Russisk VM-løper tatt for doping

Sergej Sjirjajev testet positivt på EPO.

Den russiske langrennsløperen Sergej Sjirjajev har testet positivt på EPO, opplyste Det internasjonale skiforbundet (FIS) i dag.

- Særdeles skuffende. Slikt skal ikke forekomme, men det er bra at det finnes et apparat som gjør at de som bruker slikt blir tatt, sa Norges landslagstrener Morten Aa Djupvik til NTB.

24-årige Sjirjajev ble avkrevd urinprøve utenfor konkurranse i Sapporo 21. februar som følge av en analyse av indikatorer i en blodprøve.

«Utøveren er suspendert fra konkurranser etter at vi har fått bekreftet resultatet av B-prøven fra laboratoriet i Tokyo der alle prøvene i ski-VM analyseres,» meldte FIS.

- Enhver dopingsak er skuffende, for dette betyr at utøveren ikke følger sportens grunnleggende regler og at han heller ikke tar hensyn til den alvorlige helsefaren doping medfører, sa FIS-president Gian Franco Kasper.

Sjirjajev stilte til start i tre VM-øvelser før han ble suspendert. Hans beste plassering var 11.-plass på 15-kilometeren i fri teknikk onsdag. I dag kom svaret på hvorfor Sjirjajev ikke deltok i stafetten.

Den dopingtatte russerens beste plassering denne vinteren var fjerdeplass på 15-kilometeren i Changchun rett før VM, og fem dager før han ble testet.

Han markerte seg også i Tour de Ski der han ble nummer 12 sammenlagt etter å ha hatt beste etappetid av samtlige på den brutale avslutningsetappen.

DOPINGTATT: Sergej Sjiriajev feirer etter å ha gått Russland inn til seier på v-cupstafetten i Davos 4. februar. I VM i Sapporo gikk han ikke på det russiske stafettlaget. Grunnen ble kjent i dag: Han hadde testet positivt på EPO. Foto: EPA/Scanpix
DOPINGTATT: Sergej Sjiriajev feirer etter å ha gått Russland inn til seier på v-cupstafetten i Davos 4. februar. I VM i Sapporo gikk han ikke på det russiske stafettlaget. Grunnen ble kjent i dag: Han hadde testet positivt på EPO. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Fire russere var blant de ni utøverne som i begynnelsen av VM fikk startnekt på grunn av høye blodverdier. Blant dem var langrennsløperne Jevgenij Dementjev og Nikolaj Pankratov, men alle ni utøvere avga negative dopingprøver.

Sjirjajev fikk ingen startnekt, men hans urinprøve var positiv. Dermed fikk ski-VM sin førte dopingsak, som ble kjent avslutningsdagen.

(NTB)