Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kritikk mot stakereglene

Russisk stjerne ut mot Ulvang og FIS: - Det er idotisk. Hva blir det neste?

Den russiske langrennsleiren er frustrert over regelendringene som det internasjonale skiforbundet (FIS) tester ut. Det forteller Nikita Kriukov til Dagbladet.

FRUSTRERT: Nikita Kriukov, her sammen med Alexey Petukhov etter VM-sølvet på lagsprinten i Falun, forteller om russisk frustrasjon mot de nye stakereglene. Foto: Fredrik Sandberg / TT kod 10080
FRUSTRERT: Nikita Kriukov, her sammen med Alexey Petukhov etter VM-sølvet på lagsprinten i Falun, forteller om russisk frustrasjon mot de nye stakereglene. Foto: Fredrik Sandberg / TT kod 10080 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den russiske langrensstjerna Nikita Kriukov (31) er en av tidenes beste langrennssprintere med ett OL-gull og to VM-gull. Russeren er en av få som har spurtslått Petter Northug i rene dueller når det teller som mest.

På oppløpet staker Kriukov kanskje raskest av alle. I det siste har det imidlertid gått tyngre for 31-åringen. Det skyldes delvis sykdomsplager, men de nye stakereglene som FIS-leder Vegard Ulvang har initiert, hjelper heller ikke for Kriukov.

På juniornivå er de stakefrie sonene godt i gang med å bli testet ut. På verdenscupnivå måles utøverne før start eller etter målgang for å hindre dem i å ha staver som er lengre enn 83 prosent av kroppshøyden (med skisko på). Kriukov er sterkt imot tiltakene som FIS prøver ut, men benekter at det er fordi det svekker hans seiersmulighetene.

- De nye reglene er ikke bra. Jeg mener ikke det fordi det er negativt for meg. Jeg er god i både diagonalgang og staking, sier Kriukov til Dagbladet.

- Min sterke side er staking på flatene. Oppover er jeg ikke like god. Andre utøvere vil stake oppover. Det må de få lov til, men med de nye reglene, går det ikke. Med korte staver får man ikke gjort det man har trent på. Det er spesielt.

- Det er idiotisk

Russeren er bekymret for langrennssportens utvikling.

- Hva skjer i fremtida? Hva blir det neste? Kanskje blir både skiene og stavene kortere og kortere. Jeg synes ikke det er rett vei å gå, sier Kriukov.

- Jeg synes det hele er idiotisk. Det er en del frustrasjon i Russland mot de nye reglene, selv om det kanskje ikke rammer oss mest. Det er likevel veldig dumt. I skøyting får vi ha staver som er 100 prosent av høyden. Det burde være sånn i klassisk også, mener russeren.

Kriukov føyer seg dermed inn i rekken av kritikere, en liste som først og fremst inneholder nordmenn.

Overfor Dagbladet har en rekke langrennsprofiler uttrykt sterk motstand mot Ulvangs tiltak: Komisk, sier Petter Northug. Forrvirrende, synes Heidi Weng. 83-prosentreglene hjelper ingenting, konkluderer Martin Johnsrud Sundby.

Ulvangs svar til Kriukov

Ulvang er likevel klokkeklar i sitt budskap: Hvis klassisk langrenn utvikler seg videre til å bli en ren stakeøvelse, vil den forsvinne fra langrennsprogrammet. Da blir fristil eneste stilart i langrenn. Årsaken handler ikke om konservative tanker om å bevare tradisjoner, men om å hindre juksetendensen i å utarte ytterligere.

- Stakefrie soner ble innført først og fremst i yngre klasser, fordi det var så mye juks i form av skøytetak i klassisk langrenn i juniorklassene, fortalte Ulvang nylig til Dagbladet.

FORNØYD: Emil Iversen smilte langt mer enn kompisen Petter Northug da han ble målt opp og ned av arrangøren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORNØYD: Emil Iversen smilte langt mer enn kompisen Petter Northug da han ble målt opp og ned av arrangøren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- De aktive vil ha forutsigbarhet og lite endring. Da er det lett å si nei. Det er naturlig at de er imot endring. Da jeg var aktiv, var jeg ikke så positiv til endring jeg heller.

Staking er ikke et alternativ som en framtidig gren, ifølge FIS-lederen.

- Det er enten friteknikk og klassisk med diagonalgang, eller bare friteknikk. De 17 nasjonene i langrennskommiteen i FIS er enige i at det er en utvikling i en blindgate, sier Ulvang.

Støtte fra Iversen: - Opplegget fungerte bra

Der Northug synes det er komisk å bli målt opp før hvert skirenn, mener Emil Iversen det fungerer bra. I Sverige ble det lange køer da de testet ut målesystemet under den nasjonale åpningen. Det synes Iversen er merkelig.

- Opplegget fungerte bra. Det gikk raskt og effektivt. Det var ingen køer som i Sverige. Det går litt treigt på den andre siden av grensa, sier Iversen til Dagbladet.

- Men reglene har ingen effekt for å få bort staking. Sånn sett er det litt dumt, konkluderer Meråker-gutten.

Verdenscupen fortsetter med klassisk sprint og 15/30 kilometer fellestartsrenn i fristil i Davos kommende helg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!