KONKURRENTER: Anastasia Sedova gratuleres av Ingvild Flugstad Østberg  under fellesstart kvinner i Oberstdorf onsdag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KONKURRENTER: Anastasia Sedova gratuleres av Ingvild Flugstad Østberg under fellesstart kvinner i Oberstdorf onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Venter på bensinstasjon en time hver dag

Russisk stjerneskudd bor i by som er lukket for dopingkontrollørene

Anastasija Sedova er en av om lag 25 russiske toppidrettsutøvere som bor i lukket by, hvor utenlandske dopingkontrollører ikke slipper til.

OBERSTDORF (Dagbladet): Anastasija Sedova har vært en av Tour de Skis største overraskelser til nå. Den 23 år gamle russeren har vist at fjerdeplassen på 30 kilometer på Beitostølen i begynnelsen av desember, langt fra var noe blaff og har vært på pallen i de to første distanserennene.

Til Dagbladet forteller Sedova at framgangen fra fjorårets sesong til årets at hun byttet treningsgruppe før sesongoppkjøringen begynte.

- Før sesongen byttet jeg trener. Jeg returnerte fra (landslagstrener, journ.anm.) Cramer til faren min. Kanskje det er grunnen. Jeg trente med faren min i sommer og høst, men nå i vinter følger jeg Cramers opplegg og bor og trener med hans gruppe, sier Sedova.

For etter OL-sesongen valgte Sedova å gå ut av treningsgruppa til Marcus Cramer og heller gå tilbake til sin egen far som trener. Faren, Nikolai Sedov, er en rutinert trener og har ansvaret for en stor treningsgruppe for utøvere utenfor det russiske landslaget. En annen av utøverne er Sedovas storebror, tidligere juniorverdensmester og verdenscupløper for Russland, Petr Sedov.

Det førte også til at Sedova flyttet hjem fra Alpene, hvor Cramer baserer sin treningsgruppe, til Sarov, omkring 400 km øst for Moskva. I byen med om lag hundre tusen innbyggere liggere det russiske senteret for utvikling og produksjon av atomvåpen. Byen er derfor stengt for alle utlendinger.

Da det russiske antidopingbyrået RUSADA var utestengt fra 2015 til i høst betød det at ingen dopingkontrollører slapp til i byen. Da Dagbladet først forsøker å spørre Sedova om situasjonen ønsker hun ikke å svare.

- Nei, neste spørsmål, sier Sedova.

Men etter hvert åpner Sedova opp om hvordan hverdagen utspiller seg med tanke på mulige antidopingtester.

- Forrige sesong, før OL, måtte jeg reise ut av byen en time og måtte sitte i bilen og vente, vente, vente. Ingen kommer, ok, da reiser jeg hjem. Sånn var det hver dag, sier 23-åringen.

Ingen kontroller

WADAs såkalte ADAMS-system gjør at utøverne til enhver tid må registrere hvor de er til enhver tid.

Men når Sedova var hjemme i Sarov var hun bare tilgjengelig for dopingkontrollørene en bestemt time om dagen. Trener Marcus Cramer fnyser av kritikken om at Sedova således kan slippe billig unna.

- Hver dag klokka seks drar hun til en bensinstasjon. Der venter hun i en time mens hun drikker kaffe og spiser. Hvis det ikke har kommet noen (dopingkontrollører, journ.anm.) på den timen, drar hun hjem, sier Cramer.

Selv om Sedova møtte til den bestemte tiden hver dag, forteller hun til Dagbladet at hun aldri har møtt en utenlandsk kontrollør på de avtalte tidspunktene.

- RUSADA-kontrollører kom til henne og inn i hjembyen. Da RUSADA ble stengt, kom ingen for å teste oss, sier 23-åringen.

- Hun venter for ingenting, ja. Det er dumt, for på en side ønsker de at alle skal følge reglene, men da utøverne gjør det dukker ingen opp. Jeg vet at broren hennes Petr, gjorde dette i over ett år og ble testet to ganger, sier Marcus Cramer.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Mye borte

Cramer mener uansett at de lukkede byene er blitt blåst opp til et større problem enn det er. I motsetning til de russiske kappgjengerne som holdt seg og sin utspredde doping i byen Saransk, tilbringer Sedova lite tid hjemme, ifølge Cramer.

- Vi er tre uker på treningscamp og så har utøverne ei uke hjemme. Dette er vanlig. De har alltid mulighet til å teste oss, sier Cramer.

I Tour de Ski har Anastasija Sedova foreløpig en sjetteplass, men det skiller bare et halvt minutt fram til lagvenninne Julija Belorukova på pallen.

- Jeg vil kjempe om podiumet til slutt, men vet ikke om kommer til å klare det, sier hun.

I fjor ble hun nummer sju i sammendraget, men gikk en solid siste etappe opp alpinbakken. Den russiske jenta holder Østberg som favoritt nå.

- Vi er så som så (opp alpinbakken, journ.anm.), vi får se. Jeg tror ikke vi er bedre enn Ingvild, sier Sedova.