Russland utestengt av internasjonal idrett

Russiske rykter

Russernes skiyndling Veronika Stepanova feiltolker fullstendig stemningen i Norge.

BEVISST FEILTOLKET: Både Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen ønsker selvsagt best mulig internasjonal konkurrane i langrenn, men det er ikke det samme som å slippe Putins løpere til igjen mens krigen hans raser videre i Ukraina. Nå blir et Dagblad-intervju med de to bevisst feiltolket i russiske medier. Der gjelder det å holde håpet oppe hos det store sportspublikummet. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEVISST FEILTOLKET: Både Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen ønsker selvsagt best mulig internasjonal konkurrane i langrenn, men det er ikke det samme som å slippe Putins løpere til igjen mens krigen hans raser videre i Ukraina. Nå blir et Dagblad-intervju med de to bevisst feiltolket i russiske medier. Der gjelder det å holde håpet oppe hos det store sportspublikummet. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

FOR en tid siden ble et tydelig nei til Putins Russland fra Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen, fritt tolket til noe helt annet i russiske medier:

- Sånn for alles del, skulle man hatt dem med. Det er snakk om utrolig gode skiløpere som man gjerne vil ha med, sa Klæbo til Dagbladet, men la til begrunnelsen for at han ikke er i tvil om at Russland må holdes utenfor sporet:

- Jeg har alltid vært skrudd sammen slik at jeg ønsker å møte og slå de beste. Men det viktigste er å få slutt på krigen, så får man se etter det, konkluderte den norske storløperen.

DEN konklusjonen passer ikke inn i regien for russiske medier:

- Har nordmenn skiftet holdning til russisk utestengelse?, spør kommentatoren i Championat.com, og forteller om en gryende splittelse i det norske skimiljøet med Klæbo på en russervennlig side av konflikten.

- Det er hans og norske skiløperes erkjennelse av at internasjonale konkurranser taper mye i fravær av russiske utøvere, forklarer landslagstrener Yuri Borodavko til det statlige nyhetsbyrået TASS, og får støtte av den populære unge olympiamesteren Veronika Stepanova som mener at Klæbo virket engstelig for en skisport uten Russland:

- Kanskje Johannes også føler at folk rundt ham begynner å tenke annerledes. Det er allerede et steg i riktig retning, sier Veronika til Match TV, og har sin teori om hvorfor den russiske motstanden mot utestengelsen i så fall fungerer:

- Det virker for meg som flere og flere i Vesten begynner å innse at vi ikke har kollapset ennå; men at de tvert imot vil få en vanskelig vinter, forteller russernes skiyndling.

Dette er jo Putins faste historie om boikotten av Russland, men også denne gangen er den basert på falske nyheter.

For russernes vri på Dagbladets intervju med Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen om boikotten av Putins skiløpere, er en skrøne.

brukes denne skrønen videre i de russiske sportsmediene:

- Jeg likte virkelig det Klæbo sa om at «uten russerene er vi ingen ting», sier Anfisa Retsova til Pravda. Den tidligere olympiske vinneren i skiskyting er blitt en politisk frontfigur i denne saken:

- Nå må vi få konkurrere så fort som mulig, mener hun, og har også sine personlige grunner for det.

Retzova har to døtre på hver sin side i konflikten. Mens Kristina er en pliktoppfyllende skiskytter for Putin, bor den sju år eldre søsteren Daria i Finland. Der er storesøsteren aktuell som ny finsk landslagsløper etter at hun lenge har bodd i Finland i eksil med sin hviterussiske mann; den tidligere skiskytteren Roman Virolainen.

- Et svik for de som kjemper for vårt elskede land i disse tider, lød reaksjonen på toppen i det russisk skiskyttermiljøet på dette mulige nasjonsbyttet for å unngå boikotten.

Men saken viser mest hvor betent den internasjonale idrettsboikotten mer og mer føles for sportsglade russere.

DET er derfor det daglig serveres historier om mulighetene for å komme tilbake i renn i utlandet:

- Jeg føler forandringen i tonen i de meldingene som kommer til meg. Det er mindre og mindre anonymt hat, og utlendingene har helt sluttet med moralisering. I stedet kommer beskjeder som «Vi savner dere russere!», forteller Veronika Stepanova.

Den optimismen får lagvenninnen Julia Stupak til å åpne for russisk deltakelse allerede i vinterens ski-VM:

- Jeg er sikker på at vi gå VM i Planica. Nå er det vrient, men dette blir lettere i januar. Da vil alle ha sett de første konkurransene, vurdert helheten og sammenlignet. Det er opplagt at de trenger den spennende kampen med oss, sier Julija Stupak til Match TV.

MÅLT i antall TV-seere har Stupak et poeng. Internasjonal langrenn synker som TV-sport. Nye FIS-tall viser at nedgangen sist vinter var på 27 prosent målt mot sesongen 20/21. Det monnet ikke at russerne herjet i sporet under vinter-OL, og samlet det klart største TV-publikummet med hele 271 millioner seere totalt.

Nå blir det ingen TV-sendinger med langrenn der med mindre styret i det internasjonale Skiforbundet (FIS) bestemmer seg for å bryte boikotten av Russland.

Det skjer ikke.

SELV om skisporten dessverre har fått en Putin-vennlig president i den svensk/britiske milliardæren Johan Eliasch, kommer det ikke noe soloutspill fra FIS-styret før Russland ber om fred.

Inntil da forblir russiske skiløpere utestengt så lenge Thomas Bach, presidenten i den internasjonale olympiske komite (IOC), mener at det er nødvendig. Så tett er forbindelsen mellom IOC og FIS.

Eliasch selv er opptatt med en bitter kamp om markedsrettighetene mot skisportens største nasjoner. Da skal det mye til om han utfordrer dem også i det storpolitiske spørsmålet om å slippe til Putins nasjonalistiske sportshelter.

I praksis betyr det at skiledene gjør som IOC vil i dette spørsmålet. Og nå har Bach byttet side fra øst til vest for godt.

I sommer reiste Bach demonstrativt til Kyiv for å møte Volodymyr Zelenskyj. Der ble de to fotografert hånd i hånd i et møte som endte med at IOC-presidenten ba Ukraina søke om vinter-OL igjen.

Stort klarere er det ikke mulig for Bach å ydmyke sin gamle sportspartner Vladimir Putin.

Og da hjelper det lite med russiske rykter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer