Russiske idrettshelter kan bli nektet OL-visum

Flere tidligere russiske idrettsstjerner samt ledere, sponsorer og journalister som skal til OL kan bli nektet innreise til USA.

360 russiske utøvere skal ha med seg et formidabelt støtteapparat til OL i Salt Lake City, men det viser seg at flere av dem kan bli nektet visum til USA.

En talsmann for den russiske OL-komiteen sa mandag at de tidligere olympiske mestrene Lidija Skoblikova og Vjatsjeslav Vedenin er blant personene som er innkalt til den amerikanske ambassaden i Moskva for intervju.

Skøyteløperen Skoblikova vant seks OL-gull på 1960-tallet, blant annet alle fire distansene i 1964 i Innsbruck. Vedenin tok to langrennsgull i 1972 i Sapporo.

- Det er nesten ikke til å tro at den amerikanske ambassaden i det hele tatt setter spørsmålstegn ved turene til så kjente, tidligere OL-utøvere. Vi skjønner amerikanernes sikkerhetsproblemer, men håper de kan se denne saken fra vår side også, sa talsmann Alexander Ratner.

I tillegg har IOK-medlem (!) Shamil Tarpistsjev, som også er sjef i det russiske tennisforbundet, blitt innkalt til intervju. Han har planer om å delta på IOK-sesjonen i Salt Lake City 4. og 5. februar, men står nå i fare for å måtte bli hjemme.

- Jeg stikker ned på ambassaden onsdag, så får vi se hva som skjer, sa Tarpistsjev.

Det er ikke første gang russiske utøvere, ledere eller trenere har problemer med å få visum til USA. To russiske olympiske brytemestre ble nektet innreise til USA under VM i fjor høst, mens en rekke synkronsvømmere led samme skjebne under junior-VM i Seattle i august 2001.

(NTB)