IKKE FORNØYD: Jelena Isinbajeva mener hun må få lov til å konkurrere i OL. Foto: Scanpix
IKKE FORNØYD: Jelena Isinbajeva mener hun må få lov til å konkurrere i OL. Foto: ScanpixVis mer

Russisk stjerne fortviler over dop-sanksjoner: - Det er diskriminering

Fredag møtes styret i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) for å avgjøre om startlistene i Rio-OL skal inneholde russiske utøvere.

Russland står i fare for å bli ekskludert fra sommerlekene i Brasil som følge påstandene om at nasjonens utøvere skal ha deltatt i et statsstøttet dopingprogram. Russiske utøvere har vært suspendert fra deltakelse i internasjonale stevner siden i november – og fredag skal IAAF-styret ta stilling til om suspensjonen skal opprettholdes.

Skulle den bli det, vil flere store friidrettsprofiler måtte følge Rio-lekene fra TV-stolen.

– Diskriminering

Stavdronningen Jelena Isinbajeva har satt seg som mål å avslutte karriere med et tredje OL-gull. 34-åringen, som var første kvinne over fem meter, er ikke satt i forbindelse med noen av dopingskandalene som er rullet opp.

Den siste tiden har stavdronningen drevet lobbyvirksomhet for å unngå at Russland utestenges fra Rio-OL – blant annet i form av et brev til IAAF. Der ber hun om at rene russiske utøvere ikke straffes for andres juks.

Isinbajeva hevder også at Russland er alene om å bli straffet for det som er et internasjonalt problem.

– Rene utøvere fra andre land har full rett til å konkurrere i OL, men jeg får ikke lov selv om jeg er i samme kategori. Det er diskriminering, sa 34-åringen nylig.

Mange i dopinggarnet

Verre ser det ut for den regjerende OL-mesteren i høyde, Anna Tsjitsjerova. Nye analyser av gamle dopingprøver avslørte nylig at 33-åringen avla positiv prøve under Beijing-OL i 2008.

– For meg var det et komplett sjokk. Jeg kan ikke forklare hvordan dette har skjedd, sa Tsjitsjerova, som tok bronse under lekene for åtte år siden.

Den russiske OL-komiteen har bekreftet at i alt 14 russiske utøvere skal ha testet positivt under Beijing-OL – etter at prøvene nå er analysert på nytt.

Ifølge Det internasjonale olympiske komité (IOC) skal åtte russere ha gått i garnet under London-OL fire år senere.

OL-favoritter

Sergej Sjubenkov er regjerende verdensmester på 110 meter hekk. I Rio blir han en av de store favorittene dersom Russland får delta med sine utøvere. Vender IAAF tommelen ned, blir Sjubenkov den andre i familien som går glipp av en potensiell OL-medalje.

Hekkeløperens mor, den russiske sjukjemperen Natalja Sjubenkova, fikk aldri sjansen til å starte i 1984-lekene i Los Angeles som følge av den sovjetiske boikotten.

Rio-favoritt vil også høydehopperen Marija Kutsjina være. 23-åringen vant også gull under fjorårets VM i Beijing, men har ennå ikke deltatt i OL. Debuten kan hun få i Brasil om to måneder. Svaret kommer fredag. (©NTB)