NØYTRAL UTØVER: Sergej Sjubenkov og 18 andre russiske utøvere får lov til å konkurrere med nøytralt flagg under friidretts-VM i London. Foto: Jewel Samad / AFP Photo / NTB Scanpix
NØYTRAL UTØVER: Sergej Sjubenkov og 18 andre russiske utøvere får lov til å konkurrere med nøytralt flagg under friidretts-VM i London. Foto: Jewel Samad / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

VM i friidrett 2017

Russisk verdensmester ble lei av pressens spørsmål: - Det eneste som irriterer meg er dere journalister

Sergej Sjubenkov ønsket ikke å fortelle om hvordan det føles å konkurrere som nøytral utøver.

(Dagbladet): Den regjerende verdensmesteren i 110 meter hekk avanserte så vidt videre til mandagens finale etter at han løp inn som en av de hurtigste taperne søndag.

Etter løpet ble Sjubenkov spurt om hvordan det føles å konkurrere som én av 19 nøytrale utøvere. Det spørsmålet likte ikke den 26 år gamle russeren.

- Nei, det kan jeg ikke svare på. Neste spørsmål, svarte Sjubenkov, ifølge den svenske avisa Expressen.

Russland er nemlig nektet å stille i det pågående verdensmesterskapet på grunn av de siste års avsløringer om doping, men noen utvalgte russiske utøvere får lov til å stille som nøytrale.

ÉN AV 19: Sergej Sjubenkov. Foto: Ivan Sekretarev / AP Photo / NTB Scanpix
ÉN AV 19: Sergej Sjubenkov. Foto: Ivan Sekretarev / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

«Hvordan føles det?»

Den russiske hekkeløperen fikk nok da han senere ble spurt om han var irritert.

- Det eneste som irriterer meg er dere journalister. For alle spør «Hvordan føles det – hvordan føles det?», sa russeren, som deretter gikk ut av pressesonen.

En som derimot åpent forteller om hvordan det er å konkurrere som nøytral, er lengdehopperen Darja Klisjina.

- Vi må jo bare følge reglene, men vi russere som kommer til London for å konkurrere, vi vet hvor vi er fra. Flagget spiller ingen rolle. Alle tilskuerne vet hvor vi kommer fra, sa Klisjina i et intervju med BBC for noen dager sida.

- Vi får ikke lov til å snakke om Russland, eller si at vi er fra Russland. Vi kan ikke bruke klær med logoer eller russiske farger. Det er strengt.

ENESTE: Darja Klisjina var den eneste russiske utøveren under Rio-OL. Her under Bislett Games. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ENESTE: Darja Klisjina var den eneste russiske utøveren under Rio-OL. Her under Bislett Games. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Fikk dispensasjon

Under Rio-OL var Klisjina den eneste russiske friidrettsutøveren som fikk dispensasjon til å konkurrere.

- Det var spesielt. Det er en annen atmosfære når du er helt alene. Det er ensomt, selv om jeg hadde et støtteapparat rundt meg. Det er helt annerledes nå. Jeg er glad for at vi er 19 utøvere, ikke bare meg.

Russeren fikk først tillatelse, men ble seinere nektet deltakelse på grunn av nye beviser, ifølge Reuters.

Den russiske jenta anket derimot avgjørelsen til Idrettens Voldgiftsrett (CAS), som ga henne tillatelse til å delta bare et par dager før konkurransen.

Beklaget dopingskandalen

Dmitrij Sjljakhtin, president i Russlands friidrettsforbund, beklaget forrige uke dopingskandalen som førte til landets utelukkelse fra internasjonale konkurranser.

Presidentens beklagelse, som skjedde foran IAAF-kongressen i forkant av VM i London, førte derimot ikke til en umiddelbar tilgivelse.

Rune Andersen, leder for IAAFs «Taskforce» rettet mot Russland, anbefalte medlemsnasjonene om å opprettholde utelukkelsen av russiske utøvere.

166 medlemsnasjoner stemte for en opprettholdelse av utestengelsen, mens 21 nasjoner stemte mot.