Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russisk stjerne sjokkert over de norske langrennsjentene

- Vi har sett hvordan de norske trener.

OVERRASKET: Natalia Matvejeva ble overrasket da hun så hvordan de norske langrennsjentene trener. Nå forsøker russerne å kopiere den norske suksessoppskriften.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OVERRASKET: Natalia Matvejeva ble overrasket da hun så hvordan de norske langrennsjentene trener. Nå forsøker russerne å kopiere den norske suksessoppskriften. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Natalja Matvejeva har i mange år vært Russlands håp i langrennssprinter på damesiden. Et lite og nesten svinnende håp, som riktignok var en av verdens aller beste frem til hun testet positivt på EPO i 2009 og sonet frem til 2011.

Med legenden Aleksej Prokurorov som trener slo hun tilbake og ble blant annet nr. 3 på skøytesprinten i Otepää i 2012, som Justyna Kowalczyk vant foran Marit Bjørgen og Matvejeva.

Noe nærmere enn det har hun ikke vært seier etter dopingutestengelsen. Noe nærmere enn det har ikke rene russiske langrennsjenter vært triumfer siden dopingskandalen i OL i Salt Lake i 2002.

Da endret maktforholdet seg totalt: Verdens beste langrennsnasjon på kvinnesiden forsvant helt. Løgnen ble avslørt. Julija Tsjepalova, Larissa Lazutina og Olga Danilova ble ikke best på ærlig vis.

- Dagens løpere er dopfamiliens døtre og bærer helt uskyldig en arvesynd. De er fanget i et system som ikke klarer å fornye seg, skrev Dagbladet-kommentator Esten O. Sæther i en kommentar tidligere i uka.

Vil lære av Norge Matvejeva har stått for de få oppturene i russisk kvinnelangrenn denne sesongen, med 8. plassen i sprinten i Toblach, 3. plassen i sprinten i Drammen og 7. plassen i sprinten i Stockholm. Nå er hun beste russer i verdenscupsammendraget på 29. plass.

Det representerer noe bedre tider for den hurtige og tidligere dopingdømte russiske sprinteren. Men hun innser likevel at det er lite å gjøre noe med de norske langrennskvinnene.

- De norske jentene er langt bedre oss. De er sjokkerende gode. De er i en egen klasse. På gode dager er jeg i nærheten av de beste norske i sprint, men aldri mer enn i nærheten, sier Matvejeva i et stort intervju med den russiske avisen Sport Express.

Nå forsøker russerne å lære av de norske gulljentene.

- Vi må det. Treneren vår var på en konferanse i Norge og fikk nye impulser. Vi har sett hvordan de norske trener. Det overrasker meg. De har en helt annen mentalitet. De trener mer, hardere og på en annen måte. Det er ekstremt imponerende, forteller Matvejeva.

- Etter det la vi om treningen. Vi må lære av de beste, og det er Norge. Vi prøver å gjøre det samme som dem. Vi har til og med lært av Norges treningsformer i staking, men vi må innrømme at vi er langt bak dem.

- Bjørgen er spesiell Matvejeva tror ikke det blir noe enklere å vinne neste sesong når Marit Bjørgen igjen er på startstrek.

PALLEN: Justyna Kowalczyk vant sprinten i Estland i 2012 foran Marit Bjørgen og Natalia Matvejeva på tredjeplass. Det er det nærmeste Matvejeva har vært en seier etter dopingutestengelsen.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
PALLEN: Justyna Kowalczyk vant sprinten i Estland i 2012 foran Marit Bjørgen og Natalia Matvejeva på tredjeplass. Det er det nærmeste Matvejeva har vært en seier etter dopingutestengelsen. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

- I hele min karriere har Norge vært veldig gode. Neste år kommer Bjørgen tilbake. Jeg har sett bilder av at hun har trent sammen med resten av laget mens hun har vært gravid. Jeg vet ikke om det er vanlig i den norske kulturen, men Bjørgen virker å være noe helt spesielt, mener hun.

Russlands kvinnelandslag er svært imponert over de norske konkurrentene.

- De norske har satt standarden og har et stort forsprang. Det blir ikke lett å ta igjen, men vi må bare lære så mye som mulig av dem og trene så godt vi kan. Vi må ta steg for steg, forteller Matvejeva.

Dagbladet-kommentator Esten O. Sæther mener denne tendensen er en stor anerkjennelse for det norske treningsmiljøet.

- Desto større grunn til å berømme det brede, kunnskapsrike norske treningsmiljøet som steg for steg har vært med å løfte Therese Johaug fra en middels ung skiløper til sportens desiderte ener. Therese viser at det faktisk er mulig for en ren utøver å oppnå treningseffekt på nivå med EPO-svindel. Det er et signal til hele det internasjonale langrennsmiljøet, mener Sæther.

Russland har for øvrig funnet tilbake gammel storhet på herresiden og slo til med dobbelt russisk på gårsdagens 10 kilometer i Falun.

- De russiske herrene er skikkelig på gang. Bredden der er enorm. Det kan være nye russiske herrer i teten fra løp til løp. Det de mangler er stabiliteten, sier NRK-kommentator Jann Post til Dagbladet.

- På kvinnesiden er det annerledes. Det er ingenting som tyder på at den norske dominansen vil avta. Therese Johaug og Marit Bjørgen blir nok de to store igjen neste år, men Ingvild Flugstad Østberg har utviklet seg enormt og vil trolig utvikle seg videre. Deretter er Heidi Weng den som følger nærmest, mener Post.