Ilja Tsjernousov anklaget for å være tyster:

Russisk stjerne om sjokk-anklager: - Du vet det er en bløff

Beskyldes for å være Wada-informant.

AVVISER: Russiske Ilja Tsjernousov avviser at han har sladret på sine russiske lagkamerater. Foto: NTB Scanpix
AVVISER: Russiske Ilja Tsjernousov avviser at han har sladret på sine russiske lagkamerater. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den russiske langrennsløperen Ilja Tsjernousov (31) avviser alle beskyldninger om at han er informant og har tystet på sine utestengte lagkamerater.

Konfrontert med anklagene svarer skistjernen:

- Jeg tror du vet at det er en bløff, sier Tsjernousov ifølge Sport Express.

Totalt seks russiske langrennsløpere er nylig utstengt av IOC og nektet deltagelse i OL om tre måneder.

Resultater fra OL 2014 skal også strykes. Det går utover både Aleksander Legov og Maxim Vylegzjanin som tok gull og sølv på femmila i Sotsji 2014.

Blir IOCs straff stående, betyr det at bronsevinner, russiske Tsjernousov, rykker opp til gullet.

Etter at nyheten om Legkov og Vylegzjanin sprakk, kom det sterke beskyldninger mot Tsjernousov i Russland. Han ble hengt ut som en Wada-informant (Verdens antidopingbyrå), forræder og sladrer.

Men Tsjernousov avviser nå dette på det sterkeste overfor russisk presse.

- Jeg er på treningsleir med laget mitt og vil ha fokus på det arbeidet, sier Tsjernousov.

Til ny behandling

Nå er det opp til FIS om de utestengte løperne får delta i verdenscupåpningen, og det haster med en avgjørelse.

Den internasjonale olympiske komités jurisdiksjon begrenser seg nemlig til olympiske leker, påpeker Det internasjonale skiforbundet i en pressemelding, ifølge NTB.

– Det er opp til FIS å avgjøre konsekvensene av IOCs funn når det gjelder perioden utenom lekene, deriblant verdenscupen og andre FIS-konkurranser, står det.

Da Alexander Legkov og Jevgenij Belov ble diskvalifisert fra Sotsji-OL og utestengt fra OL på livstid, valgte FIS å avvente avgjørelsen av de fire resterende sakene som gjelder profilerte russiske langrennsløpere.

Torsdag fikk Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Aleksej Petukhov og Maxim Vylegzjanin samme straff fra IOC. Dermed sender FIS de seks sakene til sitt dopingpanel, som skal behandle dem.

Det understrekes at man vil gi utøverne rett til en grundig behandling og en personlig høring, men samtidig vil man søke raske avgjørelser med tanke på at verdenscupsesongen snart starter, skriver NTB.

- En ny melding vil bli sendt etter at vårt dopingpanel har truffet sine avgjørelser, avslutter FIS torsdagens pressemelding.

Langer ut

Det var rett før helga sentrale personer i russisk langrenn gikk til angrep mot Tsjernousov.

- Han er bare rolig av én grunn: Han er med på denne konspirasjonen. Han står bak anklagene mot samarbeidspartnere og lagkamerater som har prestert bedre, sier langrennstrener Yuri Borodavko ifølge russisk Eurosport.

- Det er ikke kommet en eneste kommentar (fra Tsjernousov) som støtter lagkameratene. Han svikter lagkameratene sine, sier Borodavko, gjengitt av Sport.ru.

De seks russiske løperne diskvalifiseres alle på bakgrunn av beviser framkommet gjennom etterforskningen av det som påstås å ha vært et statlig støttet dopingprogram i russisk idrett. Til grunn for IOCs beslutning ligger funn som framkom i den mye omtalte McLaren-rapporten,

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer