Norsk langrenn får uventet russisk støtte

Russisk skitopp ut mot Norge-hets

- I Russland blir ofte nordmenn anklaget for å rekruttere utøvere med astma. Vi må snakke om dette.

TAS I FORSVAR FRA UVENTET HOLD: Norsk langrenn, med blant andre Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug, får støtte fra Russland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TAS I FORSVAR FRA UVENTET HOLD: Norsk langrenn, med blant andre Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug, får støtte fra Russland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HAFJELL (Dagbladet): Russlands skipresident og tidligere verdensener i langrenn, Jelena Välbe, har flere ganger kommet med sterke anklager mot norsk langrenns bruk av astmamedisin.

Russlands president Vladimir Putin har dessuten tidligere blitt sitert på at han mener at utøvere som bruker preparater av medisinske grunner bør delta i Paralympics.

I kjølvannet av blant annet disse meningsytringene til Putin og Välbe, har holdningen spredd seg i Russland. Derfor tenker mange russere i dag at kombinasjonen norsk langrenn og bruk av astmamedisin er mistenkelig og betenkelig.

Den negative russiske holdningen og bortforklaringen av Norges suksess, har Vitaly Smirnov nå fått nok av. Smirnov er tidligere idrettsminister i Russland og tidligere visepresident i Den internasjonale olympiske komité (IOC) .

- Russiske idrettsledere burde bruke kompetansen og erfaringene fra sine norske kolleger for å utvikle russisk langrenn og skiskyting – i stedet for å bortforklare Norges suksess med bruk av astmamedisin, sier Smirnov til det russiske nyhetsbyrået TASS.

FORSVARER NORGE: tIdligere idrettsminister i Russland og tidligere visepresident i Den internasjonale olympiske komité (IOC) Vitaly Smirno tar et oppgjør med Russlands forklaring av Norges suksess. Foto: AFP PHOTO / Kirill KUDRYAVTSEV
FORSVARER NORGE: tIdligere idrettsminister i Russland og tidligere visepresident i Den internasjonale olympiske komité (IOC) Vitaly Smirno tar et oppgjør med Russlands forklaring av Norges suksess. Foto: AFP PHOTO / Kirill KUDRYAVTSEV Vis mer

- Norske skiløpere vant nesten alle gullene i ski-VM i Seefeld. De vant klart mest også i skiskytter-VM i Anterselva. Norge vant flest gull av samtlige nasjoner i vinter-OL i Pyeongchang.

- Må snakke om dette

Smirnov fortsetter:

- I Russland blir ofte nordmenn anklaget for å rekruttere utøvere med astma, som takket være terapeutiske unntak kan bruke stoffer som inneholder forbudte stoffer. Kanskje det er bedre å se mer alvorlig på hvorfor et land der befolkningen tilsvarer en tredjedel av befolkningen i Moskva er den sterkeste skinasjonen? spør Smirnov.

-Vi må snakke om dette. Men vi må også forstå følgende: Selv om vi skulle klare å skyve Norge ned fra tronen, hvem skal vi konkurrere med da? Dette vil drepe sporten. Vi kjemper mot en motstander som våre idrettsutøvere trenger.

- Tenker ikke at Therese har bedre astmamedisin enn meg

Overfor Dagbladet sier olympisk mester Ragnhild Haga at hun er glad for oppgjøret Smirnov tar med sine landsmenn.

Skigutta#1: Langrennsgutta varmer opp til det som kan bli en spennende sesong hvor VM i Tyskland i februar er det store høydepunktet. Under samlinga i Molde fikk Klæbo tyn av sine lagkamerater og Northugs treningsregime imponerer landslagsgutta. Video: Kristoffer Løkås / Øyvind Godø Vis mer

- Det er bra at han tar det oppgjøret om denne tankegangen er utbredt. Det er sjeldent et godt tegn med slike unnskyldninger. Da bør man innrømme at noen trener bedre eller gjør andre ting bedre. Jeg går ikke rundt og tenker at Therese har en bedre astmamedisin enn meg og at det er årsaken til at hun går fortere enn meg. Det er fordi hun gjør noe mer riktig enn meg. Det er der fokuset bør ligge, sier Haga til Dagbladet.

- Langrenn er hardt for lungene. For å være normal, vil det lønne seg å ta astmamedisiner om man blir tett og hoster. Jeg kjenner ikke så mange vanlige folk som går rundt og hoster etter en liten skitur. Jeg tror at det hjelper oss til å holde oss friske og at det ikke forbedrer prestasjonen vår, men holder oss i vater til å kunne gå nok skirenn, mener Haga.

- Ser opp til Norge

Kvinnelandslagstrener og olympisk sprintmester Ola Vigen Hattestad er av den oppfatning av at de russiske utøverne ikke tenker likt som det budskapet Välbe har forfektet.

HAFJELL: Heidi Weng fikk sjokk da et tre blåste over ende under treningsøkta på Hafjell. Therese Johaug snakker ut om de dramatiske dagene da hun fant ut hva som var galt med kroppen tidligere i sommer, og Frida Karlsson får høre det etter at Marit Bjørgen banket henne i en staketest i TV 2-sendte «Landskampen». Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Det er bra at noen tar oppgjør med det. Välbe har jo slengt en del kommentarer. Men jeg opplever at de fleste andre nasjonene ser opp til Norge, også russerne, sier Hattestad og utdyper:

- For eksempel Nikita Kriukov var med oss på samling på Sognefjellet. Jeg tror utøverne vet hva som ligger bak. Befolkningen ellers tenker kanskje litt annerledes, uten at jeg vet det.

Falla: - Dårlig unnskyldning

Olympisk mester og femdobbelt verdensmester Maiken Caspersen Falla setter også pris på Sminovs oppgjør.

HOVNE BEIN: Therese Johaug gikk på en smell i sommer, og nå forteller hun hvor ille det var. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Å skylde på astmamedisiner som årsak til Norges suksess, høres ut som en dårlig unnskyldning. Astmamedisinene som syke utøvere bruker i Norge, er medisiner som er lovlig å bruke for alle, hvis testene viser at man er dårlig nok, sier Falla til Dagbladet.

- Hvis russerne vil bruke de medisinene, er de åpne for alle. Det er heller ikke alle de norske utøverne som bruker disse medisinene. Den unnskyldningen blir for dårlig. Å lære av hva Norge gjør, høres mer fornuftig ut. Og vi kan sikkert lære en del av russerne også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer