Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russiske forskere viste åpent fram xenon-forsøk

- Dette hjelper utøverne til å bli bedre.

INGEN HEMMELIGHET: Russiske forskere viste villig fram hvordan de testet ut bruk av xenongass for å forbedre prestasjonene til utøvere i en dokumentar fra febrauar i fjor om forberedelsene til Sotsji-OL. Her er den russiske troppen under åpningsseremonien 7. februar. Foto: Barbara Walton, EPA / NTB Scanpix
INGEN HEMMELIGHET: Russiske forskere viste villig fram hvordan de testet ut bruk av xenongass for å forbedre prestasjonene til utøvere i en dokumentar fra febrauar i fjor om forberedelsene til Sotsji-OL. Her er den russiske troppen under åpningsseremonien 7. februar. Foto: Barbara Walton, EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britiske The Economist og den tyske tv-kanalen WDR hevder russiske idrettsfolk har skaffet seg bedre utholdenhet ved å inhalere edelgassen xenon.

Det engelskspråklige, russiske nettstedet Russia Today publiserte i februar 2013 en video som viser åpenlys bruk av xenon. Denne reportasjen ligger også på Youtube.

Reportasjen viser russernes forberedelser til Sotsji-OL og det 25 minutter lange programmet vier flere minutter til å forklare og vise hvordan xenon brukes (fra 17:00 og utover).

- Det hjelper mot stress og små doser av dette hjelper. I sport er søvn og avslapping viktig. I vårt prosjekt ser vi hvordan xenon brukes, sier avdelingsleder Jurij Bubejev ved forskningsinstituttet.

- Følte meg bedre - Dette er en teknikk som vil bli brukt i profesjenell idrett. Dette hjelper utøverne til å bli bedre og å prestere bedre, sier Bubejev.

Flere unge utøvere ble brukt i forskningen.

- Etter forsøket følte jeg meg bedre. Det var lettere å trene og jeg ble fortere restituert. Jeg hadde best tester av alle i skigruppa, Artyom Musikhin.

Ifølge reportasjen er xenongass blitt produsert i Russland i over 20 år og eksporteres til hele verden. Det stilles ingen kritiske spørsmål i reportasjen når det gjelder den etiske siden av å bruke et kjemisk framstilt virkemiddel for å forbedre utholdenheten.

Antidoping-personligheter omtaler xenongassen som en metode som er lite kjent i miljøet.

- Det er overraskende at det ikke er mer kjent, dersom det er så utbredt som det hevdes i pressen. Jeg har fått med meg at det er blitt gjort studier på dyr som viser økt produksjon av røde blodlegemer. Hvordan dette fungerer på mennesker vet jeg ikke, sier Per Wiik Johansen, medisinsk sjef i Antidoping Norge.

Stimulerer epo-produksjon Xenon er ikke på dopinglista. Dopinglista har imidlertid flere punkter der det står at forbudte stoffer eller metoder «inkluderer, men ikke er begrenset til» flere navngitte stoffer eller metoder.

Wada-president Craig Reedie sa til WDR at bruken av xenongass vil bli vurdert av kommisjonen som overvåker dopinglista allerede på neste møte.

Teorien bak bruken av xenongass skal være at den stimulerer produksjonen av hormonet erytropoietin (epo) i nyrene, som igjen stimulerer produksjonen av røde blodlegemer i ryggmargen.

Det er samme effekt idrettsutøvere ønsker seg når de trener i høyden eller bruker høydehus. Norge er det eneste landet som forbyr bruk av høydehus.

Det er lite kjent forskning på effekten av xenongass på utholdenhet hos mennesker.

Hele Norges coronakart