkov til Dagbladet under Blinkfestivalen.

- Denne saken vil jeg ikke si noe om, svarte Vylegzhanin under Toppidrettsveka.

Ut mot Sundby

Nå tar imidlertid landsmannen Belov bladet fra munnen. Han synes Sundbys og Norges Skiforbunds håndtering av saken er kritikkverdig. 26-åringen hevder at det å anke dommen var et strategisk grep for å unngå å få Sundby utestengt i sesongen - selv om det var WADA som anket dommen.

- Jeg mener det er åpenbart hvorfor de anket. De ville ikke utestenge Sundby midt i sesongen. De lot ham konkurrere om vinteren, og så ble han suspendert i to måneder om sommeren, slik at han fikk gå alle renn når det virkelig gjelder, mener Belov.

Norges Skiforbund avviser imidlertid russerens påstander.

- Det var WADA som anket den frifinnende dommen i dopingpanelet. Vi hadde på ingen måte kontroll over tidsplanen som blir styrt av prosessuelle frister, forklarer Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, til Dagbladet.

- Uttalelsene viser jo tydelig at han ikke kjenner saken særlig godt når han ikke har fått med seg at det var WADA som anket, konkluderer Graff.

Russisk upassende stikk

Belov håper at den norske leiren har rent mel i posen.

TAKKER NORTHUG: Aleksander Legkov har et godt forhold til norsk langrenn. Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
TAKKER NORTHUG: Aleksander Legkov har et godt forhold til norsk langrenn. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

- Som konkurrent har jeg stor respekt for de norske utøverne. Men jeg vil gjerne konkurrere på like vilkår. Alle som konkurrerer bør være rene, sier den russiske profilen - noe oppsiktsvekkende i lys av Russlands mørke dopingskyer.

Under OL i Sotsji i 2014, hvor Russland ble beste nasjon foran Norge, lurte nemlig vertsnasjonen en hel verden med systematisk doping, ifølge McLaren-rapporten.

De russiske dopingkontrollørene brukte salt i de negative urinprøvene for å gjøre vekten helt lik de reelle prøvene til de russiske utøverne som ble erstattet i et forsøk på å konkurrere med doping i kroppen.

Russerne byttet ifølge McLaren-rapporten ut dopingprøvene midt på natta via det som i rapporten skildres som «musehull» i veggen mellom prøverommet og operasjonsrommet. I tillegg til visesportsminister Yury Nagornykh og sportsminister Vitaly Mutko var landslagslege Irina Rodionova sterkt delaktig både i idéfasen og gjennomføringen av dopingsvindelen. Dette prosjektet ble ikke kontrollert av noen andre enn russerne selv.

Omfordelingen av Sundby-millionen

Belov har altså fått rundt 185 000 kroner av de totalt 1,1 millionene som Sundby mistet i kjølvannet av CAS-dommen, som medførte at Røa-gutten også måtte gi fra seg Tour de Ski-seieren i 2014/15 til Northug og verdenscupen sammenlagt til Cologna samme sesong.

TJENER GODT: Dario Cologna og Petter Northug har i likhet med Jevgenij Belov tjent godt i sommer i kjølvannet av Sundby-saken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TJENER GODT: Dario Cologna og Petter Northug har i likhet med Jevgenij Belov tjent godt i sommer i kjølvannet av Sundby-saken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Northug tjente 270 000 norske kroner bare på opprykket fra 2. til 1. plass i Tour de Ski i 2014/15, ifølge FIS-satsene. Det samme hoppet gjør han på jakstarten i Toblach, som gir Northug en ny verdenscupseier og ytterligere 9000 kroner for etappeseieren i Tour de Ski.

Også hoppet fra 3. til 2. plass i verdenscupen sammenlagt samme år gir mer penger i kassa, rundt 60 000 kroner. Totalt er det snakk om ca. 340 000 kroner ekstra, i tillegg til de 830 000 kronene trønderen allerede hadde innkassert i premiepenger denne sesongen.

Cologna overtok seieren i verdenscupen sammenlagt fra Sundby i 2014/15-sesongen, som gir rundt 80 000 kroner ekstra, og rykker i tillegg opp fra 5. til 4. plass i Tour de Ski, som gir ytterligere 45 000 kroner. Opprykket fra 3. til 2. plass på 15 kilometeren i Davos og fra 4 til 3. plass på fellesstarten i Val di Fiemme i Tour de Ski, gjør at totalsummen i etterbetaling blir på rundt 170 000 kroner.

- Det er ikke pengene som driver meg. Det er nok heller ikke det som er verst for Martin i denne saken, sier Cologna til Dagbladet.